Wat een heerlijk recept. Moet je zeker proberen als je kinderen in huis hebt.

Ik ben mogelijks wel wat emotioneel in verband met dit recept en dat heeft alles te maken met het feit dat mijn grootouders het steevast op hun kerstmenu zetten. Mijn opa begon er de dag voorzien aan – heerlijke flensjes bakken, terwijl mijn oma in de weer was met de bechamelsaus en de rest van de vulling. die was iets anders dan mijn vulling, maar het principe was hetzelfde. Mijn grootvader is overleden in 1999 en mijn oma een paar jaar vroeger. Zo lang is het ook geleden, dat ik dit nog gegeten heb. Onbewust vreesde ik denk ik, dat het niet meer zo lekker zou smaken als toen, en dat mijn geweldige herinnering aan die geweldige kerstdagen misschien wel zou verdwijnen. Dat ik na meer dan 20 jaar eindelijk de moed gevonden heb om het nog eens te proberen, wie had dat nog gedacht. En of ik het nog meer zal doen! Terwijl ik deze pannenkoeken at, met mijn kinderen, dacht ik heerlijk terug aan mijn grootouders en de fijne momenten die ik met hen beleefd heb. Eten kan zo geweldig zijn! Het leek wel of ik weer 12 was.

Waar zij trouwens zoveel jaar geleden op het idee gekomen zijn om dit gerecht te maken is mij nog steeds een raadsel.

Lusten je kinderen niet zo graag witloof? Ik heb er hier wat in verstopt en de pannenkoekjes kunnen hen misschien overhalen om het toch te proberen. Je kan het witloof trouwens makkelijk vervangen door erwtjes, prei of andere kinderfavorieten.

Misschien niet iets waar je op een doordeweekse dag aan begint, maar je kan deze schotel volledig vooraf klaarmaken. Leg je opgevulde flensjes in een ovenschotel en bedek ze met wat extra saus en geraspte kaas. Bedek met folie en warm eerst 30 minuutjes op in de oven op 160°C. Haal daarna de folie weg en laat nog 5 minuutjes onder de grill staan.

Flensjes met ham en kaas en witloof
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 45 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor het flensjes deeg
  • 260 gr bloem vb patisserie bloem
  • 1 koffielepel zout
  • 2 eieren losgeklopt
  • 700 ml volle melk of plantaardig alternatief
  • 2 eetlepels olijfolie
  • boter om te bakken
voor de bechamelsaus
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 800 ml melk
  • 150 gr gemalen kaas Gruyere of Emmenthal
voor de vulling
  • 4 stronkjes grondwitloof in fijne reepjes gesneden
  • 1 blik witte bonen gespoeld en uitgelekt
  • 400 gr gekookte ham in blokjes gesneden
  • 2 koffielepels boter
  • peper
  • zout
Prep Tijd 45 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor het flensjes deeg
  • 260 gr bloem vb patisserie bloem
  • 1 koffielepel zout
  • 2 eieren losgeklopt
  • 700 ml volle melk of plantaardig alternatief
  • 2 eetlepels olijfolie
  • boter om te bakken
voor de bechamelsaus
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 800 ml melk
  • 150 gr gemalen kaas Gruyere of Emmenthal
voor de vulling
  • 4 stronkjes grondwitloof in fijne reepjes gesneden
  • 1 blik witte bonen gespoeld en uitgelekt
  • 400 gr gekookte ham in blokjes gesneden
  • 2 koffielepels boter
  • peper
  • zout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
voor de flensjes
  1. Doe voor het beslag, de bloem en het zout in een mengkom. Meng ze goed door elkaar. Klop de eieren los met de melk en de olijfolie en voeg ze in een dun straaltje toe aan de bloem, terwijl je voortdurend roert, zodat je een mooi egaal deeg krijgt. Doe dit eventueel in een blender en mix ongeveer 20 seconden. Easy!
  2. Zet het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten. Wanneer het daarna te dik is (het moet een vloeibaar deeg zijn als yoghurt), voeg dan 2 eetlepels koud water toe en klop het deeg nog een goed door.
  3. Zet een pannenkoekenpan op het vuur en verwarm ze. Doe een klein klontje boter in de pan en strijk met een borsteltje uit. Giet er dan een scheutje deeg in en draai de pan direct rond, zodat het deeg zich mooi verdeeld over de volledige pan. Bak het flensje 2 minuten langs elke zijde of tot het mooi begint te bruinen. Leg de flensjes op een bord en werk zo je deeg op.
de bechamelsaus
  1. Smelt de boter in een sauskommetje en voeg de bloem toe van zodra de boter bruist. Roer goed door elkaar met een garde of houten lepel. Laat een 5-tal minuutjes zachtjes 'bakken', tot je een koekjesgeur ruikt. Dan is de bloem wat gebakken en zal je straks geen onaangename bloemsmaak overhouden. Voeg nu beetje bij beetje de koude melk toe en roer telkens goed, om klonters te vermijden. Voeg zoveel melk toe tot je een mooie dikke saus krijgt. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Proef en kruid eventueel bij. Roer er dan de geraspte kaas onder en zet opzij
de vulling
  1. Smelt boter in een pan en bak hierin het fijngesneden witloof, tot het mooi zacht is. Roer er dan de bonen onder en laat een paar minuten meebakken. Kruid met peper en zout. Roer er de gesneden ham onder.
  2. Beboter een ovenschotel. Leg een flensje voor jou op een snijplank en strijk een flinke lepel bechamel-kaassaus uit (denk pizza). Verdeel 2 flinke eetlepels van de vulling op 1 helft van de pannenkoek. Vouw de lege helft over de volle helft en vouw nogmaals dicht - je kan er ook voor kiezen de pannenkoeken op te rollen ipv te vouwen. Leg de pannenkoek in de ovenschotel en doe dit met de rest van de pannenkoeken.
  3. Heb je saus over? Lepel dit dan over je flensjes en zet ze ongeveer 20 minuutjes in de oven, onder folie - eventueel wat langer als je dit gerecht vooraf hebt gemaakt en het koud is. Haal de folie weg en zet nog 5 minuutjes onder de grill. Serveer onmiddellijk, eventueel met een lekker fris slaatje. Smakelijk!
Deel dit Recept