Falafels en hummus zijn de Midden-Oosterse versie van Spaghetti Bolognese. Ik bedoel maar: er bestaan honderden versie van – elk Midden-Oosters kookboek heeft er een recept voor. Je kan variëren met de kruiden die je er in doet, met het korstje dat je er rond wil, met de bak/frituurwijze en zelfs of je er kikkererwten of andere groenten in verwerkt.

Dit is dus slechts één van de mogelijke manieren om falafels te maken. Ik bak ze in de pan in wat kokosolie. Traditioneel worden ze gefrituurd in diepe woks of hier dus in een frituurpan, het voordeel is dat je dan een krokanter korstje krijgt en dat je falafel een vegetarische bitterbal wordt. Als je dat wil doen, is het wel belangrijk om te vertrekken van gedroogde kikkererwten en/of er een paneerlaagje rond te leggen van bijvoorbeeld kikkererwtenbloem of kokosbloem. Anders riskeren ze open te spatten in je frituur en kan je de olie verversen (geen echt leuk karwei!). Nu, in de pan bakken is natuurlijk ook wel gezonder, dus hoef je al die moeite niet te doen. Hou er alleen rekening mee, dat je falafels anders zullen zijn dan wanneer je ze koopt bij een foodtruck.

Hetzelfde geldt voor de hummus: tal van variaties mogelijk. Dus hier een eenvoudige basis versie met kikkererwten en tahin. Tahin is sowieso een onmisbaar ingrediënt. Vraag je je af wat het is? Het is gewoon een pasta van sesamzaadjes (net als pindakaas gewoon een pasta is van pindanoten). Tahin kan je kopen bij oa Bioplanet, maar ook in steeds meer warenhuizen. Je kan het ook zelf maken door sesamzaad zo lang te blenderen dat de olie vrijkomt en zich een pasta vormt. Makkelijk en achteraf verschillende weken te bewaren in een potje in de kast. Je kan hummus in heel veel varianten kopen in de supermarkt en dat ik natuurlijk ok. Anderzijds is het weinig werk om hem zelf te maken, op die manier vermijd je bewaarmiddelen en slechte vetten en wordt je hummus veel gezonder.

Als je voldoende vooraf je planning maakt, vertrek dan van gedroogde kikkererwten die je laat weken en zelf kookt. Anders gebruik je kikkererwten uit blik of vacuümverpakt als je die kan vinden. Het gezondste is ze zelf weken en koken, omdat je op die manier het meest anti-nurtiënten laat verdwijnen uit de bonen. Deze zorgen voor winderigheid en een opgeblazen buik.

Maak bij dit gerecht bloemkool couscous, want de echte couscous bevat gluten, het is immers een tarweproduct. Dit is echt een prima alternatief want veel mensen hebben niet eens door dat ze enkel bloemkool eten.

Zorg ook voor dubbele porties, want dit is echt ideaal voor de lunchbox! Fien had er zoveel succes mee, dat zelfs haar leraar falafels kwam ‘stelen’ uit haar doos.

falafels-met-hummus

falafels

falafels-for-lunch

Falafels met hummus en bloemkoolcouscous
Recept Afdrukken
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 25 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
de falafels
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes look fijngesneden
  • 2 theelepels verse koriander gehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 800 gr kikkererwten gekookt of uit blik
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 50 gr kikkererwtenbloem in bioplanet
  • 1 eiwit
de hummus
  • 800 gr kikkererwten gekookt
  • 150 gr tahinpasta in bioplanet of warenhuis
  • 1 teentje look
  • 50 ml olijfolie extra vierge
  • ijskoud water
  • 1 el komijn
  • peper
  • zout
  • citroensap
de bloemkoolcouscous
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 2 rode paprika's in stukjes
  • 1 rode ui in stukjes
  • 3 wortelen in stukjes
  • 1 komkommer in stukjes
  • 1/2 bosje koriander
  • jonge spinazie voor erbij
  • olijfolie
Prep Tijd 25 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
de falafels
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes look fijngesneden
  • 2 theelepels verse koriander gehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 800 gr kikkererwten gekookt of uit blik
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 50 gr kikkererwtenbloem in bioplanet
  • 1 eiwit
de hummus
  • 800 gr kikkererwten gekookt
  • 150 gr tahinpasta in bioplanet of warenhuis
  • 1 teentje look
  • 50 ml olijfolie extra vierge
  • ijskoud water
  • 1 el komijn
  • peper
  • zout
  • citroensap
de bloemkoolcouscous
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 2 rode paprika's in stukjes
  • 1 rode ui in stukjes
  • 3 wortelen in stukjes
  • 1 komkommer in stukjes
  • 1/2 bosje koriander
  • jonge spinazie voor erbij
  • olijfolie
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
de falafels
  1. Voeg de kikkererwten, de look, koriander, komijn, de ui en de bladpeterselie, het eiwit en de kikkererwtenbloem in je Thermomix of gewone blender. Kruid met peper en zout. Meng tot je een mooie massa krijgt, waar je balletjes van kan rollen. Let of als het mengsel te nat is, voeg wat extra bloem toe. Is het te droog, dan wat extra eiwit. Druk ze lichtjes plat - zoals een miniburger
  2. Doe kokosolie in een niet te brede pan - zo moet je er minder indoen om direct een paar cm olie te hebben. Bak hierin de falafels mooi bruin. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen en uitlekken op keukenpapier.
  3. Doe de olijfolie en een scheutje water onder in de thermomix of blender.
de hummus
  1. Doe eerst de vochtige ingrediënten: neem een scheutje water om te starten en de olijfolie in de blender. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot je een mooie smeuïge massa krijgt. Voeg eventueel extra ijskoud water toe om het smeuïger te krijgen. Kruis met peper en zout en doseer je citroensap zoals jij het graag lust. Hummus kan je tot 1 week bewaren in de koelkast en is een perfect dipsausje.
de bloemkoolcouscous
  1. Doe de bloemkool in je blender en hak ze tot couscous - werk eventueel in verschillende porties. Doe de couscous in een grote mengkom.
  2. Snij alle groenten in kleine stukjes en meng met de bloemkool. Meng ook de gehakte kruiden in de couscous. Kruid met peper en zout en giet er een flinke scheut olijfolie over.
  3. Serveer alles op een mooie schaal en laat iedereen uit de schaal eten met vingers en/of vork. Een bord voor iedereen mag natuurlijk ook 😉
Deel dit Recept