/Groentenstoemp met Mediteraans gehaktbroodje

Groentenstoemp met Mediteraans gehaktbroodje

Groenten in de stoemp.

Dit is een echte kinderfavoriet, die ongelooflijk maar waar echt boordevol groenten zit. Aan de stoemp komen bovendien totaal geen aardappelen te pas – dus hij bevat weinig koolhydraten en daardoor is dit recept geheel combinatie dieet (cf. Pascale Naessens) proof.

Geen aardappelen? Juist! Bloemkool ,wortel en pompoen, dat zijn de basisingrediënten van deze stoemp. Geloof mij, niemand die merkt dat er geen aardappeltjes inzitten! Bovendien is hij lekker zoet – het ganse gerecht trouwens, wat voor kinderen een aantrekkelijke smaak is. Hoewel ik voorstander ben om zoveel mogelijk smaken in mijn menu te brengen, is het toch ook belangrijk om af en toe gewoon eten te maken, waar iedereen aan tafel lyrisch over kan zijn. Worteltjes, pompoen en de erwtjes zijn allemaal lekker zoete groenten.

Het gehakt broodje bevat zongedroogde tomaten en Italiaanse kruiden. Dit zorgt voor lekker veel smaak! Maak gerust teveel van dit vleesbroodje, want de dag erna is het lekker in een slaatje of zo gewoon als de honger toeslaat.

Oranje vitamientjes

De kleur oranje in groenten wijst op een serieuze portie flavonoïden, potassium, lipoceen, vitamine C en beta-caroteen (vitamine A). Onze mooie puree ontstaat door pompoen en worteltjes te stomen of te stoven en ze daarna te mengen met bloemkool en alles te prakken met een pureestamper of te mixen in een blender. Vergeet niet om een stevige lepel kurkuma toe te voegen, en te kruiden met een goeie draai van de zwarte peper molen! Dat gezond zo kindvriendelijk kan zijn! Je gelooft het niet.

Veel werk?

Een beetje. Maar een goeie planning kan zeker helpen. Start met het gehaktbroodje of maak het zelfs de dag voorzien klaar, want het moet toch een uurtje in de oven. Check of het gaar is met een kerntemperatuurmeter (80°C) of prik er in met een mes – het vocht dat er uitloopt moet helder zijn en niet roze – dan is je vlees klaar.

Terwijl de oven je vlees klaarmaakt – geen zorgen daar – kan jij bloemkool, de worteltjes, de pompoen en de doperwtjes stomen – ook hier doet de oven heel wat werk! Heb je zin en tijd? Bak dan op een zacht vuurtje de ui lekker zoet om erbij te serveren.

Heb je geen stoomoven? Geen zorgen. Kook de bloemkool, bak de worteltjes en de pompoen en kook de doperwten – lukt ook prima!

Hou de doperwtjes apart en meng de rest van de groenten en stamp tot puree of mid in een blender. Ik heb mijn Thermomix gebruikt (2 minuutjes op snelheid 7 en een lekker smeuïge puree als resultaat)

Niet genoeg tijd?

Koop eventueel een gehakt broodje (maar let goed op dat er geen bewaarmiddelen, gluten, suikers, … zijn toegevoegd) en bak het in de oven, of maak balletjes van de gehaktmengeling – die zijn sneller klaar in een pan of in de oven.

Het duurt misschien even om dit gerecht op tafel te krijgen (het vlees moet 1 uurtje in de oven), maar voor de rest heb je er helemaal geen stress over – het gaat heel makkelijk.

