Glutenvrije polenta sinaasappelcake
Porties Prep Tijd
8 personen 40 min
Passieve Tijd
45 min
Porties Prep Tijd
8 personen 40 min
Passieve Tijd
45 min
Ingrediënten
de cake
  • 120 gr boter
  • 4 eieren
  • 200 gr fijne kristal suiker
  • 30 gr maanzaad
  • 180 gr amandelpoeder
  • 180 gr polenta
  • 8 gr bakpoederglutenvrij
  • 1koffielepel kardemonpoeder
  • 1 sinaasappelbio of met heet water zeer goed gewassen
de siroop
  • 1 sinaasappel
  • 100 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2stuks steranijs
  • 1 kruidnagel
amandelen
  • 100gr amandelschaafsel
  • 1eetlepel arachide olie
Instructies
de cake
  1. Verwarm de oven op 180°C
  2. Smelt de boter in een pannetje – laat ze zeker niet bruinen, gewoon zachtjes smelten
  3. Meng in een ruime mengkom amandelmeel, polenta, bakpoeder, kardemonpoeder en de suiker onder elkaar
  4. Roer hier de boter onder en meng er tot slot ook de eieren onder. Gebruik ofwel een keukenmachine met K-hulpstuk ofwel een handmixer en kloppertjes.
  5. Neem de bio appelsien en haal de schil er af. Doe dit ofwel met een schaaf (een zesteur) of snij de schil er af met een scherp mesje. Let in alle geval op dat je niet het wit van de schil meeneemt want die is bitter van smaak. Hou de sinaasappel apart voor de siroop en meng de geraspte of zeer fijn gesneden schil onder je beslag.
  6. Neem een tulband bakvorm – bij voorkeur – maar een gewone ronde vorm kan natuurlijk ook. Check in elk geval dat je cake gaar is voor je hem uit de oven haalt.
  7. Vet de vorm in met zachte boter. Strooi er wat polenta in en verdeel die over de binnenkant van de vorm. Dit zorgt er voor dat je cake straks makkelijk uit de vorm komt.
  8. Stort het beslag in de vorm en zet op een oven rooster op het 2de niveau in de oven. Bak ongeveer 45 minuten, maar controleer met een prikker of je cake gaar is. Wanneer je de prikker in de cake steekt, moet hij er proper terug uitkomen.
  9. Wanneer de cake gaar is – haal hem uit de oven, laat een 5-tal minuten koelen in de vorm en draai hem dan om op een rooster. Laat de cake zo lauw worden.
de siroop
  1. Pers de beide sinaasappels uit en doe het sap samen met de suiker en de specerijen in een kom. Breng aan de kook en laat een paar minuutjes koken. Haal dan van het vuur en laat op kamertemperatuur trekken.
de amandelen
  1. Doe een eetlepel olie in een pan en bak hierin de amandelschilfers goudbruin. Laat ze eveneens afkoelen
afwerken
  1. Prik met een satestokje verschillende gaatjes rondom rond in de cake. Giet er voorzichtig de siroop over, maar hou nog een beetje over voor straks. Haal de specerijen uit de siroop – of gebruik de steranijs en kaneel gewoon ter versiering van de cake.
  2. Strooi amandelen over de siroop en dan de rest van de siroop over de amandelen, zodat ze blijven kleven.
  3. Laat de cake verder afkoelen.