Een stevig ontbijt, een energie gevende lunch of een snel avondmaal? Dit recept is geschikt voor al deze gelegenheden. Ik heb ooit gelezen dat bonen goed zijn voor je geheugen en dat een Engels ontbijt met bonen in tomatensaus dus een perfect ontbijt is voor een veeleisende dag. Nu de Brexit een feit is, weet ik het weer niet meer zo goed.

’s Morgens is dit misschien wat teveel van het goeie, maar uiteindelijk is het alleen maar het idee, dat groenten en vlees ’s morgens niet kunnen. Dus maak een extra grote pot en probeer het eens uit, je weet maar nooit.

Koop in elk geval een goeie kwaliteit worst. Ik heb al gemerkt dat worsten uit de supermarkt vaak toch veel vetter zijn dan de worsten van de boerderij slager, veel zouter ook. Ik koop mijn worsten dus echt bij een goeie slager. Die zijn vaak beter gekruid, minder vet en ze zijn meestal voorzien van een natuurlijke darm, wat in de supermarkt niet altijd het geval is.

Bonen in de tomatensaus is ook echte studentenkost. Met dat verschil dat die boontjes in de saus, rechtstreeks uit een blik komen en dat we hier toch even de moeite doen om zelf saus te maken. Wat trouwens helemaal niet moeilijk of tijdrovend is.

Bonen kan je best zelf klaarmaken. Laat ze een nacht weken en kook ze daarna langzaam gaar. Door dit proces te volgen zal je minder last hebben van winderigheid of een opgeblazen gevoel na het eten van bonen. Bonen uit blik zijn niet geweekt, waardoor de anti-nutriënten nog aanwezig zijn in de boon.

worst-met-bonen-en-rijst-

Bonen met worst
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 300 gr witte rijst basmati
  • 2 el kokosolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 100 gr spekjes
  • 4 kalfsworsten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 800 gr tomatenblokjes of tomatenpasata
  • 400 gr witte bonen of 2 blikken
  • 150 gr griekse yoghurt
  • 1 bosje koriander
  • olijfolie
  • 1 el paprikapoeder event. gerookt
  • 1 el gedroogde oregano
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 300 gr witte rijst basmati
  • 2 el kokosolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 100 gr spekjes
  • 4 kalfsworsten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 800 gr tomatenblokjes of tomatenpasata
  • 400 gr witte bonen of 2 blikken
  • 150 gr griekse yoghurt
  • 1 bosje koriander
  • olijfolie
  • 1 el paprikapoeder event. gerookt
  • 1 el gedroogde oregano
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
Bonen koken
  1. Wanneer je gedroogde bonen gebruikt, start dan met ze te wassen en te weken gedurende 24 uur in een ruime hoeveelheid water. Leg een deksel op je pan en zet ze op een koele plek of de koelkast. Giet ze af en ze zijn klaar om gekookt te worden.
  2. Doe een ruime hoeveelheid water in een kookpot met een lepel olie en kook je bonen gedurende 90 - 120 min. Heb je een snelkookpan dat is dit slechts 11 minuten. Giet de bonen af.
Met bonen uit blik
  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Meestal een 10-tal minuten in gezouten water.
  2. Bak het spek krokant in een droge braadpan. Giet eventueel overtollig vet weg. Zet even opzij. Bak in dezelfde pan te worsten in wat kokosolie op middelhoog vuur tot ze gaar zijn.
  3. Snipper de ui fijn en laat hem 5 minuutjes langzaam bakken in kokosolie in een diepe pan of een kom.
  4. Voeg de look en de kruiden toe - paprika, oregano en komijn. Laat 2 minuutjes meebakken. Giet er de tomatenpassata bij en laat wat inkoken. Voeg naar het einde de bonen toe. Kruid met peper en zout.
  5. Roer de fijngesneden koriander door de yoghurt en kruid met peper en zout.
  6. Serveer alles in diepe bordjes
Deel dit Recept