Flensjes met ham en kaas en witloof
Porties Prep Tijd
4 personen 45 min
Porties Prep Tijd
4 personen 45 min
Ingrediënten
voor het flensjes deeg
  • 260 gr bloemvb patisserie bloem
  • 1 koffielepel zout
  • 2 eierenlosgeklopt
  • 700ml volle melkof plantaardig alternatief
  • 2eetlepels olijfolie
  • boterom te bakken
voor de bechamelsaus
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 800ml melk
  • 150 gr gemalen kaasGruyere of Emmenthal
voor de vulling
  • 4 stronkjes grondwitloofin fijne reepjes gesneden
  • 1 blik witte bonengespoeld en uitgelekt
  • 400 gr gekookte hamin blokjes gesneden
  • 2 koffielepels boter
  • peper
  • zout
Instructies
voor de flensjes
  1. Doe voor het beslag, de bloem en het zout in een mengkom. Meng ze goed door elkaar. Klop de eieren los met de melk en de olijfolie en voeg ze in een dun straaltje toe aan de bloem, terwijl je voortdurend roert, zodat je een mooi egaal deeg krijgt. Doe dit eventueel in een blender en mix ongeveer 20 seconden. Easy!
  2. Zet het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast om te rusten. Wanneer het daarna te dik is (het moet een vloeibaar deeg zijn als yoghurt), voeg dan 2 eetlepels koud water toe en klop het deeg nog een goed door.
  3. Zet een pannenkoekenpan op het vuur en verwarm ze. Doe een klein klontje boter in de pan en strijk met een borsteltje uit. Giet er dan een scheutje deeg in en draai de pan direct rond, zodat het deeg zich mooi verdeeld over de volledige pan. Bak het flensje 2 minuten langs elke zijde of tot het mooi begint te bruinen. Leg de flensjes op een bord en werk zo je deeg op.
de bechamelsaus
  1. Smelt de boter in een sauskommetje en voeg de bloem toe van zodra de boter bruist. Roer goed door elkaar met een garde of houten lepel. Laat een 5-tal minuutjes zachtjes ‘bakken’, tot je een koekjesgeur ruikt. Dan is de bloem wat gebakken en zal je straks geen onaangename bloemsmaak overhouden. Voeg nu beetje bij beetje de koude melk toe en roer telkens goed, om klonters te vermijden. Voeg zoveel melk toe tot je een mooie dikke saus krijgt. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Proef en kruid eventueel bij. Roer er dan de geraspte kaas onder en zet opzij
de vulling
  1. Smelt boter in een pan en bak hierin het fijngesneden witloof, tot het mooi zacht is. Roer er dan de bonen onder en laat een paar minuten meebakken. Kruid met peper en zout. Roer er de gesneden ham onder.
  2. Beboter een ovenschotel. Leg een flensje voor jou op een snijplank en strijk een flinke lepel bechamel-kaassaus uit (denk pizza). Verdeel 2 flinke eetlepels van de vulling op 1 helft van de pannenkoek. Vouw de lege helft over de volle helft en vouw nogmaals dicht – je kan er ook voor kiezen de pannenkoeken op te rollen ipv te vouwen. Leg de pannenkoek in de ovenschotel en doe dit met de rest van de pannenkoeken.
  3. Heb je saus over? Lepel dit dan over je flensjes en zet ze ongeveer 20 minuutjes in de oven, onder folie – eventueel wat langer als je dit gerecht vooraf hebt gemaakt en het koud is. Haal de folie weg en zet nog 5 minuutjes onder de grill. Serveer onmiddellijk, eventueel met een lekker fris slaatje. Smakelijk!