Halloween komt dichterbij en daarom deze klassieker die zeker in de smaak valt bij je kinderen. De evenementen van de laatste week, deden er mij aan denken hoe belangrijk het is om goeie herinneringen te hebben aan voeding. Hoe je als kind kon genieten van de lekkere bordjes die je moeder op tafel toverde of hoe je met je vingers de kom met cakebeslag mocht uitlikken.

Gehaktbrood brengt bij mij de herinnering aan mijn inmiddels overleden opa naar boven. Parain zoals ik hem noemde (dat is bij ons in de streek een veelgebruikte benaming voor je peter). ’s Vrijdags ging ik met mijn ouders steeds bij mijn parain eten, die dan ofwel pannenkoeken bakte ofwel broodje gehakt klaarmaakte. Hij kon dat zo goed: eitjes, brood en kruiden in het gehakt en dan het gehakt zachtjes laten stoven in een kommetje met fijngesneden uitjes erbij. Op een heel zacht vuurtje werd het broodje dan mooi bruin gebakken. Ik heb er mijn deel van gegeten van zijn gehakt broodjes.

Vandaar dat ik met dit gerecht echt de kinderen wil tevreden stellen. Johan had 1 kg gehakt gekocht in de (ijdele) hoop om ’s anderendaags wat gehaktbrood te kunnen meenemen als lunch. Mis poes! De kinderen hebben zo gesmuld van het gehaktbroodje met de zachte puree, dat er niets overbleef. Dan maar sla zonder vlees als lunch.

Omdat het toch bijna Halloween is, heb ik mijn bord versierd als spinnenweb. Ik bedacht achteraf dat het leuk zou geweest zijn om balletjes te draaien van het gehakt en die als spinnenkoppen te gebruiken. Laat je fantasie maar gaan of dien gewoon op als gehaktbroodje met 2 schepjes puree. De oranje puree is in feite niets anders dan (verstopte) groentjes: pompoen, wortel en zoete aardappel. Dit is een uitstekende manier om ‘moeilijke etertjes’ aan de groenten te krijgen.

Tips: Varieer met de kruiding. Je kan Oosterse kruiden, Provencaalse kruiden of Mexikaanse kruiden of … toevoegen om je broodje steeds een andere smaak te geven

Gezond want: Een hartverwarmend gerecht, dat ook plezier om tafel brengt

Gehaktbrood met 2 soorten puree
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 50 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 kg kalfs/varkensgehakt
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 1 el provencaalse kruiden
  • 3 eieren
  • 1 el mosterd
  • 1 ui
  • 1 kg zachtkokende aardappelen
  • 2 el boter
  • 3 zoete aardappelen
  • 3 wortelen
  • 1 kleine pompoen
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • muskaatnoot
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 50 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 kg kalfs/varkensgehakt
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 1 el provencaalse kruiden
  • 3 eieren
  • 1 el mosterd
  • 1 ui
  • 1 kg zachtkokende aardappelen
  • 2 el boter
  • 3 zoete aardappelen
  • 3 wortelen
  • 1 kleine pompoen
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • muskaatnoot
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Meng gehakt met 2 eieren, de lepel mosterd, peper, fijngehakte sjalot en provencaalse kruiden. Kneed alles goed door elkaar met je handen. Ik voeg, om glutenvrije redenen geen brood toe, en het broodje komt er mooi uit, dus dat kan je ook skippen.
  2. Maak van het vlees 2 mooie gehaktbroodjes en leg deze in een ovenschaal. Overgiet met olijfolie en bak af in de oven gedurende ongeveer 40 tot 50 minuten op 180°. Giet af en toe olijfolie over het vlees en voeg halfweg de fijngehakte ui toe. Het broodje is gaar, wanneer je er in prikt en er doorzichtig vocht uitkomt. Zolang dit vocht rozig is, is je vlees niet gaar.
  3. Ondertussen kan je de aardappelen schillen, in mooie kleine gelijke blokjes snijden en koken in gezouten water. Giet, van zodra de aardappelen gaar zijn, het water af en laat de aardappelen in hun kom, drogen op het vuur. Doe ze door een passe-vite of gebruik een pureestamper en voeg dan van het vuur de 2 eieren toe. Roer en meng goed. Kruid met peper, zout en flink wat muskaatnoot. Voeg nog 1 el boter toe en roer.
  4. Hetzelfde voor de groenten puree. Schil alle groenten en snij ze in gelijke brokjes. Kook ze allemaal samen in een kom gezouten water tot ze gaar zijn. Pureer met de blender, passe vitte of pureestamper, naargelang je grovere of fijnere puree wil. Kruid met peper en zout.
  5. Doe 2 eetlepels aardappelpuree op een bord en wrijf open met de achterkant van de lepel, zodat je een mooie cirkel krijgt. Doe de oranje groentenpuree in een spuitzak en teken een spiraal op de aardappel puree. Trek met een tandenstoker de oranje puree van binnen naar buiten toe open in lijntjes. Zo krijg je het effect van een spinnenweb. Smakelijk!
Deel dit Recept