Tijdens onze vakantie in Spanje, kregen we elke dag wel een potje Aïoli voorgeschoteld. De kinderen waren er gek op. Ik kwam tot de conclusie dat ik dit eigenlijk nog nooit zelf gemaakt had en dus stond deze eenvoudige saus op de kooklijst van zodra we terug thuiskwamen.

In feite is dit mayonaise met look, zo klaar. Het enige wat je nodig hebt is lookpuree, want met rauwe look, lukt dit niet zo best. Omdat ik deze week verschillende keren groenten in de oven zette: voor de salsa roja en voor de risotto, maakte ik van de gelegenheid gebruik om er een paar extra teentjes ongepelde look bij te gooien. Eenmaal klaar (na ongeveer 20 min op 200°C) kan je de look uitknijpen en hou je een kookpasta over. Heel makkelijk. Doe dit eventueel met een ganse bol look en bewaar de pasta achteraf in de koelkast.

Zie je dit niet zitten? Je kan ook een tube lookpasta kopen in de supermarkt en die gebruiken, maar het is echt geen werk om het zelf te doen.

Tips:

Bewaar je Aïoli tot 1 week in de koelkast

Gezond want:

Deze zelfgemaakte saus bestaat uit gezonde vetten en is niet te vergelijken met eender welke saus uit een potje!
Aioli
zelfgemaakte-aioli
Aïoli
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 5 min
Porties
pot
Ingrediënten
  • 4 looktenen geroosterd, gekonfijt of uit een tube
  • 2 eieren alleen het eigeel
  • 2 koffielepels mosterd
  • 1 koffielepel appelciderazijn
  • 1 koffielepel citroenen enkel het sap
  • 250 ml zachte olijfolie
  • peper
  • zeezout
Prep Tijd 5 min
Porties
pot
Ingrediënten
  • 4 looktenen geroosterd, gekonfijt of uit een tube
  • 2 eieren alleen het eigeel
  • 2 koffielepels mosterd
  • 1 koffielepel appelciderazijn
  • 1 koffielepel citroenen enkel het sap
  • 250 ml zachte olijfolie
  • peper
  • zeezout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Meng in een beker de eigelen, de mosterd, de lookpuree, de azijn en de citroen. Gebruik een garde of een handmixer om je alles goed te mengen
  2. Voeg dan in een dun straaltje de olie toe, totdat alles mooi bindt en je de juiste consistentie hebt. Ik heb de aïoli gebruikt voor de koolsla en dus wou ik ze niet al te dik.
  3. Kruid met peper en zout naar smaak. Eventueel kan je de saus verder afwerken met fijngesneden verse kruiden zoals kervel. Ze is dan wel iets minder lang houdbaar.
Deel dit Recept