SaveSaveSaveSave

SaveSave

Groentenstoemp met Mediteraans gehaktbroodje
Recept Afdrukken
Een geweldige kinderfavoriet - maar o zo gezond, want boordevol groentjes!
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 25 min
Kook Tijd 25 min
Passieve Tijd 1 uur in de oven
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het vleesbroodje
  • 800 gr gemengd gehakt
  • 2 eetlepels half zon gedroogde tomaten
  • 1 ei
  • 2 eetlepels glutenvrij paneermeel of een restje gekookte quinoa
  • 1 koffielepel Italiaanse kruidenmengeling
  • peper en zout
  • 1/2 koffielepel paprikapoeder
  • 1 teentje look geperst
  • 1/2 koffielepel harissa optioneel - voor een spicy toets
voor de stoemp
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 1/2 flespompoen geschild, in blokjes
  • 6 wortelen in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • peper en zout
  • 1 koffielepel kurkuma
  • nootmuskaat naar smaak
  • 1 klein scheutje appelciderazijn
voor erbij
  • 600 gr doperwtjes diepvries
  • 3 zoete witte uien in halve maantjes
  • 1 klontje boter
  • mosterd
Prep Tijd 25 min
Kook Tijd 25 min
Passieve Tijd 1 uur in de oven
Porties
personen
Ingrediënten
Voor het vleesbroodje
  • 800 gr gemengd gehakt
  • 2 eetlepels half zon gedroogde tomaten
  • 1 ei
  • 2 eetlepels glutenvrij paneermeel of een restje gekookte quinoa
  • 1 koffielepel Italiaanse kruidenmengeling
  • peper en zout
  • 1/2 koffielepel paprikapoeder
  • 1 teentje look geperst
  • 1/2 koffielepel harissa optioneel - voor een spicy toets
voor de stoemp
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 1/2 flespompoen geschild, in blokjes
  • 6 wortelen in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • peper en zout
  • 1 koffielepel kurkuma
  • nootmuskaat naar smaak
  • 1 klein scheutje appelciderazijn
voor erbij
  • 600 gr doperwtjes diepvries
  • 3 zoete witte uien in halve maantjes
  • 1 klontje boter
  • mosterd
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
Het Vleesbroodje
  1. Doe het gehakt in een mengkom. Voeg een eitje toe, een teentje look geperst of zeer fijngesneden, de tomaatjes in kleine stukjes gesneden en kruid met de verschillende kruiden. Meng alles goed. Voeg dan je paneermeel toe - ongeveer 2 eetlepels - eventueel wat meer om een mooi gehaktbroodje te kunnen vormen.
  2. Doe een beetje olijfolie in een ovenschotel (vb van glas) en leg er het broodje in. Bak op 160°C ongeveer 1 uur of tot het sap dat uit het broodje komt helder van kleur is (kerntemperatuur 80°C)
  3. Je kan het broodje de dag voordien maken, als je weinig tijd hebt.
De stoemp
  1. Snij de bloemkool in roosjes en kook of stoom ze gaar in ongeveer 10 minuutjes. De bloemkool mag goed zacht zijn - dan pureert ze beter.
  2. Schil zowel de pompoen als de worteltjes en snij ze in stukjes. Stoom ze gaar in ongeveer 10 minuutje (kan samen met de bloemkool)
  3. Doe alle groenten in de blender (of gebruik een pureestamper). Voeg een klontjes boter toe, een scheutje appelcideraziin, peper, zout en muskaatnoot. Vergeet niet een flinke koffielepel kurkuma toe te voegen en mix alles goed - of zoveel als je wenst.
Voor erbij
  1. Zet een kom met water op en breng aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe en kook de doperwtjes ongeveer 2 minuutjes (stomen kan uiteraard ook! - zelfde tijd). Giet ze af en spoel met koud water. Voor extra smaak: smelt wat boter in een kommetje en roer er de doperwtjes door - kruid met peper en zout
  2. Doe voor de uitjes boter in een pannetje en bak de in halve maantjes gesneden uitjes ongeveer 30 minuutjes op middelhoog vuur. Dit kan je perfect opzetten, van zodra je vleesbroodje in oven gaat - zo hebben je uien tijd om mooi bruin te kleuren.
Deel dit Recept

Leave A Comment