Voor het geval de weermannen gelijk hebben en het volgende week toch gevoelig kouder wordt: een recept dat je zeker zal weten op te warmen. Als kind aten wij regelmatig gehaktbroodje, mijn opa maakte het ook ongelooflijk lekker klaar. Met zorg mengde hij alle ingrediënten en maakte er dan het perfecte gehaktbroodje van. Jammer genoeg mocht ik maar 2 sneetjes, want toen werd het vlees nog afgewogen!

Les van vandaag is dus gehakt mengen. Je kan je de vraag stellen waarom je nog gehakt zelf zou mengen. Meestal kan je immers bij de beenhouwer of de supermarkt al gemengd gehakt kopen. Met gemengd bedoel ik dat er al eieren en dergelijke zijn toegevoegd. Het mengen van gehakt met ei, vereist dat je daarna ‘iets’ toevoegt wat je mengeling weer droger maakt. Meestal gebruikt met hiervoor geweekt brood (in melk) en chapelure. Zelf vermijd ik dat. En hier krijgen jullie dus een glutenvrije gehakt mengeling die ook geschikt is voor balletjes.

Bovendien leer je hier vandaag je handen gebruiken. Was je handen eerst zorgvuldig en haal al je ringen ed. af. Steek dan je handen in het vlees en meng alles heel zorgvuldig. Misschien vind je dat geen fijn gevoel, maar je handen mengen veel beter dan welk gereedschap dan ook. Waan je gedurende 5 minuten Jamie Oliver en behandel dat gehakt met zorg en liefde!

De quinoavlokken en de pitten zorgen in dit recept voor de binding. Start dus met zuiver gehakt en maak er zelf een eersteklas gezonde mengeling van. Controleer het etiket of vraag het aan je slager. De glazuur maakt het speciaal en zal iedereen verrassen, je maakt ze klaar terwijl je gehakt brood aan het bakken is in de oven. Lekker met broccolipuree.

gehaktbrood

Gehaktbrood met tomatenglazuur
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 35 min
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 wortels fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 kleine courgetten fijngesneden
  • 80 gr pancetta of fijn spek
  • 1 ei
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el zonnebloempitten fijngehakt
  • 1 el amandelen fijngehakt
  • 1 kg rundsgehakt
  • 500 gr varkensgehakt
  • 25 gr quinoavlokken
  • 400 ml tomatenpassata
  • 1 el worchestershire
  • 1 el dijonmosterd
  • 2 grote tomaten
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 el appelciderazijn
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 4 el melk
Prep Tijd 35 min
Kook Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • 2 wortels fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 kleine courgetten fijngesneden
  • 80 gr pancetta of fijn spek
  • 1 ei
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el zonnebloempitten fijngehakt
  • 1 el amandelen fijngehakt
  • 1 kg rundsgehakt
  • 500 gr varkensgehakt
  • 25 gr quinoavlokken
  • 400 ml tomatenpassata
  • 1 el worchestershire
  • 1 el dijonmosterd
  • 2 grote tomaten
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 el appelciderazijn
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 4 el melk
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Verwarm de oven op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Meng in een mengkom het ei met het lijnzaad, de zonnebloempitten, de melk en de amandelen. Laat 10 minuten staan.
  3. Hak de ui, de wortel en de knoflook fijn - eventueel in de blender. Voeg de courgette toe en pulseer een paar keer. Verhit wat olie in een pan en bak hierin dit groentenmengsel met het spek.
  4. Bak ongeveer 8 minuten en laat de groenten kleuren. Laat afkoelen.
  5. Meng het gehakt met de groentenmengeling en de notenmengeling goed. Voeg 1 el tomatenpassata en 1/2 van de worchestershiresaus en 1/2 van de mosterd toe. Kruid met peper en zout. Vorm hiermee 2 mooi gehakt broodjes en leg ze in de bakschaal. Zet het in de oven gedurende ongeveer 30 minuten.
  6. Ondertussen maak je de tomatenglazuur. Doe de passaat in een pan, samen met de tomaten, de ahornsiroop en de rest van de worchestershiresaus en mosterd. Laat dit al roerend inkoken (10 tot 12 min) en strijk het daarna op je gehaktbroodje.
  7. Laat het broodje nog 25 min verder garen in de oven. Serveer met broccolipuree.
Deel dit Recept