Dit is een lekker voedend recept. Wil je het graag vegetarisch, dat kan makkelijk. Je laat dan gewoon de vis weg. Wil je er toch iets van vlees of vis bij, dan is steenbolk een perfecte aanvulling.

Bloemkool heeft een licht bittere smaak en is bijzonder lekker met kaas. Daarom voegen we hier ook een flinke portie parmezaanse kaas toe. Zo hoort dat nu eenmaak in een risotto. Omdat er niet zo heel veel variatie in een risotto zit en er ook weinig textuur in is, voegen we ook gebakken bloemkool toe en de mooie groene romanesco. Die ziet er zo mooi exotisch uit, hij doet me denken aan de Oosterse tempels.

Risotto maken, is voor veel mensen een brug te ver. Dat komt denk ik, omdat er vaak zoveel drama rond verkocht wordt op kookprogramma’s. Nochtans is het niet zo moeilijk en zelfs relatief snel klaar. Akkoord, je moet er bij blijven en je moet regelmatig roeren, maar je kan ondertussen wel nog je keuken opruimen of een paar artikels van de Keukenrevolutie lezen. Bovendien heb je maar 1 of 2 pannen om af te wassen achteraf. En als het echt eens moet kan je je kommetje risotto lekker voor tv oppeuzelen. Gezellig samen op vrijdagavond bijvoorbeeld.

Tips: Snij eerst een paar mooie stukken uit je bloemkool, om te bakken, en hak de rest fijn om in je risotto te verwerken

Gezond want: Bloemkool bevat sulforafaan, dat zou de groei van eventuele kankercellen vertragen. In ieder geval zijn kolen gezond voor iedereen

bloekool-risotto-met-steenbolk

Bloemkool risotto met romanesko
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 25 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 liter groentenbouillon
  • 300 gr risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 3 sjalotten fijngesneden
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 1 bloemkool
  • 1 romanesco
  • 4 steenbolk filets optioneel
  • 100 gr parmezaanse kaas
  • boter
  • peper
  • zout
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 25 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 liter groentenbouillon
  • 300 gr risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 3 sjalotten fijngesneden
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 1 bloemkool
  • 1 romanesco
  • 4 steenbolk filets optioneel
  • 100 gr parmezaanse kaas
  • boter
  • peper
  • zout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Haal de buitenste bladeren van de bloemkool en haal er de grootste roosje uit. Snij deze in horizontale plakken, zodat je deze in boter kan bakken. De rest van de bloemkool snij je dan in grove stukken van ongeveer 1 op 1 cm (ongeveer!). Haal ook de roosjes uit de romanesco en was de kolen goed.
  2. Stoom of kook je gehakte bloemkool en je romanesco roosjes apart gaar in een ruime kom gezouten water. Omdat de romanesco natuurlijk mooi groen moet zijn, spoel je hem zodra hij gaar is onder koud stromend water en zet hem opzij. Hou ook de gehakte en gekookte bloemkool opzij.
  3. Doe boter in een diepe anti-aanbakpan en bak hierin de sjalotjes op een zacht vuurtje. Voeg na 3 minuten ongeveer de look toe en laat kort meebakken. Voeg dan de rijst toe en bak tot de korrels min of meer doorzichtig worden. Blus je pan met de witte wijn en laat deze zo goed als helemaal inkoken.
  4. Breng ondertussen de bouillon aan de kook en voeg telkens een pollepel tegelijk toe aan je rijst. Elke lepel laat je zachtjes inkoken en dan voeg je een nieuwe lepel toe. Roer regelmatig in je risotto.
  5. Ondertussen kan je de schijfjes bloemkool bakken. Neem een pan en doe er boter in. Verhit en bak je bloemkool plakjes mooi rondom bruin. Kruid met peper en zout.
  6. Bak ook je vis, van zodra je risotto zo goed als klaar is. Doe hiervoor boter in een pan en bak de vis op middelhoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten langs elke kant. Kruid met peper en zout.
  7. Als je risotto bijna gaar is, dan voeg je de gehakte bloemkool toe. en roer je alles goed oor elkaar. Zo wordt de bloemkool terug warm. De Romanesco kan je toevoegen aan je pan met gebakken bloemkool om hem ook kort te bakken en op te warmen.
  8. Schep net voor het opdienen nog een klontje boter en de parmezaan door de risotto. Proef en kruid af met peper en zout.
  9. Doe de parmezaan in een mooie kom. Leg er de romanesco en de gebakken bloemkool op en serveer eventueel met de vis. Smakelijk.
Deel dit Recept