Chateaubriand met zoete aardappelpuree: Zoete aardappel. Wortel. Chips.
Porties Prep Tijd
4 personen 15 min
Kook Tijd
30 min
Porties Prep Tijd
4 personen 15 min
Kook Tijd
30 min
Ingrediënten
  • 8 zoete aardappelen
  • 8 wortelen
  • 1 el kurkuma
  • 1el gedroogde tijm
  • 1/2 flespompoen
  • 3 uien
  • 4 steaks
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • boter
Instructies
  1. Start met de pompoen. Snij hem in halve maantjes en leg ze in een ovenschaal. Overgiet met olijfolie en meng goed. Kruid met peper en zout en strooi er een beetje tijm over. Zet in de oven op 180° gedurende ongeveer 25 min of tot de pompoen zacht is. Laat de schil er aan, zo blijft hij mooi samen, maar ze is te hard om op te eten, dus laat ze liggen op je bord.
  2. Schil de wortelen en de zoete aardappelen. Snij de puntjes van de zoete aardappel en doe ze in een kom. Het midden van ongeveer 3 zoete aardappelen gebruiken we voor de chips. Al de rest voor de puree.
  3. Snij chips met een dunschiller of met een mandoline (opgelet van de vingers). Bak ze af in het frituur op 160°. Werk in verschillende porties en hou in de gaten, want de chips zijn snel teveel. Wacht wel tot ze stoppen met bruisen. Leg ze op keukenpapier en strooit er wat zout over.
  4. Snij de wortelen en de rest van de zoete aardappel in blokjes. Probeer een verhouding van 1/1 te verkrijgen. Voeg water toe en breng aan de kook. Voeg de rest van de tijm toe.
  5. Laat koken tot de aardappelen en de wortelen gaar zijn. Giet af, maar van het vocht op in een kommetje, want dat gaan we gebruiken om de puree van te maken. Voeg 3 eetlepels olijfolie toe en pureer de groenten, gebruik zoveel van het kookvocht als nodig om een mooie puree te krijgen. Kruid met peper en zout.
  6. Doe 2 el boter in een pan en bak hierin de in ringen gesneden uitjes tot je mooi bruin zijn. Bak in dezelfde pan je steak, duw de ui naar de zijkant van je pan of haal hem er uit en hou warm.
  7. Haal de steak aan het begin van je werkzaamheden uit de koelkast, zo komt hij op kamertemperatuur. Bruin een beetje boter in je pan, op relatief hoog vuur, laat de boter echter niet verbranden. Wanneer de boter bruist, bak dan je biefstuk zoals jij hem graag lust: bleu, saignant, … Kruid met peper en zout.
  8. Leg de biefstuk op verwarmde borden. Leg er 2 maantjes pompoen bij en een schepje puree. Strooi je chips over de puree en je uitjes over je vlees. Smakelijk