/Huevos Rancheros

Huevos Rancheros

Huevos Rancheros

Huevos watte? Heuvos Rancheros of eitjes van de Mexicaanse cowboys. Ze worden als stevig ontbijt opgediend, maar bij ons komen ze ook wel eens op zaterdagmiddag of doordeweeks ’s avonds op tafel. Alvast stevige kost voor een ontbijt. Serveer ze met een lekker stuk knapperig stokbrood – zet de pot in het midden van de tafel en laat iedereen zijn broodje lekker doppen. Dit vinden de kinderen superfijn!

Voor wie geen brood eet: deze eieren bevatten alles wat je nodig hebt – eet ze gewoon met een vork en je zal net zo goed verzadigd van tafel gaan. Makkelijk voor wie een gezin heeft, dat geen dieet volgt.

Dit is een ideaal recept voor donderdag of vrijdag. Wanneer je veel zaken in het weekend voorbereid dan kom je makkelijk tot woensdag, qua bewaarbaarheid van je eten. Vanaf donderdag, kan je moeilijker eten van zondag bewaren. Het is dan interessant om zaken uit de diepvries of zoals hier de bonen- eens iets uit blik te gebruiken. Het is zo snel klaar dat je echt niets vooraf hoeft te doen.

Bovendien is dit een 1-pans gerecht, dat beperkt de afwas achteraf tot een minimum!

Ingrediënten

Traditioneel met bonen, paprika en pittige pepers. Soms ook met chorizo, altijd met tomaten(saus). Je merkt het al, creativiteit is toegelaten en dit recept is heel flexibel. Het komt er op neer dat kan toevoegen wat je zelf graag lust.

Zwarte bonen. In dit recept, wat ik trouwens gevonden heb in Foodies magazine van januari 2018. Gebruiken we zwarte bonen – deze zijn alvast verkrijgbaar bij Delhaize – uit blik. Wablief uit blik? Ik geef het toe, om tijd te winnen gebruik ik regelmatig bonen uit blik – eigenlijk is dit zowat de enige groente (en tomaten) die ik uit blik gebruik. Niet dat ze moeilijk zelf te koken zijn, maar doordat je ze een nachtje moet weken en dan koken – is het op drukke dagen toch nogal wat gedoe. Daarom komen ze bij mij weleens uit blik. Elk ander soort boon is ook prima (witte bonen, cannellini bonen, rode bonen,…)

Gezondheid

Verdraag je moeilijk bonen, dan is het toch een goed idee om ze zelf te koken. Bonen uit blik bevatten meer van een bepaald soort suikers die niet door onze darmen kunnen verteerd worden, dan de zelfgekookte en dat komt omdat door het koken in water deze suikers voor een groter deel verdwijnen dan de blikjes bonen, die in feite niet in water gekookt worden. Voeg eventueel een velletje zeewier en een lepeltje bicarbonaat toe aan je kookwater en het wordt nog interessanter.

Bonen bevatten veel eiwitten en zijn daarom een goeie vleesvervanger. Ideaal in een vegetarische maaltijd.

Huevos Rancheros
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 2 teentjes look fijngesnipperd
  • 100 gr chorizo in 1 stuk
  • 2 rode paprika's in reepjes gesneden
  • 1 rode peper in kleine reepjes gesneden, pitjes verwijderd
  • 400 gr zwarte bonen uit blik, gespoeld en uitgelekt
  • 2 el olijfolie
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • peper
  • zout
  • 1/2 bosje peterselie
  • 1/2 bosje koriander
  • 1 limoen
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 2 teentjes look fijngesnipperd
  • 100 gr chorizo in 1 stuk
  • 2 rode paprika's in reepjes gesneden
  • 1 rode peper in kleine reepjes gesneden, pitjes verwijderd
  • 400 gr zwarte bonen uit blik, gespoeld en uitgelekt
  • 2 el olijfolie
  • 400 gr tomatenblokjes uit blik
  • peper
  • zout
  • 1/2 bosje peterselie
  • 1/2 bosje koriander
  • 1 limoen
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Pel en snipper de sjalot en de look. Verwijder het velletje van de chorizo en snij hem in schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Snij deze schijfjes in blokjes. Snij de paprika's in 2 en verwijder de zaadjes. Snij ze in lange reepjes. Doe hetzelfde met het rode pepertje.
  2. Gebruik een pan, die ook in de oven mag, als je dat hebt (anders bak je straks je eitjes gewoon verder op het fornuis)
  3. Bak de chorizo eerst in je pan, zonder vetstof toe te voegen. Bak ongeveer 3 minuutjes, tot hij krokant begint te worden. Haal hem uit de pan en leg hem op een keukenpapier. Is er veel vet vrijgekomen van de worst? Verwijder dit dan. Een beetje kan geen kwaad
  4. Voeg een lepel olijfolie toe en bak hierin de sjalot en de lokk op middelhoog vuur tot ze zacht worden - 4-tal minuutjes.
  5. Voeg dan de paprika en het pepertje toe en laat traag zacht worden, terwijl je af en toe roert.
  6. Voeg na ongeveer 5 minuten de tomatenblokjes en de uitgelekte en gespoelde bonen toe. Kruid met peper en zout en laat een 5 minuutjes nachtje pruttelen.
  7. Voeg de chorizo opnieuw toe en roer goed door elkaar. Maak met een lepel cirkeltjes in de tomatensaus en breek in elke cirkel een eitje. Laat ofwel zacht op het vuur verder garen of steek 5 minuutjes in de oven op 180°C. Het wit moet stollen, maar de dooier mag vloeibaar blijven.
  8. Was en hak zowel de peterselie als de koriander en strooi over de eieren van zodra ze klaar zijn. Serveer met limoen of citroenpartjes om er over uit te knijpen en knapperig stokbrood.
Deel dit Recept

Leave A Comment