Een echt superlicht gerecht en ideaal voor een doordeweekse dag, want het staat in ongeveer 30 minuten op tafel. Bovendien wordt alles gestoomd, waardoor het heel licht en heel gezond is.

Deze week gaan we aan de slag met marinades. Een marinade is meestal een (zure) vloeistof die gearomatiseerd met kruiden en specerijen wordt en die tot doel heeft vlees, vis, groeten of bijvoorbeeld tofu een betere smaak te geven en/of malser te maken. Het is uiteraard de bedoeling dat je deze producten een tijdje in de marinade laat liggen, waardoor ze doortrokken worden met de smaakstoffen.

Wellicht ken je wel de marinade rond het BBQ-vlees dat je soms koopt of heb je al marinades gebruikt om bijvoorbeeld wild klaar te maken. Hier maken we een lichte en frisse marinade met tot doel de pladijs smaak te geven, omdat we hem stomen en dat voegt natuurlijk niet veel smaak toe. Het probleem met gemarineerd vlees dat je koopt is dat alles gewoon hetzelfde smaakt. De doelstelling van een marinade moet volgens mij zijn om de natuurlijk smaak van iets te verbeteren of tot uiting te laten komen. Wanneer je zuren (limoen, citroen,..) toevoegt aan je marinade, dan zal deze je vlees of vis al beginnen garen, let hiermee dus op.

Als je geen stoomoven of stoommachientje hebt, dan kan je uiteraard de pladijs bakken in wat boter en de verschillende groentjes apart licht koken in gezouten water. Doe ze niet samen in het water, want ze hebben een verschillende kooktijd.

Qua vis kan je natuurlijk kiezen, wat je maar lekker vindt. Ik probeer hier thuis af te wisselen, want anders eten de kinderen alleen maar kabeljauw. Witte, magere vissen doen het vaak goed bij kinderen en zijn een prima manier om ze vis te leren eten.

Dit gerecht is perfect als je alleen de vis en de groentjes in blokjes stoomt. Je kan het verder aanvullen met wortels gemarineerd in zuur, met courgettespaghetti en eventueel wat bloemkoolcouscous.

Perfect aanvulling zijn zeegroenten. Ik kocht zeekraal en lamsoor. Die zijn steeds couranter verkrijgbaar en zijn supergezond omdat ze veel jodium bevatten. 1 keer per week zeegroenten eten zal je gezondheid een boost geven. Jodium zorgt voor een goede vetverbranding en voor een ontgiftend effect. Bovendien is het zeer goed voor je schildklier (een klier die bij heel wat dames boven de 40, vaak minder goed werkt)

gebakken-pladijs-met-groenten

Pladijs met gestoomde groentjes
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 10 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 80 ml olijfolie extra vierge
  • zout
  • witte peper uit de molen
  • 1 bio citroen schil
  • 4 pladijsfilets of ongeveer 800 gr
  • 2 wortels in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika in blokjes gesneden
  • 2 takjes bleekselder in blokjes gesneden
  • 1 wortel in lange stroken geschild
  • 3 courgettes
  • 1 handvol zeegroenten zeekraal, lamsoor
  • 2 teentjes look
  • 2 eetlepels sushi azijn
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 10 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 80 ml olijfolie extra vierge
  • zout
  • witte peper uit de molen
  • 1 bio citroen schil
  • 4 pladijsfilets of ongeveer 800 gr
  • 2 wortels in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika in blokjes gesneden
  • 2 takjes bleekselder in blokjes gesneden
  • 1 wortel in lange stroken geschild
  • 3 courgettes
  • 1 handvol zeegroenten zeekraal, lamsoor
  • 2 teentjes look
  • 2 eetlepels sushi azijn
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Start met de marinade. Meng 80 ml olijfolie met wat zout en witte peper en 2 el geraspte citroenschil. (gebruik enkel biocitroenen en was ze zorgvuldig). Leg de vis in een schaal en overgiet met de marinade. Laat 30 minuten staan
  2. Neem 1 wortel en schil hem. Gebruik dan de dunschiller om er lange repen van te snijden. Leg deze repen in een wat sushi azijn. De azijn zorgt er voor dat de wortelen licht garen. Sushi azijn is licht zoet van smaak en daarom ideaal om groenten kort in te marineren.
  3. Snij ondertussen de groenten in blokjes en doe ze in een stoommandje (of kook ze apart gaar in gezouten water). Kruid met peper en zout.
  4. Leg de pladijs, in een vergiet en laat de marinade er af lopen. Leg hem daarna in een andere stoommand en plaats alles ongeveer 10 min in de stomer.
  5. Maak spaghetti van je courgettes en bak of stoom ze (als je nog stoommandjes over hebt) gedurende 3 minuten in een pan. Als je ze bakt doe dan eerst wat olijfolie met de look in de pan, warm dit op en bak hierin de spaghetti zeer kort. Kruid met peper en zout.
  6. Was de zeegroeten en kuis ze - voor de zeekraal controleer je of er aan de uiteinden geen witte houterige stelen zitten. De lamsoren controleer je op bruine vlekjes en de blaadjes moeten fris zijn. Doe wat olijfolie in een pannetje en bak de groenten 3 minuten. Kruid met witte peper.
  7. Schik de groenten en spaghetti op een bord, leg de vis er op en versier met de wortels en de zeegroenten. Eventueel kan je er nog wat bloemkoolcouscous bij serveren.
Deel dit Recept