/Chateaubriand met zoete aardappelpuree: Zoete aardappel. Wortel. Chips.

Chateaubriand met zoete aardappelpuree: Zoete aardappel. Wortel. Chips.

September is een overgangsmaand. Van de lekker luie zomerdagen gaan we terug in full speed aan het werk. De dagen worden stilaan, doch opmerkelijk korter en zondagen wisselen af met herfstige dagen. De eerste kou kan echt op ons gemoed werken en zorgt er voor dat de goesting naar warme, lekker vullende maaltijden de kop opsteekt.

Dit is een mooi overgangsgerecht. Het is op 1-2-3 klaar en ziet er leuk uit met de zoete aardappelchips en de mooie oranje kleuren.

Veel kleur op je bord betekent dat je veel vitamines binnenkrijgt, probeer daarom zo vaak als mogelijk kleur op je bord te brengen. Oranje voeding heeft een aantal specifieke voordelen zoals een overvloed aan anti-oxidanten, vitamines, vezels en phytonutriënten. Deze zijn goed voor onder andere je huid, je ogen en je hart, en verminderen je risico op sommige kankers.

  • Bèta-caroteen: Komt voornamelijk in oranje voeding voor, vandaar trouwens de oranje kleur. Het is een krachtige anti-oxidant, die niet enkel goed is voor de ogen maar die ook veroudering van de hersenen en van de huid tegengaat.
  • Vitamine A: Deze vitamine is belangrijk om ook ’s avonds en ’s nachts nog te zien, maar even belangrijk vermindert ze de schade die vrije radicalen aanrichten, en is ze cruciaal voor je immuunsysteem.
  • Vitamine C: Een echte boost voor je immuniteitssysteem en beschermt tegen cardiovasculaire ziekten, helpt het collageen in je huid te herstellen.

Een gezonde puree dus, ook al omdat er geen aardappel of melk aan te pas komt.

Tips: De chips zijn snel klaar en geven dit gerecht een feestelijk gevoel. Maak er een beetje meer want ze kunnen ook prima als snack dienst doen.

Gezond want: Een puree die alleen maar bestaat uit groenten, met een snufje kurkuma. Dat is een ware boost voor je immuniteitssysteem.

 

chateaubriand-met-wortel-en-pompoen

zoete-aardappel-chips

 

 

Chateaubriand met zoete aardappelpuree: Zoete aardappel. Wortel. Chips.
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 8 zoete aardappelen
  • 8 wortelen
  • 1 el kurkuma
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1/2 flespompoen
  • 3 uien
  • 4 steaks
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • boter
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 8 zoete aardappelen
  • 8 wortelen
  • 1 el kurkuma
  • 1 el gedroogde tijm
  • 1/2 flespompoen
  • 3 uien
  • 4 steaks
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • boter
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Start met de pompoen. Snij hem in halve maantjes en leg ze in een ovenschaal. Overgiet met olijfolie en meng goed. Kruid met peper en zout en strooi er een beetje tijm over. Zet in de oven op 180° gedurende ongeveer 25 min of tot de pompoen zacht is. Laat de schil er aan, zo blijft hij mooi samen, maar ze is te hard om op te eten, dus laat ze liggen op je bord.
  2. Schil de wortelen en de zoete aardappelen. Snij de puntjes van de zoete aardappel en doe ze in een kom. Het midden van ongeveer 3 zoete aardappelen gebruiken we voor de chips. Al de rest voor de puree.
  3. Snij chips met een dunschiller of met een mandoline (opgelet van de vingers). Bak ze af in het frituur op 160°. Werk in verschillende porties en hou in de gaten, want de chips zijn snel teveel. Wacht wel tot ze stoppen met bruisen. Leg ze op keukenpapier en strooit er wat zout over.
  4. Snij de wortelen en de rest van de zoete aardappel in blokjes. Probeer een verhouding van 1/1 te verkrijgen. Voeg water toe en breng aan de kook. Voeg de rest van de tijm toe.
  5. Laat koken tot de aardappelen en de wortelen gaar zijn. Giet af, maar van het vocht op in een kommetje, want dat gaan we gebruiken om de puree van te maken. Voeg 3 eetlepels olijfolie toe en pureer de groenten, gebruik zoveel van het kookvocht als nodig om een mooie puree te krijgen. Kruid met peper en zout.
  6. Doe 2 el boter in een pan en bak hierin de in ringen gesneden uitjes tot je mooi bruin zijn. Bak in dezelfde pan je steak, duw de ui naar de zijkant van je pan of haal hem er uit en hou warm.
  7. Haal de steak aan het begin van je werkzaamheden uit de koelkast, zo komt hij op kamertemperatuur. Bruin een beetje boter in je pan, op relatief hoog vuur, laat de boter echter niet verbranden. Wanneer de boter bruist, bak dan je biefstuk zoals jij hem graag lust: bleu, saignant, ... Kruid met peper en zout.
  8. Leg de biefstuk op verwarmde borden. Leg er 2 maantjes pompoen bij en een schepje puree. Strooi je chips over de puree en je uitjes over je vlees. Smakelijk
Deel dit Recept

Leave A Comment