Ook pasta mag niet ontbreken op onze gezonde doordeweekse tafel. Pasta is snel en veelzijdig en bijna iedereen lust het graag. Het is nooit een straf om een bord spaghetti voorgeschoteld te krijgen. Wanneer ik moe ben, geen zin of geen inspiratie heb om te koken, dan maak ik pasta klaar.

Meer dan 2 jaar hebben we gewone pasta vervangen door glutenvrije pasta – en soms eten we die nog – maar steeds vaker vervangen we de zetmeelrijke pasta door … groenten! Meer bepaald door courgettes. Uiteindelijk heeft pasta niet zo heel veel smaak, het is vooral de textuur die het verschil maakt, en je hebt tenslotte toch iets nodig om je saus mee op te eten. Ik vermoed dat iedere Italiaanse lezer of Italië fan mij nu wel een beetje gek verklaart. Terecht waarschijnlijk.

Toch is deze spaghetti op basis van courgette lekker. Courgette bezit zelf ook relatief weinig smaak en neemt eerder de smaak van saus op. Zelfs de kinderen vinden het niet erg wanneer we pasta vervangen door dit. Je hebt er in principe niet eens speciaal werkgerief voor nodig. Het lukt prima met een dunschiller met tandjes, die allemaal sliertjes trekt van je courgettes. Makkelijker is het met een zogenaamde spiralizer. Goedkope toestelletjes waarmee je in 1-2-3 sliertjes kan maken, ook van hardere groenten zoals wortel en zoete aardappel bijvoorbeeld. Je kan ze oa bij Bol.com bestellen.

Alle recepten die er bestaan voor gewone pasta kan je gewoon aanpassen door courgette slierten in de plaats te gebruiken. Reken op ongeveer 2 kleinere courgettes per persoon. Neem ook geen te grote courgettes want die zijn veel slapper van vruchtvlees.

Zonder kaas is dit recept Paleo vriendelijk.

Tips:

Kies voor bacon of mager ongezouten en ongerookt spek

Gezond want:

Bevat weinig koolhydraten: de pasta is vervangen door gele en groene courgettes

courgettetagliatelle

courgettini

Courgette pasta All' Amatriciana
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 gele courgettes
  • 4 groene courgettes
  • 400 gr bacon of spek
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 2 handvol kerstomaatjes of eventueel uit blik
  • 2 roma tomaten
  • 1 rode peper gehakt
  • 2 handvol basilicum verse, gehakt - hou er over voor decoratie
  • olijfolie
  • peper
  • zout
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 gele courgettes
  • 4 groene courgettes
  • 400 gr bacon of spek
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes look
  • 2 handvol kerstomaatjes of eventueel uit blik
  • 2 roma tomaten
  • 1 rode peper gehakt
  • 2 handvol basilicum verse, gehakt - hou er over voor decoratie
  • olijfolie
  • peper
  • zout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Maak eerst de slierten van de courgettes. Was en droog ze en haal ze daarna door je spiralizer of gebruik een dunschiller met tandjes. In dat laatste geval moet je de pitjes niet meegebruiken. Het spiralizer toestel haalt het binnenste er vanzelf uit.
  2. Verhit een anti-aanbak pan en bak hierin de spekjes of bacon. Als er heel veel vet vrijkomt dan giet je dat weg van zodra de spekjes klaar zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Doe een eetlepel olijfolie in dezelfde pan en bak hierin de fijngesneden ui, de peper en de look op zacht vuur.
  4. Voeg de tomaten toe en laat kort aan de kook komen. Eventueel kan je kort de mixer in de saus zetten. Voeg fijngesneden basilicum en de spekjes toe. Hou warm.
  5. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een kom of diepe pan en stoof hierin de slierten (bij voorkeur in 3 keer) telkens 2 tot 3 minuten. Zo is het rauwe van de courgette weg. Kruid met peper en zout.
  6. Meng de courgettes onder de saus en geniet van een lekkere gezonde maaltijd. Versier nog met wat basilicum blaadjes.
Deel dit Recept