Chocoladetaart

/Chocoladetaart

Chocoladetaart

Ik bak slechts heel zelden, ik hou niet zo van het precies afwegen van alle ingrediënten en ook het feit dat je weinig controle hebt over het resultaat, zint mij niet zo. Maar de kinderen verjaren beiden deze periode van het jaar en daar hoort natuurlijk taart bij. Glutenvrije taart meer bepaald.

Ook dat is een uitdaging op zich! Gewone appelcake en simpele taarten, dat lukt me wel, maar glutenvrij bakken is dan weer iets helemaal anders en tot nu toe heb ik mij er niet echt in verdiept. Dat komt mede door het feit dat gebak naast bloem (meestal glutenrijke tarwe bloem) ook vaak veel suiker bevat. En laat ons nu net zo hard ons best doen om zo min mogelijk suiker te eten. Wat aardig lukt, want je hebt amper suiker nodig in normale recepten. Desserts? Dat is een ander verhaal. Suiker troef.

Nu goed, af en toe een dessert kan natuurlijk geen kwaad en dus ging ik ijverig aan de slag met dit taartenrecept, dat heel makkelijk te maken is. Het is een recept van Le Pain Quotidien, waarin ik de bloem heb vervangen door amandelbloem of amandelmeel. Dit is bloem van amandelnootjes en je kan het kopen in elk warenhuis. Je vindt het bij de noten. Wanneer je een recept voor taart hebt, waar in verhouding weinig bloem in gaat, kan je het proberen te vervangen door amandelmeel. Dat smaakt heel lekker en is ook veel gezonder. In dit recept werkt het perfect.

Kies voor een ronde bakvorm van ongeveer 23 cm. Makkelijks is een vorm met losse bodem, maar je hoeft er zeker geen nieuwe vorm voor te kopen. Hij mag gerust ook iets groter of kleiner zijn, dat heeft alleen impact op hoe snel je taart klaar is. Hoe groter de vorm, hoe sneller gaar. Leg in elk geval een bakpapier in je vorm en vet het een klein beetje in met wat gesmolten boter. Doordat deze taart zo weinig bloem bevat is ze nogal breekbaar, je zal zien dat de bovenkant, vanzelf wat openbarst.

Het is niet echt een klassieke schoonheid, deze taart, maar de smaak maakt alles goed. Een typisch voorbeeld van ‘schoonheid zit van binnen’!

Een heerlijke chocoladetaart, om vaak opnieuw te maken! Heerlijk op een koude herfst- of winterdag met een dampend kopje koffie

 

glutenvrije-chocolade-taart

Chocoladetaart
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Maaltijd Dessert
Keuken Belgisch
Dieet Glutenvrij
Prep Tijd 25 min
Passieve Tijd 25 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 200 gram pure chocolade zo donker mogelijk
  • 200 gram zachte boter boter op kamertemperatuur
  • 250 gram ruwe rietsuiker
  • 6 eieren bio
  • 100 gr amandelmeel
Maaltijd Dessert
Keuken Belgisch
Dieet Glutenvrij
Prep Tijd 25 min
Passieve Tijd 25 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 200 gram pure chocolade zo donker mogelijk
  • 200 gram zachte boter boter op kamertemperatuur
  • 250 gram ruwe rietsuiker
  • 6 eieren bio
  • 100 gr amandelmeel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180°C. Knip een bakpaier net iets te groot voor je bakvorm, zodat het boven een beetje uitsteekt. Wrijf het in met een beetje boter
  2. Zet een kom met een bodem water op het vuur en breng aan de kook. Hang hierin een kleinere kom, zodanig dat de bodem van deze kleinere kom het water niet raakt. Doe de chocolade in de kleine kom. Door de damp van het water, zal je chocolade zachtjes smelten en mooi glanzen. Wanneer de chocolade gesmolten is, voeg dan de boter toe en roer goed door elkaar. Laat afkoelen.
  3. Klop de suiker en de eieren in een mengkom met een klopper of een handmixer zeer goed door elkaar. Je moet een soort dik wit/gele massa krijgen met de dikte van dikke yoghurt.
  4. Voeg de chocolade toe aan de eieren en meng goed. Roer er dan het amandelmeel onder en meng alles grondig.
  5. Giet je beslag in de taartvorm en bak gedurende 25 a 30 minuten in de oven. De bovenkant moet stevig en knapperig zijn (hij zal zelfs een beetje barsten) en de binnenkant lekker smeuïg, zoals chocolademousse.
  6. Laat de taart afkoelen op een rooster en geniet er met volle teugen van.
Deel dit Recept

About the Author:

Leave A Comment