Deze vis op Cantonese wijze is eenvoudig doordeweeks gerecht, hoewel het in China op de huwelijkstafel komt (met nog tal van andere recepten, weliswaar). Het is ook een licht gerecht, met weinig werk aan. Perfect dus voor ’s avonds.

De rijst zorgt voor wat koolhydraten. Er zijn heel wat diëten die koolhydraten vermijden en ik moet zeggen dat wij ook wel opletten om niet al te veel koolhydraten te eten. Koolhydraten worden immers omgezet in suikers en een teveel aan suikers kan aanleiding geven tot overgewicht en ontstekingen van de lever.

Anderzijds hebben we ook koolhydraten nodig, naast eiwitten en vetten, zijn ze essentieel voor ons lichaam. Eén van die stoffen schrappen uit je dieet is niet gewenst. Het probleem zit hem in het teveel aan koolhydraten: we eten ze ’s morgens, ’s middags en ’s avonds en dat is dan weer niet nodig. In principe heb je voldoende met de koolhydraten die zich in groenten en fruit bevinden en hoef je geen andere koolhydraatrijk dingen (brood, rijst, pasta,…) te eten.

Een beetje raar misschien maar ik promoot hier om witte rijst te gebruiken, omdat hij makkelijk verteert en minder schadelijke stoffen (arsenic) bevat dan de wilde variëteiten. Ik heb deze kennis gehaald uit ‘Bulletproof – Dave Asprey’ en uit ‘Homo Energeticus – Dr Peter Aelbrecht’.

Daarnaast geef ik er de voorkeur aan om mijn koolhydraten ’s avonds te eten omdat ze je natuurlijk moe maken. Je kent het wel: je eet een bord spaghetti, krijgt een korte energiestoot om 15 minuten later geeuwend in de zetel te ploffen. Dit komt omdat koolhydraten de aanmaak van melatonine (of het slaaphormoon) aanwakkeren. Niet direct iets waar je zit op te wachten gedurende de dag, maar best handig ’s avonds. Opnieuw geldt: niet teveel, want anders stockeer je suikers die omgezet worden in vet. Best ingewikkeld, niet?

De vis op Cantonese wijze is echter een simpel gerecht, om wat evenwicht te brengen na de moeilijke uitleg ;-). Bovendien is kabeljauw nu terug in volle glorie. Van januari tem mei is hij van minder kwaliteit omdat de vissen paren. Geniet ervan, het is een magere vis, die door zijn zachte smaak door groot en klein graag gegeten wordt.

cantonese-vis

Gestoomde vis op Cantonese wijze
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor de vis
  • 800 gr kabeljauw of andere witte vis filet
  • 2 lenteuitjes in stukjes gesneden, hou het groen en wit apart.
  • 2 el gember in smalle lange stokjes gesneden: julienne
  • 2 el koriander grof gehakt
  • 2 el sojasaus
  • 1 snuifje ruwe rietsuiker
  • 2 el water
  • 2 el kokosolie
Voor de sluitererwten
  • 1 doosje sluimererwten
  • 1 el sojasaus
Voor de rijst
  • 200 gr basmati rijst
  • 5 prei
  • 500 gr spinazie
  • 200 ml kokosroom
  • peper
  • zout
  • bouillonblokje
Keuken Aziatisch
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor de vis
  • 800 gr kabeljauw of andere witte vis filet
  • 2 lenteuitjes in stukjes gesneden, hou het groen en wit apart.
  • 2 el gember in smalle lange stokjes gesneden: julienne
  • 2 el koriander grof gehakt
  • 2 el sojasaus
  • 1 snuifje ruwe rietsuiker
  • 2 el water
  • 2 el kokosolie
Voor de sluitererwten
  • 1 doosje sluimererwten
  • 1 el sojasaus
Voor de rijst
  • 200 gr basmati rijst
  • 5 prei
  • 500 gr spinazie
  • 200 ml kokosroom
  • peper
  • zout
  • bouillonblokje
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Breng water aan de kook en kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Voeg eventueel een bouillonblokje toe aan het kookwater.
  2. Was de prei. Hou alleen het wit over en snij in reepjes. Bak de prei, in een diepe pan of kom, in een lepel kokosolie tot ze zacht wordt. Voeg na 5 min de kokosroom toe en laat wat inkoken. Kruid met peper en zout.
  3. Bak de spinazie kort in een antiaanbakpan in een lepel kokosolie. Doe de prei in een grote slakom, samen met de rijst en de spinazie. Meng alles goed en kruid verder af met peper en zout.
  4. Doe een lepel kokosolie in dezelfde pan en bak er de sluitererwtjes kort in op hoog vuur. Wanneer de erwtjes wat zachter, maar toch nog krokant zijn, giet er dan wat sojaolie over en laat kort dikken. Doe in een kommetje.
Voor de vis
  1. Snij de lenteui en gember in schijfjes of julienne (staafjes) en zet opzij. Hak de koriander grof.
  2. Meng de soja, zout, suiker en water in een kommetje en meng goed.
  3. Kruid de vis met peper en zout. Stoom de vis gaar in ongeveer 15 min. In de stoomoven of stoompan of zet hem met een scheutje olijfolie in de oven op 180°C. Controleer de gaarheid van de vis door 2 laagjes een beetje open te trekken en te kijken of de binnenkant nog vochtig maar wel gaar is. Leg de vis op een serveerschaal. En bedek hem met 1/2 van de lenteuitjes en de koriander.
  4. Doe olie in een pan en bak de gember op hoog vuur. Laat lichtjes bruinen. Voeg dan de helft van de lenteui toe, laat op hoog vuur even meebakken. En voeg dan het sojamengsel toe. Laat een paar minuten koken. En giet over de vis. Serveer direct met de rijst en de erwtjes.
Deel dit Recept