Het lijkt misschien niet zo, maar bouillons zijn echt de moeite waard om zelf te maken. Het is eerst en vooral niet veel werk. Akkoord een gevogelte of een vleesbouillon heeft tijd nodig op het vuur, maar doordat je de warmte zo laag zet, hoef je er zelf niets aan te doen, het wonder gebeurd gewoon vanzelf.

Een groentenbouillon maken is net zo eenvoudig als soep maken. En ook hier heb je er zelf eigenlijk weinig werk. Kies verse groenten, was ze, snij in stukken en laat ze zachtjes 30 min tot een uur sudderen in water met aromaten (kruiden en specerijen) en je hebt de lekkerste basis voor vegetarische soepen, sauzen en gerechten.

Het voordeel van je eigen bouillon? Je maakt hem veel gezonder, er zitten ook effectief groenten in en je kan spelen met de smaak.

Enkele belangrijk richtlijnen:

  • Welke smaak wil je overhouden in je bouillon? Fris? voeg dan bijvoorbeeld venkel toe. Zoet? Misschien iets meer wortel. Hou je niet van selder? Vermijd dan selder toe te voegen. Ook kruiden en smaakmakers zorgen voor veel extra smaak. Voeg eventueel komijnzaad, anijszaad, rozemarijn, tijm, … toe om meer smaak te krijgen in je bouillon. Ook champignons zijn perfecte smaakmakers!
  • Een bouquet garnie is een combinatie van laurier, tijm en peterselie stengels (niet de blaadjes in dit geval). Voeg deze steeds toe aan je bouillon voor extra smaak.
  • Laat je bouillon minstens 30 minuten en bij voorkeur een uurtje trekken op middel vuur. Je bouillon hoeft niet te koken, dat is te agressief, laat hem lichtjes bubbelen.
  • Zout voeg je pas helemaal op het einde toe, zo voorkom je dat je teveel zout toevoegt. Door het inkoken van je bouillon wordt het zout immers geconcentreerder.
  • Maak steeds een grote hoeveelheid en vries bouillon in. Varieer hierbij in je porties: ijsblokjes, een halve liter of een liter – allemaal heel handig wanneer je later bouillon nodig hebt.
  • Gooi je niet graag overschotten van groenten weg? Soms heb je een prei of wat selder over uit een ander gerecht. Blaadjes van selder of groen van prei kan ook. Laat ze niet slecht worden, maar was ze en snij ze in stukken. Bewaar in je diepvries een grote plastiek zak voor deze restjes en wanneer je zak volzit, maak je een pot bouillon, zo hoef je niets weg te gooien.

Tips:

Kies je groenten naargelang de smaak en eventueel de kelp die je wenst. Venkel is misschien niet voor elk gerecht geschikt en wortelen kleuren je bouillon bruiner.

Gezond want:

In tegenstelling tot bouillonblokjes, bevat deze bouillon vitaminen en groenten. Bovendien is er niet teveel zout en geen bewaarmiddelen aan toegevoegd.

groentenbouillon-klaar

Basis groentenbouillon
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voor 2 liter
Porties aanpassen liter
Basis groentenbouillon
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voor 2 liter
Porties aanpassen liter
Prep. Tijd 15 min
Kook Tijd 45 min
Passieve Tijd
Ingrediënten
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 1  bakje champignons
  • 4 wortelen
  • 2 preien
  • 1 raap
  • 1 venkel
  • 2 stengels selder
  • 3  takjes verse tijm
  • 1  botje peterselie enkel de stengels
  • 20 zwarte peperbollen
  • 3  cm gember geschild
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1  stengel rozemarijn
  • zeezout
  • olijfolie
  • 2,5  liter water
Zo maak je het
  1. Was en pel alle groenten, snij ze in stukjes. Hoe kleiner de stukken hoe meer smaak, maar te kleine stukjes zorgen er voor dat je groenten pap worden, waardoor je een soep krijgt ipv bouillon. Ga dus voor een tussenmaat.
  2. Steek de kruidnagel in de de stukken ui.
  3. Warm de olijfolie op en bak hierin de ui kort aan, voeg de rest van de groenten toe en laat even meebakken. Overgiet met het water en breng aan de kook. Voeg ook alle andere aromaten, behalve het zout toe.
  4. Van zodra het water kookt, zet je het vuur lager en zet een deksel op de pot, zodat alle smaak bewaard blijft. Hou het water net onder het kookpunt.
  5. Laat 45 minuten sudderen en giet de bouillon dan door een zeep. Druk je overgebleven groenten goed aan met de achterkant van een pollepel, zodat alle smaakstoffen in je bouillon gaan. Kruid je bouillon met zout en laat afkoelen of gebruik direct.
  6. Bouillon kan je best invriezen, in de koelkast is hij ongeveer 3 dagen houdbaar.
Deel dit Recept