/Eekhoorntjesbrood & cantharellen met gebakken vis

Eekhoorntjesbrood & cantharellen met gebakken vis

 

Tijdens de Biohacking summit in Helsinki, namen we deel aan een ‘upgraded dinner‘. Het was niet zomaar een diner, maar eerder een kookworkshop waar lokaal voedsel, gecombineerd met de laatste foodhacks werden klaargemaakt en dit onder begeleiding van wildpluk chef: Sami Tallberg. ’s Ochends gingen we voorzien van waterdicht schoeisel en voldoende zakjes op zoek naar allerlei lekkers in Helsinki’s central park, waar we voornamelijk … netels vonden. En ook wat wortels van varens en wilde bloemen.

Een ietwat magere oogst, daar het paddenstoelen seizoen, nog niet helemaal op gang was gekomen en mogelijks slechts gewoon slecht zal zijn dit jaar (in Helsinki). Dat mocht de vreugde ’s avonds niet bederven en ergens in Finland moeten er toch wel meer paddenstoelen geweest zijn, want er waren cantharellen en eekhoorntjesbrood. Het volledige menu en meer uitleg over de gebruikte producten kan je vinden in dit artikel.

Dit is een eigen versie van het hoofdgerecht dat we toen aten. Het bestaat uit verschillende kleinere gerechten die samen een mooi geheel vormen.

  • gebakken snoek met eekhoontjesbrood
  • eikvaren en knapperige netels
  • wildekruiden salade met quinoa en zoethoutvinagrette
  • cantharellen en spinazie

De snoek vond ik niet direct, dus die heb ik vervangen door roodbaars. Ook de eikvaren en de brandnetels heb ik voor vandaag achterwege gelaten.

Dit gerecht staat in 30 minuten op tafel. Als dat geen winst is.

Tips: Eekhoorntjesbrood & cantharellen zijn vrij duur en moeilijk te verkrijgen omdat ze niet gekweekt kunnen worden. Vervang ze eventueel door andere wilde paddenstoelen. Voor de puree: bruine boschampignons

Gezond want:Door al die kruiden is dit als het ware een supergerecht voor je gezondheid. En lekker!!!

 

Zoethout

Zoethout is onder andere goed voor de maag, maar wanneer je last hebt van je nieren kan je het best voorzichtig gebruiken. Misschien ken je zoethout nog uit je kindertijd. Waar je er urenlang op kon kauwen, want het was in feite een gedroogd takje (kalissehout). Het smaakt een beetje naar drop. Ik moest wat moeite doen om het te vinden, maar uiteindelijk was het verkrijgbaar in Horeca Totaal (Brugge) of op theflavorshop.

Zoethout wordt soms voorgeschreven aan mensen die te weinig cortisol aanmaken. Cortisol is het stresshormoon en wordt aangemaakt in gevaarlijke situaties waarbij we in de oertijd snel moesten reageren door te vechten of te vluchten. Ondertussen is vechten/vluchten vervangen door stressvolle situaties. Langdurige stressvolle situaties waarbij we gedurende lange tijd teveel cortisol produceren. Mensen die lang onder hoge stress staan, kunnen hierdoor hun bijnieren uitputten en dan ontstaat er uiteindelijk een tekort aan cortisol. Ze zijn de dag door vermoeid, voelen zich depressief en hebben geen energie meer.

Gebruik in dit gerecht zoethout naar eigen smaak in de vinaigrette die over de quinoa gaat.

Paddestoelen

Paddestoelen hebben een hoog eiwitgehalte en kunnen dus perfect vlees vervangen. Daarnaast absorberen paddenstoelen makkelijk vitamine D. Zet je paddestoelen in de zon en ze nemen heel veel vitamine D op, daar hebben we in de donkere maanden allemaal tekort aan.

Eikvaren

In het Engels heet deze varen polypody, wat een schitterende naam, niet? Alleen, deze kon ik hier onmogelijk vinden in een winkel en om nu te zeggen dat ik die in het wild ga zoeken, of beter herkennen? Dat is misschien wat teveel van het goede. Je gebruikt vooral de wortels, die ook een beetje naar drop smaken. Deze worteltjes gingen in de puree van eekhoorntjesbrood.

Brandnetels

Brandnetels zijn goed voor de stofwisseling. Brandnetels zitten vol mineralen, zoals ijzer, silica, kalium, calcium, mangaan en de vitaminen A, B, C, E en K. Bovendien bevat brandnetel ook mierenzuur, histamine en chlorofyl. Allemaal stoffen die bijzonder heilzaam zijn voor lichaam en geest.

