Een makkelijk en fris vegetarisch gerecht. Ideaal voor een drukke avond.

Misschien heb je nog eigen gemaakte groentebouillon in de diepvries, gebruik anders groentefond of gevogeltefond uit een bokaal. Dat is veel lekkerder dan bouillon uit blokjes, hoewel dat ook kan natuurlijk als je niets anders in huis hebt.

Voor de kikkererwten heb je ook opties. Makkelijkst is de kikkererwten uit een blik. Giet ze altijd af in een vergiet en spoel ze overvloedig met koud stromend water. Beter, maar uiteraard, iets meer werk is zelf je kikkererwten te koken. Je moet dan wel een beetje plannen, want je moet de bonen 48 laten weken in water. Ververs het water een paar keer en spoel de bonen voor gebruik goed na. Het voordeel van deze procedure is dat je een deel van de schadelijke stoffen die in bonen zitten, verwijdert. Deze stoffen zijn bij veel mensen verantwoordelijk voor een opgeblazen buik en gasvorming. Niet echt prettig. Kikkererwten uit blik, zijn niet geweekt en bevatten dus iets meer van deze stoffen dat lang geweekte bonen.

Ook de bonen koken duurt even, minstens 50 minuten, maar vaak duurt het tot 90 minuten voor ze gaar zijn. Het loont evenwel de moeite, want je krijgt betere kikkererwten. Gebruik eventueel een snelkookpan, want dan zijn de erwten op 15 minuten klaar. De keuze is aan jou.

Voor de uitjes kan je eveneens voor de homemade versie gaan of je koopt een doosje gefrituurde uitjes, wanneer je weinig tijd hebt. Het is natuurlijk een leuk klein experiment om eens te doen: uitjes frituren.

Tips: Kies eens voor geitenmelkyoghurt, die is makkelijker verteerbaar

Gezond want: Een licht en toch verzadigende avondmaaltijd

gebakken-rijst

Gebakken rijst met uitjes
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 150 gr kikkererwten gekookt of uit blik
  • 150 gr bruine rijst
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 kardemonpeulen pletten met een mes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 450 ml groentenbouillon
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 1 citroen zeste
  • 150 gr geitenyoghurt
  • 1 handvol platte peterselie
  • 1 handvol muntblaadjes
  • 1 eetlepel oregano
  • olijfolie
  • peper
  • zeezout
  • 1 ui
  • 1 el rijstbloem
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 150 gr kikkererwten gekookt of uit blik
  • 150 gr bruine rijst
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 kardemonpeulen pletten met een mes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 450 ml groentenbouillon
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 1 citroen zeste
  • 150 gr geitenyoghurt
  • 1 handvol platte peterselie
  • 1 handvol muntblaadjes
  • 1 eetlepel oregano
  • olijfolie
  • peper
  • zeezout
  • 1 ui
  • 1 el rijstbloem
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Doe een eetlepel olijfolie in een kom en stoof het fijngesneden sjalotje zachtjes aan, laat het niet bruin worden, enkel zacht. Voeg ook meteen de kardemom, de paprika en de komijnzaadjes toe.
  2. Voeg de gespoelde rijst toe en laat hem even meebakken tot de korrels glazig worden.
  3. Voeg de kikkererwten toe en overgiet met hete groentebouillon. Laat ongeveer 40 minuutjes op zacht koken, tot de rijst gaar is en de bouillon is opgenomen. Laat nog 10 minuten rusten, naast het vuur.
  4. Snij ondertussen de uitjes in kleine ringetjes en haal ze door de rijstbloem (je kan de bloem vervangen door gewone of glutenvrije bloem). Bak ze in de frituur op 140° tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier
  5. Meng de yoghurt met de fijngesneden peterselie, munt en oregano. Voeg de citroenzeste toe en kruid met peper en zeezout. Proef en kruid eventueel bij.
  6. Serveer de rijst in kommetjes met de uitjes en een schepje yoghurt. Lekker en simpel. Geef er eventueel een gebakken eitje bij voor de grote honger.
Deel dit Recept