Kookprogramma’s zijn er genoeg op tv en toch kan ik het niet laten om telkens weer te blijven hangen, wanneer ik er eentje passeer. Onlangs trok één of andere versie van Masterchef mijn aandacht. Het was 1 van de eerste afleveringen in een reeks en de mogelijk kandidaten moesten eerst en vooral tonen hoe het zat met hun kookkunst. Opdracht was: de perfecte burger.

Eerst en vooral werd door de coaches getoond hoe het moest – alleen voor de kijker – want de deelnemers moesten dit natuurlijk al weten, als masterchefs in spe. Ik vond het een heel amusante aflevering en ik ben dan de dag erna ook maar meteen aan de slag gegaan met de tips voor de perfect burger. Welliswaar enigszins gezonder gemaakt, want het broodje is verdwenen en ook de mayo en ketchup heb ik vervangen.

In mijn paleoburger, vervang ik het broodje door portobello paddenstoelen en ik geef dit ook steeds als tip bij de workshops, maar altijd zijn er mensen die geen paddenstoelen lusten. Mijn kinderen trouwens ook niet – gesneden in een saus lukt het nog net, maar zo een reusachtige portobello is een no-go.

Ik daarentegen (en ook Johan) ben niet zo gek van rode biet. Telkens weer probeer ik mensen te overhalen om iets wat ze niet lusten, toch nog eens te eten, en dus moet ik dit ook voor mijzelf doen, vind ik. Vandaar dat ik regelmatig probeer om toch rode bieten te eten. Verwerkt in een fris zure dressing, begint dit aardig te lukken. Wanneer ze dan ook nog gecombineerd worden met rundvlees en wat cheddar kaas, dan is het probleem zo goed als opgelost.

Gebruik en ronde dresseerring om de rode biet salade op je bord te leggen en leg hierop de burger. Het is dan wel geen broodje, maar ik vind dat dit gerecht er ongelooflijk mooi uitziet. De rode biet salade maak je tot 2 dagen vooraf klaar en ook de burgers kunnen 1 nachtje in de koelkast – niet langer, want rauw gehakt vlees verwerk je best zo snel mogelijk!

Vul aan met een lekker gemengde sla en eventueel aardappeltjes in de oven gebakken + vergeet de salsa verde niet, zoveel gezonder dan mayonaise of ketchup.

Ideaal ook voor een kerst- of nieuwjaarsfeest waar veel jonge mensen zijn.

burger-rode-bietjes rode-biet-salade burger-rode-biet

Burgers met rode biet
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de burgers
  • 800 gr filet americain natuur
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 eetlepel gedroogde provencaalse kruiden
  • 1 ei
  • 50 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 4 sneetjes cheddar
Voor de rode biet salade
  • 800 gr rode biet gekookt
  • 6 eetlepels griekse yoghurt
  • 100 gr feta verkruimeld
  • 1 handvol walnoten gehakt
Voor erbij
  • 800 gr krielaardappelen
  • 2 eetlepels verse tijm gehakt
  • 250 gr gemengde sla
  • olijfolie
  • citroenen
  • 4 grote uien in ringetjes
Voor de salsa verde
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 bosje bieslook
  • 1 bosje basilicum
  • 200 gr spinazieblaadjes
  • 1 teentje look
  • peper
  • zout
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de burgers
  • 800 gr filet americain natuur
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 1 eetlepel gedroogde provencaalse kruiden
  • 1 ei
  • 50 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 4 sneetjes cheddar
Voor de rode biet salade
  • 800 gr rode biet gekookt
  • 6 eetlepels griekse yoghurt
  • 100 gr feta verkruimeld
  • 1 handvol walnoten gehakt
Voor erbij
  • 800 gr krielaardappelen
  • 2 eetlepels verse tijm gehakt
  • 250 gr gemengde sla
  • olijfolie
  • citroenen
  • 4 grote uien in ringetjes
Voor de salsa verde
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 bosje bieslook
  • 1 bosje basilicum
  • 200 gr spinazieblaadjes
  • 1 teentje look
  • peper
  • zout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
De burgers
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Meng voor de burgers alle ingrediënten meet elkaar - behalve de cheddar kaas, die gaat er straks bovenop. Meng goed, kruid met peper en zout. Maak er burgers van en zet ze minstens 15 min in de koelkast (zo kan je ze straks makkelijker braden)
  3. Zet een grill- of braadpan op het vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de burgers mooi bruin langs beide kanten. Leg er, eenmaal de burgers klaar zijn de cheddar op en zet de pan een paar minuten in de oven op 180°C
De rode biet salade
  1. Terwijl je burgers in de koelkast staan, kan je de bietensalde maken. Snij de bietjes in blokjes en doe ze in een slakom. Snij ook de feta in kleine blokjes en voeg toe.
  2. Meng de yoghurt met peper en zout. Roer de yoghurt onder de bieten en feta. Strooi er tenslotte de noten over. Zet tot gebruik weg in de koelkast of een koele plaats.
Voor erbij
  1. Was de aardappelen zorgvuldig. Snij ze in 2 en kook ze ongeveer 7 minuten in kokend water. Giet ze af en doe ze in een ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met fijngesneden tijmblaadjes. Kruid met peper en zout en laat ze mooi bruinen in de oven. Roer ze tussendoor eens om.
  2. Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Doe wat olijfolie in een anti-aanbakpan en stoof hierin de uien op een middelhoog vuur gedurende ongeveer 30 minuten. Hou het vuur niet te hoog en roer regelmatig zodat de uien niet aanbraden, maar zachtjes karameliseren.
  3. Was de sla en zwier goed droog. Doe in een slakom. Meng een paar eetlepels olijfolie met wat citroensap en kruid met peper en zout. Giet over de sla en meng goed. Doe dit net voor het opdienen zodat je sla mooi krokant blijft.
Voor de salsa verde
  1. Was alle kruiden zorgvuldig en snij er de steeltjes af. Doe alle kruiden in een mixer, samen met de look en de spinazie. Meng goed. Als de kruiden mooi gehakt zijn, voeg dan in een straaltje olijfolie toe. Voeg flink wat olijfolie toe, het is net de bedoeling dat je een beetje een 'vettige' saus krijgt. Kruid met peper en zout. Bewaar koud in de koelkast. Deze salsa kan je ongeveer 1 week bewaren, wanneer je er een laagje olijfolie opgiet en goed afgedekt in de koelkast zet.
Serveren
  1. Met een dresseerring of voorzichtig: schep een rondje bietensalade, ter grootte van je hamburger, op je bord. Leg er de burgers op, schep hierop een lepel uitjes en een schepje salsa verde. Serveer met aardappelen en sla. Smakelijk!
  2. Laat de aardappelen en cheddar weg voor een paleo of PN alternatief.
Deel dit Recept