Hier in Everbeek is er een hoeveslagerij waar ze op geregelde tijdstippen de meest fantastische kippen hebben. Ik wil in feite zelf wel kippen kweken om te slachten, maar ik moet toegeven dat ik op dat vlak een beetje hypocriet ben in die zin dat ik ze wel graag opeet, maar nooit zelf zou kunnen slachten. Ik sus mijzelf met de gedachte dat deze kippen tenminste vrolijk rondgelopen hebben op een groot weiland en gezien hun omvang langer en beter geleefd hebben dan hun supermarkt soortgenoten.

Jij zal waarschijnlijk niet naar Everbeek komen om een kippetje te halen bij de beenhouwer, maar ik ben er van overtuigd dat er ook in jouw streek boeren zijn die hun kippen of ander vee op deze manier aan de man brengen. Misschien ben je wel één van de gelukkigen die een boerenmarkt in de buurt heeft. Probeer in elk geval tenminste 1 keer aan zo een fantastische kip te geraken. Dit wordt alweer een feestmaal.

Bloedsinaasappel zijn maar kort in het seizoen, en het is jammer genoeg bijna voorbij, nog snel proberen is dus de boodschap. Alhoewel dit recept ook voortreffelijk smaakt met gewone sinaasappels.

Zo een kip is natuurlijk niet op vijf minuten klaar. Bewaar dit recept dus voor het weekend of misschien ben je wel eens vroeger thuis en wil je er toch in de week nog voor gaan? Als je net als ik geluk hebt dat je regelmatig thuis werkt, is er natuurlijk geen probleem, want eenmaal in de oven gebeurt het mirakel vanzelf.

Bij voorkeur gebruik ik een kernthermometer, zo ben ik altijd zeker van een gare en tegelijk sappige kip. Anders is het altijd toch wat gissen. Heb je geen thermometer, trek dan na ongeveer 50 minuten de bil een beetje van de kip af en prik er in met een breinaald of ander voorwerp. Het vocht dat uit de kip komt moet helder zijn en niet meer rozig. De ideale temperatuur is 75°C. Let op dat je de te-hermometer niet tegen een bot steekt, want die worden sneller warm dan het vlees.

En dan de gierstsalade. Ik ben een ongelooflijke fan van couscous, maar die bevat gluten en dat kan Johan dus niet eten. Gierst is echter glutenvrij en komt aardig in de buurt van couscous qua textuur. Als je eerst de korrels even bakt in een pan, dan smaken ze heerlijk nootachtig. Nu de lente er aankomt probeer ik in plaats van ovenschotels klaar te zetten (voor de dagen dat ik niet thuis ben), te zorgen voor een lekkere salade. Deze gaat perfect met de gebakken kip. Je kan de kip zelfs vooraf bakken en ze koud opeten als het echt lekker weer is.

kip-met-bloedsinaasappel-

Bloedsinaasappel gierstsalade met gebraden kip
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 12 min
Passieve Tijd 50 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor de kip
  • 1 hoevekip
  • 1 bloedsinaasappel
  • 2 el ras-el-hanout
  • 2 teentjes look
  • 80 gr zachte boter
voor de gierstsalade
  • 100 gr gierst
  • 2 bloedsinaasappels
  • 1 krop sla
  • 1 botje waterkers
  • 2 rode ui in partjes
  • 1 blikje kikkererwten
  • 3 wortelen in staafjes gesneden
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 koffielepel ras-el-hanout
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 12 min
Passieve Tijd 50 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor de kip
  • 1 hoevekip
  • 1 bloedsinaasappel
  • 2 el ras-el-hanout
  • 2 teentjes look
  • 80 gr zachte boter
voor de gierstsalade
  • 100 gr gierst
  • 2 bloedsinaasappels
  • 1 krop sla
  • 1 botje waterkers
  • 2 rode ui in partjes
  • 1 blikje kikkererwten
  • 3 wortelen in staafjes gesneden
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 koffielepel ras-el-hanout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
De kip
  1. Start met de kip, want die neemt meest tijd. Als je enkel de salade maakt, dan kan je dit skippen - gaat dus nog sneller!
  2. Verwarm je oven voor op 220°C.
  3. Zorg er voor dat je boter zacht is - op kamertemperatuur. Snij de knoflook zeer fijn en meng hem met de boter en de ras el hanout. Wrijf hiermee je kippen zowel van binnen als van buiten helemaal in. Probeer je boter aan de buitenkant onder het vel van de kip te duwen, op die manier krijg je een lekker knapperige en krokante korst. Kruid ze af met peper en zout (ook binnen en buiten)
  4. Snij de bloedsinaasappel in 2 en knijp hem even uit in de kip. Steek ook beide helften in de kip.
  5. Steek je kip in de hete oven. Na 10 minuten verlaag je de temperatuur tot 180°C en laat de kip ongeveer 1 uur in de oven zitten - dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de grootte van je kip. Werk bij voorkeur met een thermometer om zeker te zijn van de gaarheid. Kip en gevogelte heeft een temperatuur van 75°C nodig.
  6. Om de 15 minuten ongeveer schep je het braadvocht over je kip. Lekker!!!
de gierstsalade
  1. Terwijl je kip mooi bruin wordt, heb je tijd te over om je salade af te werken.
  2. Zet een pot met kokend water op - minimaal 2 keer het volume aan gierst. In plaats van water kan je eventueel ook bouillon gebruiken, dat heeft meer smaak, uiteraard. Kook je gierst ongeveer 12 min. Check het pakje voor de juiste tijd en vergeet niet dat proeven nog de beste manier is om te weten of je gierst gaar is. Gierst mag zacht zijn, maar natuurlijk geen pap. Laat de gierst afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Snij de rode ui in schijfjes en bak ze op een zacht vuur in wat olijfolie. Spoel ondertussen de kikkererwten en voeg ze de laatste 5 minuten toe aan je pan met uitjes. Laat zachtjes bakken en kruid met peper en zout
  4. Meng de uien en de kikkererwten onder de gierstsalade. Snij de bloedsinaasappel in partjes (haal de witte velletjes er van tussen, want die zijn minder lekker) en voeg ze toe aan de salade. Vang het sap op in een kommetje.
  5. Schil de worteltjes en snij ze in staafjes (of eender welke andere vorm) Kook ze beetgaar in wat gezouten water en laat ze afkoelen. kruid met peper en zout.
  6. Bak in de pan van de uitjes kort de ras el hanout, tot hij een heerlijke geur vrijgeeft (2 minuutjes max) Giet het sap er over en meng goed. Voeg toe aan de gierstsalade. Meng goed en proef. Als het goed is, dan hoef je enkel nog de salade onder de afgekoelde salade te verwerken. Anders kruid je bij met peper en zout en eventueel wat extra olijfolie als het te droog is.
  7. Serveer met of zonder kip en geniet van dit lekkere recept!
Deel dit Recept