Dat Paleo niet buitenaards moeilijk of niet lekker zou zijn, wordt bewezen met dit gerecht. Bovendien wordt hiermee ook bewezen dat Paleo best feestelijk kan zijn. Het is ook een Spermalie gerechtje en het maakt duidelijk dat, wanneer je de Paleo regels een beetje kent, het altijd mogelijk is een recept aan te passen en het dus gezonder te maken. Vermijd gluten (bloem, pasta, …), geraffineerde suikers en kant-en-klaar voedsel en je komt al aardig in de buurt.

Een overvloed aan groenten en gezonde vis, maken van dit gerecht een echte paleo ster. Mocht je geen zeebaars vinden, gebruik dan gerust een stukje kabeljauw of eender welke andere vis je je lekker vindt en voorradig is.

In dit recept wordt ghee of geklaarde boter gebruikt. Dit is in feite boter waar de lactosebestandelen worden uitgehaald. Je kan dit makkelijk zelf doen, door een pakje goeie boter (bij voorkeur bio en grasboter) te laten smelten op het vuur. Je krijgt na een tijdje een schuimig laagje en bezinksel op de bodem. Schep het schuim van de boter en giet de rest voorzichtig in een andere kom. Het witte bezinksel laat je achter en gooi je weg. Het middenste deel is ghee of geklaarde boter. Bewaar dit in de koelkast net zoals andere boter. Het voordeel van dit product is dat het hoge temperaturen kan verdragen en dus beter is om in te bakken.

Zie je dit niet zitten? Niet erg in de supermarkt kan je ghee of geklaarde boter kant en klaar kopen. Laat wel even smelten voor de saus.

Groene asperges hoef je niet te schillen, maar ik doe het toch. Tenminste het onderste gedeelte schil ik. Snij de onderkanten (1cm) af en gooi ze weg.

Tips: Wil je dit recept lactosevrij? Gebruik dan ter vervanging sojaboter of zelf olijfolie om de saus te maken. Het voordeel van olijfolie is dat je de saus dan ook koud kan serveren.

Gezond want:”Lees meer over de paleo voordelen.

zeebaars-met-groene-asperges-en-avocado

 

Gebakken zeebaars met lentegroenten en hollandaise saus
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gr zeebaars laat fileren door de visboer
  • 1 bundel groene asperges
  • 1 doosje honingtomaatjes
  • 1 romanesco in roosjes
  • 1 courgette
  • 2 lentui
  • 2 eigeel
  • 125 ml ghee geklaarde boter
  • 1 citroen
  • 2 avocado
  • provencaalse kruiden
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gr zeebaars laat fileren door de visboer
  • 1 bundel groene asperges
  • 1 doosje honingtomaatjes
  • 1 romanesco in roosjes
  • 1 courgette
  • 2 lentui
  • 2 eigeel
  • 125 ml ghee geklaarde boter
  • 1 citroen
  • 2 avocado
  • provencaalse kruiden
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
groenten
  1. Start met de groenten. Schil ongeveer 1/3 van de asperges (de onderkant) en snij het harde onderste gedeelte er af. Snij dan de kopjes - ongeveer 3 cm er af en leg deze opzij.
  2. De rest van de asperges snij je in 2 cm lange stukjes. Snij ook de courgette in kleine stukjes.
  3. Doe wat kokosolie in een pan en bak de asperge stukje kort aan, voeg na 2 min de courgettes toe en laat 5 min doorbakken. Ondertussen snij je de helft van de tomaatjes in 4. Voeg deze toe aan de asperges en courgettes.
  4. Snij de lente-ui in schijfjes. De witte gedeelten mag je toevoegen aan de groenten. Laat nog een paar minuten bakken. Zet opzij tot straks, je hoef op het einde enkel nog een paar min. kort op te warmen
rest van de groenten
  1. Zet een kom water op en breng aan de kook. Voeg zout toe. Wanneer het water kookt, voeg je de romanesco toe en laat je ze 4 min koken. Afgieten en spoelen onder koud water.
  2. Zet een ander kommetje water op met zout, breng aan de kook en voeg de asperge kopjes toe. Laat max. 3 minuten koken. Giet af en spoel onder koud water.
  3. Wanneer je wil gaan eten, dan passeer je deze groentjes kort door een beetje ghee of boter. Kruiden met peper en zout.
  4. Voor de rest van de tomaatjes is het simpel. Doe ze in een ovenkommetje en overgiet ze met olijfolie en strooi er provencaalse kruiden over. Zet ze 5 min in de oven op 180°C.
  5. Snij de avocado in 2. Haal de pit er uit en snij er kleine blokjes van. Knijp er een beetje citroen over en zet opzij.
voor de hollandaise saus
  1. Doe in een kom 2 eierdooiers en 2 eierdopjes water. Klop dit goed op met een klopper tot het geheel begint te schuimen. Zet het dan op middelhoog vuur en blijf hard kloppen, tot het mengsel begint te dikken. Wanneer je een streep kan trekken op de bodem van de pot is de saus dik genoeg. Laat deze saus zeker niet te warm worden, want dan stollen de eidooiers en verkrijg je een omelet.
  2. Wanneer de saus mooi dik is, haal je de pan van het vuur en giet je de gesmolten en warme ghee of geklaarde boter in een dun straaltje toe. Blijf steeds kloppen. Kruid met peper en zout.
Voor de vis
  1. Bak de vis langs beide kant kort in een hete pan met ghee. Kruid met peper en zout.
Voor het eten
  1. Warm de verschillende groeten op (indien nodig). Meng op het allerlaatste de avocado onder de asperges, courgette, tomaat. Schep dit op een bord.
  2. Leg er dan de gepofte provencaalse tomaatjes, de aspergekopjes en de romanesco bij. Leg de zeebaars over de groenten. Giet er een lepeltje saus bij en serveer de rest apart. Versier met het groen van de lente ui.
Deel dit Recept