Ze zijn er. Eindelijk! De lekkere Vlaamse asperges. Het seizoen loopt dit jaar officieel van 14 april tot 24 juni. Iets meer dan 2 maanden dus om te genieten van asperges op hun best.

Asperges bestaan in 3 soorten. De witte, die voornamelijk in Vlaanderen en Nederland worden gekweekt, de groene die voornamelijk worden ingevoerd uit Zuid-Amerika en de paarse die hier eerder zeldzaam zijn. Kies deze komende 2 maanden vooral de witte asperges. Het enige nadeel aan deze asperges is dat je ze moet schillen. Bij de groene is dat ook nodig bij de dikke asperges, maar niet bij de dunnere en ook de paarse hoeven niet geschild te worden.

De beste manier om je asperges te schillen is ze plat te leggen op een vlak oppervlak en met een dunschiller over de schil te gaan, terwijl je telkens de asperges een klein draaitje heeft, tot je de asperges rondom rond geschild hebt. Dan neem je de asperge in je handen en je knakt het onderste houterige stuk af. Ongeveer 2 a 3 centimeter, maar de asperge breekt vanzelf op dat punt. Door de asperge te breken, kan je onmiddellijk controleren of ze goed geschild is. Wanneer er nog draadjes blijven aanhangen, dan moet je dus nog wat verder schillen.

Dit recept is natuurlijk de klassieker onder de asperge bereidingen: Asperges à la Flamande. Met goeie boter en kakelverse eitjes. Dat laatste is belangrijk. Hier past natuurlijk geen margarine of iets anders, enkel goeie boter (bij voorkeur van bij de bioboer – van koeien die op het eerste gras hebben gegraasd) en eitjes van vrolijke kippen met een mooie geel-oranje dooier. Genoeg poëzie?

Misschien denk je dat dit geen gezond recept is net omwille van de boter en de eieren. Deze bevatten inderdaad wel wat dierlijke vetten, maar steeds meer onderzoek toont aan dat deze vetten niet zo ongezond zijn als ze ons lang hebben doen geloven. Bovendien is het de bedoeling dat je lekker veel asperges eet en die zijn zonder enige twijfel heel gezond.

Asperges bevatten zeer weinig calorieën, ze bevatten veel vitamine K – dat is goed voor je hart. Deze vitamine lost op in vet, dus de boter die komt hier helemaal van pas. Daarnaast zijn asperges goed voor de huid en zorgen ze voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Enige minpuntje? De slechte geur van je urine na het eten van asperges. Maar dat is meteen een teken dat je nieren een wel heel erg goeie opkuisbeurt krijgen.

Laat je dus vooral niet tegenhouden om volop te genieten van dit witte goud.

asperges-new-style-2

 

Asperges op zijn Vlaams
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 12 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 2 bundels asperges
  • 5 eieren
  • 1 bundel peterselie fijngehakt
  • 300 gr gerookte zalm optioneel
  • 500 gr boter
  • 2 citroenen
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 12 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 2 bundels asperges
  • 5 eieren
  • 1 bundel peterselie fijngehakt
  • 300 gr gerookte zalm optioneel
  • 500 gr boter
  • 2 citroenen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
Geklaarde boter
  1. Klaar eerst de boter. Je kan dit ook kopen in de supermarkt onder de benaming ghee. Maar het is niet moeilijk om zelf te doen en de smaak is toch lekkerder
  2. Doe je boter in een kookpot en zet op middelhoog vuur op. Laat de boter volledig smelten en opwarmen.
  3. Op een bepaald moment, komt er een schuimlaagje op de boter. Dan kan ze van het vuur.
  4. Wanneer de boter wat gekoeld is, kan je dit schuimlaagje afscheppen. Onderaan in de pot zie je witte bestanddelen, die hebben we ook niet nodig.
  5. Giet na het verwijderen van de schuimlaag met een lepel, de boter voorzichtig over in een andere pot. Zorg er voor dat die witte bestanddelen niet meegaan, je mag deze weggooien
  6. Je hebt nu geklaarde boter over. Deze kan je tot 1 week in de koelkast bewaren. Ze is veel hittebestendiger dan niet geklaarde boter en dus ideaal voor het bakken van vlees en vis.
Voor de asperges
  1. Kook de eieren in 10-12 minuten. Spoel ze onder koud water en pel ze.
  2. Hak ze in kleine stukjes of plet ze met een vork
  3. Hak ook de peterselie fijn en vermeng met de eieren.
  4. Schil de asperges en kook ze gaar in licht gezouten water. De asperges zijn klaar in 3 - 5 minuten, laat ze zeker niet langer in het water. Ze mogen best nog wat beet hebben.
  5. Giet ze af en leg ze kort in ijskoud water.
  6. Klassiek worden de asperges in zijn geheel opgediend. Je kan ze echter ook versnijden. Bak ze in beide gevallen net voor het opdienen kort op in veel geklaarde boter en kruid met peper en zeezout
  7. Leg ze op verwarmde borden. En doe de mengeling van ei en peterselie in de pan met de boter van de asperges. Voeg dan nog extra boter (naar smaak toe) Kruid met peper en zout.
  8. Geef er de gerookte zalm en eventueel een toast bij. Smakelijk
Deel dit Recept