[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]
[two_third last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]

Een groentebouillon is snel klaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bouillon op basis van beenderen. Alles kan er in feite in, nu ja alles, alles met smaak en met een smaak die je uiteindelijk wil behouden.

De basisgroentenbouillon bestaat uit:

  • ui
  • prei – witte delen
  • wortelen
  • selder
  • champignons
  • tijm
  • laurier
  • peterseliestengels
  • peperbolletjes

Naargelang waarvoor je de bouillon wil gebruiken kan je extra smaakmakers toevoegen: bijvoorbeeld bloemkool, venkel, jeneverbessen, … Het gebruik ervan wordt dan iets beperkter, want de smaak zal ook in je gerecht terugkomen. Maak je dus groentebouillon in een grote hoeveelheid om ook in te vriezen hou het dan bij de basis.

Selder heeft een vrij doordringende smaak, wees er voorzichtig mee of laat gewoon weg. Wil je een licht gekleurde bouillon, dan kan je voornamelijk witte groenten gebruiken, aangezien bijvoorbeeld wortelen wel wat kleur aan je bouillon geven.

Gebruik enkel de stengels van je peterselie, want de blaadjes worden bitter wanneer ze lang meekoken en dat is niet de bedoeling. De blaadjes gebruik je voor de afwerking van je gerechten en je voegt ze pas op het einde toe. Wanneer je stukjes overhebt van groenten, dan kan je ze altijd bewaren om er bouillon van te maken. De steeltjes van paddenstoelen bijvoorbeeld zijn heel geschikt om in bouillon te verwerken omdat ze zoveel smaak bevatten. Zo hoef je niets meer weg te gooien, hou er alleen rekening mee dat je bouillon de smaak zal hebben van hetgeen je gebruikt. Vermeld dit dan op de doosjes waarin je hem invriest.

Je hoeft de groenten niet zeer fijn te snijden, grove stukken doen het best, omdat te kleine stukjes gaar worden en dan in puree vallen, waardoor je bouillon troebel zal worden.

Voor een bruine groentebouillon, moet je eerst de uien aanstoven, zodat je een bruine kleur creëert. Voor de een lichte bouillon kan je gewoon de groenten laten koken.

 

[/two_third]

[one_third last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Tips: ” description=”Kies de ingrediënten van je bouillon naargelang het gebruik ervan. Welke smaak heb je uiteindelijk nodig? ” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box]

[tagline_box backgroundcolor=”#ffffff” shadow=”no” shadowopacity=”0.7″ border=”1px” bordercolor=”#d4d0cd” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Gezond want: ” description=”Zelfgemaakte bouillon bevat geen bewaarmiddelen en veel minder zout dan bouillonblokjes, die meestal weinig groenten bevatten.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][/tagline_box][/one_third][/fullwidth]

groentenbouillon 2

Groentenbouillon
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 45 min
Porties
liter
Ingrediënten
  • 200 gr uien
  • 2 l koud water
  • 200 gr wortelen
  • 200 gr prei
  • 100 gr selder
  • 1 bakje paddenstoelen
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes tijm
  • 1 bosjes peterselie stengels
  • 5 witte peperbollen
  • 1 teentje look optioneel
  • 1 takje rozemarijn optioneel
  • 1 kruidnagel
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 45 min
Porties
liter
Ingrediënten
  • 200 gr uien
  • 2 l koud water
  • 200 gr wortelen
  • 200 gr prei
  • 100 gr selder
  • 1 bakje paddenstoelen
  • 1 laurierblaadje
  • 3 takjes tijm
  • 1 bosjes peterselie stengels
  • 5 witte peperbollen
  • 1 teentje look optioneel
  • 1 takje rozemarijn optioneel
  • 1 kruidnagel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Snij de uien in 4 en prik de kruidnagel er in. Was en snij de rest van de groenten in grove stukken. Doe allemaal samen in een grote pot en overgiet met ongeveer 2 liter water, of tot je groenten onderstaan.
  2. Breng het water aan de kook. Van zodra je water kookt, verlaag je het vuur, waardoor de bouillon net onder het kookpunt blijft. Laat dit 45 tot 50 minuten pruttelen.
  3. Zeef je bouillon door een zeef in een propere kom. Breng op smaak met zout.
  4. Koel zo snel mogelijk af en bewaar in de koelkast of diepvriezer tot gebruik.
Deel dit Recept