Vorig weekend waren we op Krachtboer een festival over de toekomst van onze landbouw in het wondermooie Heuvelland. Ik ben al lang fan van Kobe Desramaults, één van de meest innovatieve topchefs van België en van de jaarlijkse Krachtvoer festivals een intitiatief van de dames van alledagenhonger. Een samenwerking tussen deze twee – en een hoop andere mensen – kon dus niet anders dan een succes worden.

Rund en schaap aan het spit, maar dan net iets anders. Check de foto’s aan de hand van Piet De Kersgieter.

KRACHTBOER2016 © PIET DE KERSGIETER-41_1500px

KRACHTBOER2016 © PIET DE KERSGIETER-90_1500px

 

Een paar jaar terug hoorde ik Kobe een lezing geven op het World Creativity Forum in Kortijk. Hij vertelde er een verhaal over een oud restaurantje uit zijn jeugd, waar hij samen met zijn moeder en zijn broer regelmatig de allerlekkerste spaghetti ging eten. Tot op een dag de zaak werd gesloten, tot groot spijt van de broers Desramaults.

Nu, een paar jaar geleden, ging de zaak terug open, met dezelfde eigenaars. Dus de beide broers er als de kippen bij om spaghetti te gaan eten. Na al die jaren, was hij nog even lekker. Lyrisch was Kobe er over. Zonder enige twijfel de beste spaghetti van de hele wereld. Door zijn enthousiasme wilden een paar van zijn koks wel eens mee gaan eten in het betreffende restaurant om ook die spaghetti te proeven. En zij waren… stukken minder enthousiast, om niet te zeggen zwaar ontgoocheld.

Het komt er op neer dat lekker eten gepaard gaat met emoties. Je verbonden voelen met de mensen om je heen, met de ervaring die je hebt. Een gerecht kan perfect klaargemaakt zijn, wanneer de omgeving of je gemoed niet ok is, dan zal het naar niets smaken.

Dit alles om te zeggen, dat ik dit het meest fantastische schaap ooit vond en dat ik jaren van hier, waarschijnlijk nog lyrisch zal spreken over dit gerecht. Ik maak het ook wel zelf eens klaar en ik hoop, dat we het op zijn minst lekker vinden.

flatbread-met-schaap

Of dit past in een easy weekday? Misschien niet, maar je kan het schaap perfect langzaam laten garen in je oven, de dag voordien en het dan de dag zelf opnieuw kort opwarmen in de pan. Uiteraard kan dit ook op de BBQ, maar dan moet je wel enige handigheid hebben om het vuur te regelen en gaande te houden.

De manier is net dezelfde als de pulled pork. En anders eet je het gewoon in het weekend. Bij voorkeur met een bende vrienden, met je kont in het gras (dat hopelijk droog is)

Het brood koop je in de Turkse speciaalzaak of eventueel in de supermarkt. Kies anders voor een focaccia. Lekker met aïoli, die je maakt net als mayonaise.

Flatbread met schaap
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 15 min
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het vlees
  • 1 kg schapenschouder of -nek ontbeend
  • 20 cl appelsap
  • 2 el gemalen komijnzaad
  • 2 el gerookt paprika poeder
  • 2 el bruine suiker
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl zout
Voor de sla
  • 1 kropsla
  • 1 komkommer
  • 2 stengels snijbiet stengel + blad
  • 1 rode ui in ringetjes
  • 2 lenteuitjes in ringetjes
Aïoli
  • 2 eierdooiers
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 dl milde olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • peper
  • zout
  • 2 flatbreads Turkse broden
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 15 min
Passieve Tijd 6 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het vlees
  • 1 kg schapenschouder of -nek ontbeend
  • 20 cl appelsap
  • 2 el gemalen komijnzaad
  • 2 el gerookt paprika poeder
  • 2 el bruine suiker
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl zout
Voor de sla
  • 1 kropsla
  • 1 komkommer
  • 2 stengels snijbiet stengel + blad
  • 1 rode ui in ringetjes
  • 2 lenteuitjes in ringetjes
Aïoli
  • 2 eierdooiers
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 dl milde olijfolie
  • 1 tl citroensap
  • peper
  • zout
  • 2 flatbreads Turkse broden
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Zet de oven op 100°C.
  2. Meng alle ingrediënten van het vlees, behalve het vlees en het appelsap. Maak een paar inkepingen in de vetlaag van het vlees. Wrijf het vlees in met deze mengeling en leg in een ovenschaal. Giet het appelsap rondom het vlees - niet erover.
  3. Doe aluminium folie over het vlees. Verlaag de oven tot 50°C en zet je vlees gedurende 3 a 4 uur in de oven.
  4. Verhoog na die tijd de oven tot 150°C. en laat het vlees nog 2 uur staan. Voeg eventueel wat extra appelsap toe. Controleer de gaarheid en haal het vlees uit de oven. Het zal nu boterzacht zijn en je kan het met je handen of met 2 vorken uit elkaar trekken. Hou het vlees warm
  5. Maak ondertussen de Aïoli. Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop de eieren los, kruid met peper en zout en voeg de geperste lookteentjes toe. Meng goed. Voeg nu in een dun straaltje de olie toe, terwijl je met een handmixer en kloppertjes voortdurend klopt. Wanneer je saus 'pakt' kan je iets sneller gieten met je olie. Breng op smaak met citroensap en peper en zout.
  6. Warm de flatbreads op een gril of in de oven.
  7. Was en droog de sla en meng alles goed. Leg de sla op je flatbread en verdeel er het vlees over. Schep er een grote schep aïoli over en smakelijk eten.
Deel dit Recept