Hier thuis zijn we allemaal fan van BallsnGlory, wanneer we met de kids naar Gent gaan of we zijn op een Foodtruck festival, dan mag je er zeker van zijn dat ze Wim Ballieu zijn gevulde ballen kiezen, boven iets anders. Het was een tijdlang een beetje een raadsel hoe die lopende vulling in die ballen geraakte, maar nu hebben we er iets op gevonden.

Eerst wordt de vulling gemaakt met wat je maar lekker vindt. Wij hebben al ballen gemaakt met paddenstoelen, met pompoen, met prei en ham, met veenbessen, met witloof, en nu dus met erwtjes. Het maakt niet zo heel veel uit wat je er insteekt, maar als je wil dat het een beetje loopt, wanneer je in je bal snijdt, dan moet je er een beetje vloeistof aan toevoegen. Dat kan gerust in de vorm van een groentesaus of een lichte roomsaus, mosterdsaus, en noem maar op, om het even wat je lekker vindt en dat past bij de vulling.

Wanneer je vulling klaar is, heb je wel iets nodig om het in te gieten, bij voorkeur in de vorm van een balletje. Ik heb nu van die silicone matjes, die gebruikt worden oa om dessertjes te maken, dat is makkelijk want eenmaal bevroren komen de ballen er makkelijk uit. Bevroren? Ja, zo krijgen wij de vulling in de bal. Wanneer je vulling klaar is, in een vorm gegoten, steek je ze voor minstens 3 uur in de diepvries. Deze diepgevroren balletjes kan je makkelijk in je gehaktbal verwerken. Voor de siliconematjes gebruikte ik vormen om cakepops te maken. Dat was iets minder handig, want ik moest folie in de vorm doen om de balletjes los te krijgen. Deze vorm en ook de siliconematjes vind je in bijna elke winkel met bakafdeling.

Bij Balls & Glory zelf, worden de ballen door paneermeel gerold, en dat kan je natuurlijk ook doen, ik laat het meestal weg omwille van glutenintollerantie redenen.

De sausen hoef je natuurlijk niet te maken, maar ze zijn echt niet zo moeilijk en maken je gerecht helemaal af. Zo wordt het zelfs een beetje een feestelijk gerecht, waarmee je iedereen zal verrassen.

Om je kinderen en misschien ook jezelf te helpen wat meer groenten te eten, zit ook de puree vol met groentjes. Zo krijg je een snelle maaltijd die tegelijk heerlijk gezond is. Ik vermoed dat niemand klaagt wanneer je deze ballen op de tafel zet. Ballen, want dat zijn het wel, gezien de vulling die er in gaat.

Ga volgende keer vooral eens langs bij Balls & Glory.

Geen zin in zoveel werk? Maak lekkere gehaktballetjes met de puree vol groenten en eventueel 1 of 2 van de sauzen, dat zal iedereen evengoed smaken.

Tips: Alle vullingen zijn mogelijk, snij je groenten heel fijn of mix ze en zorg er voor dat ze iets of wat lopend zijn

Gezond want: Overal zitten lekkere groentjes in

vulling-voor-gehaktballen

Gehaktballen-met-groentenpuree

Gehaktbal met doperwten en muntvulling
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de ballen
  • 800 gr doperwten diepvries, bio
  • 1 dl room
  • 20 tal muntblaadjes
  • 1 kg gehakt
  • 1 sjalot fijngesneden
  • olijfolie
Voor de puree
  • 1 kg aardappelen
  • 5 wortels
  • 1 courgette
  • 1 klontje boter
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
Voor de currysaus
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 1 appel geschild en in kleine stukjes
  • 40 gr groene currypasta
  • klein stukje gember geschild en geraspt
  • 2 kafir limoenblaadjes optioneel
  • 1 liter kokosmelk
Voor de bruine saus
  • 1 grote ui in stukjes gesneden
  • 2 wortels in blokjes gesneden
  • 50 gr spek in blokjes
  • 750 ml rundsfond vb. Lacroix
  • paar takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 peer geschild en in blokjes
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de ballen
  • 800 gr doperwten diepvries, bio
  • 1 dl room
  • 20 tal muntblaadjes
  • 1 kg gehakt
  • 1 sjalot fijngesneden
  • olijfolie
Voor de puree
  • 1 kg aardappelen
  • 5 wortels
  • 1 courgette
  • 1 klontje boter
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
Voor de currysaus
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 1 appel geschild en in kleine stukjes
  • 40 gr groene currypasta
  • klein stukje gember geschild en geraspt
  • 2 kafir limoenblaadjes optioneel
  • 1 liter kokosmelk
Voor de bruine saus
  • 1 grote ui in stukjes gesneden
  • 2 wortels in blokjes gesneden
  • 50 gr spek in blokjes
  • 750 ml rundsfond vb. Lacroix
  • paar takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 peer geschild en in blokjes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
Voor de vulling
  1. Kook de erwtjes kort in een kom gezouten water met een lepeltje bicarbonaat. Giet ze na 4 minuten af en spoel met koud water. In een potjes verhit de room en laat hem wat inkoken, zodat hij dikker wordt, kruid hem met peper en zout. Voeg 100 gr erwtjes toe en mix alles. Roer onder de rest van de doperwten, maar hou een handvol doperwtjes apart voor in de puree. Laat afkoelen
  2. Meng de fijngesneden munt onder de erwtensaus en giet in halfronde vormpjes. Dek af met plastiekfolie en zet minstens 3 uur in de vriezer.
  3. Wanneer de vulling bevroren is, kan je ballen vormen van je gehakt en er 2 halve vulling-balletjes op mekaar in steken. Rol goed dicht, zodat de vulling straks niet gaat lopen. Bewaar je ballen nu in de koelkast tot je ze afbakt.
  4. Zet de oven op 180° en bak de ballen ongeveer 20 a 30 minuten tot ze gaar zijn.
Voor de puree
  1. Kook je aardappelen in een kom gezouten water. Giet ze af en stamp ze met een pureestamper. Deze puree mag gerust nog wat stukjes aardappel bevatten. Kruid met peper en zout en nootmuskaat. Roer er eventueel een eigeel onder voor een mooiere kleur.
  2. Schil de wortels en snij ze in kleine stukjes. Bak ze in een lepeltje boter of kokosolie in een kom. Snij ondertussen de courgette in blokjes en voeg deze toe.
  3. Voeg deze groenten toe aan de puree en meng er ook een handvol doperwtjes onder. Roer er ook een eetlepel boter onder.
Voor de currysaus
  1. Snij sjalot en appel in stukken en bak in een beetje kokosolie. Voeg de currypasta toe en laat kort meebakken. Dan mag de gember en de limoenblaadjes erbij. Roer even en overgiet met de kokosroom. Laat dit sausje een 20 minuten zachtjes pruttelen op het vuur. Mix de saus dan goed en giet ze eventueel door een zeef om een fijnere saus te bekomen (maar dat vind ik niet echt nodig bij dit gerecht)
Voor de bruine saus
  1. Snij ui en wortels in stukken en bak in een kommetje met kokosolie. Voeg het spek toe en bak alles mooi bruin. Doe er de geschilde peer bij en giet er de fond over. Laat koken met een blaadje laurier en wat tijm.
  2. Haal laurier en tijm uit de saus en mix alles goed op. Kruid af met peper en zout. Ook hier kan je de saus eventueel door een zeef passeren.
Deel dit Recept