Brandnetels zijn er in voldoende mate te vinden in België. Pluk alleen de bovenste topjes en laat ze in de oven lekker knapperig worden. Was ze, zwier ze droog en meng met een beetje olijfolie. Kruid met zout van zodra ze uit de oven komen.

Ghee

Is in feite gewoon geklaarde boter en kan je zo in de supermarkt kopen. De lactosebestanddelen zijn er uitgefilterd en daardoor kan de boter tegen veel hogere temperaturen. Dat is ideaal voor vis in te bakken. Zo kan je je pan zeer heet laten worden en de vis een mooi bruin korstje geven, zonder dat je boter verbrandt.

receptvinaigrette&wortel-van-varen

spinazie&cantharellen

netels-

Het originele gerecht

hoofgerecht

Het vereenvoudigde gerecht

paddenstoelen-met-vis

Chef Samy en ik

Sami&me

Johan aan het werk

johan&het-voorgerecht

Eekhoorntjesbrood & cantharellen met gebakken vis
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 visfilets naar keuze
  • 200 gr quinoa
  • 1 bakje cantharellen
  • 1 bakje eekhoorntjesbrood
  • 1 bakje bruine champignons
  • 50 ml haverroom vervang eventueel door soja of room
  • 1 pak spinazie verse
  • 6 el olijfolie
  • 3 el appelazijn
  • 1 el dijon mosterd
  • 3 teentjes knoflook gepeld
  • 1 kl zoethout naar smaak
  • 50 gr boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 2 el ghee
  • 1 sjalot
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 visfilets naar keuze
  • 200 gr quinoa
  • 1 bakje cantharellen
  • 1 bakje eekhoorntjesbrood
  • 1 bakje bruine champignons
  • 50 ml haverroom vervang eventueel door soja of room
  • 1 pak spinazie verse
  • 6 el olijfolie
  • 3 el appelazijn
  • 1 el dijon mosterd
  • 3 teentjes knoflook gepeld
  • 1 kl zoethout naar smaak
  • 50 gr boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 2 el ghee
  • 1 sjalot
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Droog de visfilets goed af. Zet een anti-aanbakpan op het vuur en laat ze superheet worden. Doe een eetlepel ghee in de pan (vervang eventueel door kokosolie) en bak de filets op de velkant aan. Laat de vis even liggen tot hij een korstje krijgt. Kruid ondertussen de bovenkant met peper en zout. Leg dan de vis op een ovenplaat met bakpapier met de velzijde naar boven.
  2. Kuis de champignons. Bij voorkeur niet met water, want de champignons trekken al dit water op en verliezen hun smaak. Wrijf ze af met een vochtig stukje keukenpapier en verwijder de onderkantjes van de steeltjes. Snij ze in stukjes.
  3. Was de spinazie en zwier ze droog.
  4. Spoel de quinoa zeer goed en breng hem met 400 gr water aan de kook. Kruid met zout. Laat hem ongeveer 12 minuten zachtjes pruttelen. Giet een overschot aan water af en doe de quinoa in een kom.
  5. Maak de vinaigrette met 1 teentje look; 6 el olijfolie, de appelazijn en de mosterd. Doe dit met de mixer, zo zal de vinaigrette mooi mengen. Voeg naar smaak peper en zout en zoethout toe. Meng dit onder de quinoa.
  6. Verhit boter in een pan en laat goed heet worden. Voeg de cantharellen en de bruine champignons en 1 teentje look toe. Kruid met peper en zout en voeg na 3 minuten de spinazie toe. Laat ze kort meebakken, tot ze slinkt en haal van het vuur. Hou warm onder folie
  7. Bak in een andere pan het eekhoorntjesbrood op dezelfde manier, met een teentje look en een sjalotje. Doe ze dan in een beker en mix met een beetje haverroom en kruid met peper en zout. Houd ook warm
  8. Zet de vis nog 3 minuten in de oven op 180°C. Als je dikke filets hebt, moet hij misschien iets langer. Check door 1 filet wat uit elkaar te halen.
  9. Serveer de puree van eekhoorntjesbrood met de vis en de quinoa en paddenstoelen mengeling op een groot bord. Smakelijk.
Deel dit Recept
By | 2016-10-13T15:11:38+02:00 oktober 5th, 2015|10/2015 week 2, Easy weekday dinner, Herfst, Late zomer, Recepten|0 Comments

Leave A Comment