Gebakken asperges met waterkerssaus en zalm

Home/Gebakken asperges met waterkerssaus en zalm

Gebakken asperges met waterkerssaus en zalm

Eenmaal maart begint het enorm te jeuken. Die lentekriebel. En wat is het beste signaal dat het bijna zover is? Asperges. Het witte goud!

Vorige week had ik het al moeilijk tijdens het boodschappen doen, maar deze week ging het mis – een zwak moment waarschijnlijk, want officieel loopt het aspergeseizoen dit jaar vanaf 11 april tot eind juni. Nog een maandje wachten dus. De asperges die er nu liggen zijn nog heel duur, wel Belgisch, maar nog niet echt top. Na dit zwak moment kan ik nu wel wachten tot volgende maand … denk ik.

Los van het feit dat ze zo lekker zijn, zijn ze bovendien super gezond. Eén van hun belangrijkste kenmerken is dat ze je nieren zuiveren. Iets wat bij veel mensen snel na het eten van een asperge duidelijk wordt, wanneer ze gaan plassen.

Ik kijk er in elk geval naar uit om deze gezonde & lekkere groenten de komende maanden regelmatig op het menu te zetten.

Dit receptje is geïnspireerd door een recept van Pascale Naessens. Zij maakt deze asperges en deze saus klaar met zeeduivel, wat naar mijn idee ook heel erg lekker en het proberen waard moet zijn. Zoals het hier is, is het geschikt voor een lichte maaltijd, maar Johan vond het ideaal als voorgerechtje. Varieer een beetje met je porties en je kan er alle kanten mee op.

Wat er ook leuk is aan dit recept is dat de asperges rauw in de pan kunnen, zo blijven ze lekker knapperig. Bovendien is de dressing een echte groentenbom. Ik vind dit een super idee om vinaigrettes te vervangen. Je raadt het misschien al, maar er was waterkerssaus over. En dat was een meevaller, want met een beetje extra groentebouillon of eventueel water heb je zo een heerlijk soepje. Bovendien zou deze saus ook zeer lekker zijn met wat pasta.

Tip: Bewaar de schillen van je asperges in de diepvries in een zakje. Wanneer je er veel verzameld hebt, dan kan je hiervan een lekkere soep maken. Asperges schil je trouwens het makkelijkst met een gewone dunschiller. Schil van het kopje naar de voet toe en breek dan het uiteinde af. Zo kan je meteen ook makkelijk zien of je grondig geschild hebt. De bedoeling is dat het mooi afbreekt en dat er geen draadjes meer uitsteken of blijven hangen.


Gebakken asperges met waterkerssaus en zalm
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
de asperges
  • 24 witte Belgische asperges
  • 12 sneetjes gerookte zalm
  • 1 pakje rucola
  • olijfolie
  • 6 takjes bieslook fijngesnipperd
de groene waterkerssaus
  • 2 bosjes waterkers of spinazie
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 40 gr pijnboompitten
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • zout
  • zwarte peper
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
de asperges
  • 24 witte Belgische asperges
  • 12 sneetjes gerookte zalm
  • 1 pakje rucola
  • olijfolie
  • 6 takjes bieslook fijngesnipperd
de groene waterkerssaus
  • 2 bosjes waterkers of spinazie
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 40 gr pijnboompitten
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • zout
  • zwarte peper
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
De asperges
  1. Schil de asperges en snij ze schuin in stukjes van ongeveer 3 centimeter. Verhit wat olijfolie in een anti aanbakpan en bak hierin de stukjes asperge tot ze rondom mooi bruin worden. Kruid met peper en zout
De saus
  1. Stoof de fijngesnipperde sjalot aan, zonder ze te laten kleuren, in wat olijfolie. Wanneer de sjalot zacht is, voeg het teentje look en de pijnboompitten toe en bak nog een paar minuutjes.
  2. Verwijder de dikke, harde stokjes van de waterkers. Was en droog ze en voeg ze een paar minuten toe aan je pan met sjalotjes. Laat ze kort slinken. Kruid met peper en zout
  3. Doe over in een blender en mix net zolang tot je een mooie egale en smeuïge massa krijgt. Eventueel kan je wat water toevoegen als je blender er moeite mee heeft. Breng op smaak met peper en zout
Serveren
  1. Was en droog de rucola en verdeel hem over diepe borden, sprenkel er een beetje goeie olijfolie over. Rol roosjes van de roze zalm en verdeel over de borden. 'Klieder' er een paar lepels saus over en schep er de asperges bij. Werk af met fijngesnipperde bieslook.
Deel dit Recept

About the Author:

Leave A Comment