Groentenstoemp met Mediteraans gehaktbroodje
Een geweldige kinderfavoriet – maar o zo gezond, want boordevol groentjes!
Porties Prep Tijd
4 personen 25 min
Kook Tijd Passieve Tijd
25 min 1 uur in de oven
Porties Prep Tijd
4 personen 25 min
Kook Tijd Passieve Tijd
25 min 1 uur in de oven
Ingrediënten
Voor het vleesbroodje
  • 800 gr gemengd gehakt
  • 2eetlepels half zon gedroogde tomaten
  • 1 ei
  • 2eetlepels glutenvrij paneermeelof een restje gekookte quinoa
  • 1koffielepel Italiaanse kruidenmengeling
  • peper en zout
  • 1/2 koffielepel paprikapoeder
  • 1 teentje lookgeperst
  • 1/2koffielepel harissaoptioneel – voor een spicy toets
voor de stoemp
  • 1 bloemkoolin roosjes
  • 1/2 flespompoengeschild, in blokjes
  • 6 wortelenin stukjes gesneden
  • 2 eetlepels boter
  • peper en zout
  • 1koffielepel kurkuma
  • nootmuskaatnaar smaak
  • 1klein scheutje appelciderazijn
voor erbij
  • 600 gr doperwtjesdiepvries
  • 3 zoete witte uienin halve maantjes
  • 1 klontje boter
  • mosterd
Instructies
Het Vleesbroodje
  1. Doe het gehakt in een mengkom. Voeg een eitje toe, een teentje look geperst of zeer fijngesneden, de tomaatjes in kleine stukjes gesneden en kruid met de verschillende kruiden. Meng alles goed. Voeg dan je paneermeel toe – ongeveer 2 eetlepels – eventueel wat meer om een mooi gehaktbroodje te kunnen vormen.
  2. Doe een beetje olijfolie in een ovenschotel (vb van glas) en leg er het broodje in. Bak op 160°C ongeveer 1 uur of tot het sap dat uit het broodje komt helder van kleur is (kerntemperatuur 80°C)
  3. Je kan het broodje de dag voordien maken, als je weinig tijd hebt.
De stoemp
  1. Snij de bloemkool in roosjes en kook of stoom ze gaar in ongeveer 10 minuutjes. De bloemkool mag goed zacht zijn – dan pureert ze beter.
  2. Schil zowel de pompoen als de worteltjes en snij ze in stukjes. Stoom ze gaar in ongeveer 10 minuutje (kan samen met de bloemkool)
  3. Doe alle groenten in de blender (of gebruik een pureestamper). Voeg een klontjes boter toe, een scheutje appelcideraziin, peper, zout en muskaatnoot. Vergeet niet een flinke koffielepel kurkuma toe te voegen en mix alles goed – of zoveel als je wenst.
Voor erbij
  1. Zet een kom met water op en breng aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe en kook de doperwtjes ongeveer 2 minuutjes (stomen kan uiteraard ook! – zelfde tijd). Giet ze af en spoel met koud water. Voor extra smaak: smelt wat boter in een kommetje en roer er de doperwtjes door – kruid met peper en zout
  2. Doe voor de uitjes boter in een pannetje en bak de in halve maantjes gesneden uitjes ongeveer 30 minuutjes op middelhoog vuur. Dit kan je perfect opzetten, van zodra je vleesbroodje in oven gaat – zo hebben je uien tijd om mooi bruin te kleuren.