Gestoofde varkenswangetjes in de zomer? Waarom niet?

Vanaf de maand juni is venkel terug in zijn seizoen. Het is een groente die ikzelf lang niet graag luste, maar nu ben ik daar helemaal over. Niet dat het wekelijks om het menu staat (zoals asperges als ze er zijn), maar toch, af en toe kan ik er echt van genieten.

Zoals in deze stoofschotel. Gezien het niet echt fantastische weer, kan het deugd doen om ’s avonds een lekkere comfort stoofschotel op tafel te zetten, met de lichte frisheid van de venkel erbij dan wel te verstaan. Zo wordt iets winters, toch weer zomers. Door de combinatie van gestoofde venkel en een frisse salade van venkel wordt het helemaal top.

Deze week heb ik geëxperimenteerd met de hoge druk pan, dus dat kwam wel heel goed uit. Door een hoge drukpan te gebruiken wordt het perfect mogelijk dit gerecht de dag zelf, relatief snel op tafel te krijgen. Heb je zo geen pan ter beschikking, maar wil je dit gerecht graag proberen? Geen nood. Eender welke andere pan met dikke bodem zal ook voldoen. Of gebruik een type Creusetpan, die zijn ideaal voor langzaam garen. Nadeel is dan dat dit lang moet opstaan, maar ook daar is een oplossing voor: maak je stoofschotel de dag voordien klaar en warm de dag erna terug op. Eenmaal op het vuur is er geen werk meer aan.

Gestoofde varkenswangetjes met venkel
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 2 uur
Porties
pers
Ingrediënten
  • 800 gr varkenswangen
  • 7 el olijfolie extra vierge
  • 3 venkelknollen schoongemaakt + hou wat groen over
  • 350 ml witte wijn droge
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 el venkelzaad
  • 4 el platte peterselie fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden, zonder zaadjes
  • 1 bokaal kalfsfond
  • 1 laurierblaadje
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 2 uur
Porties
pers
Ingrediënten
  • 800 gr varkenswangen
  • 7 el olijfolie extra vierge
  • 3 venkelknollen schoongemaakt + hou wat groen over
  • 350 ml witte wijn droge
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 2 el venkelzaad
  • 4 el platte peterselie fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden, zonder zaadjes
  • 1 bokaal kalfsfond
  • 1 laurierblaadje
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
Voor het vlees
  1. Droog het vlees met wat keukenrol, bestrooi het langs beide kanten met peper en zout.
  2. Verhit 2el olijfolie in een pan met dikke bodem (type Le Creuset) en bak de stukken vlees in porties mooi bruin aan
  3. Snij 2 venkelknollen in 8 stukken en voeg ze toe aan het vlees. Laat ze even meebakken.
  4. Giet er de witte wijn over en voeg 1 knoflookteentje en de laurier toe
  5. Als de wijn wat is ingekookt, voeg dan ook de kalfsfond toe
  6. Laat een 5-tal minuutjes licht koken en zet dan het vuur lager, zodat het vocht pruttelt. Zet een deksel op de pan en laat ongeveer 1,5 tot 2 uur opstaan, tot het vlees mooi zacht is. Controleer af en toe dat er nog vocht in je pan zit en voeg eventueel extra kalfsfond of water toe.
  7. Je kan dit recept ook maken in de snelkookpan of de hogedrukpan. De werkwijze is net delfde. Wanneer je de wangetjes hebt aangestoofd, de venkel en het vocht hebt toegevoegd, plaats je het deksel op de kom en sluit het af. Van zodra je pan onder druk staat zet je het vuur laag en laat het geheel nog ongeveer 40 tot 45 min koken. Alles komt er superlicht uit en je wint een pak tijd. Bovendien kan er niets misgaan.
voor de venkelsalade
  1. Rooster de venkelzaadjes kort in een droge pan, tot ze hun geur afgeven. Stamp ze in een vijzel tot poeder. Voeg 1 teentje knoflook toe en stamp tot een pasta
  2. Voeg er de peterselie bij en 5 el olijfolie. Meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Schaaf de resterende venkel in fijne reepjes op een mandoline, of snij eventueel zo fijn mogelijk met een mes.
  4. Doe een grote schep stoverij in een diep bord, verdeel er wat frisse venkel op en schep er een koffielepel peterseliesalsa op. Versier met wat groen van de venkel. Smakelijk.
Deel dit Recept