Iets wat je ABSOLUUT zelf moet leren maken. Veel mensen lijken er een beetje schrik van te hebben, terwijl dit echt zo iets is dat je zelf in 2 minuten kan maken.

Waarom zou ik dit zelf doen? vraag je jezelf misschien af. Heb je al eens gekeken op je potje gekochte mayonaise wat er allemaal in zit? Allerlei bewaarmiddelen, vaak ook suiker, slechte over geraffineerde olie, enz..

Als je zelf mayo maakt heb je welgeteld 4 ingrediënten nodig: Eidooiers, mosterd, olie en citroen. That’s it. Kies dan meteen voor een milde goeie olijfolie van eerste persing en een gedoodverfde boosdoener wordt ineens een volwaardig alternatief om je gerechten wat extra’s te geven.

Er zijn 3 manieren om mayonaise te maken: met de hand en een garde, met een handmixer en kloppertjes voor slagroom of met de staafmixer/blender. Zelf geef ik de voorkeur aan de eerste 2 opties, omdat die zelden tot nooit mislukken.

Zorg dat je ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, bij voorkeur kamertemperatuur. Doe een lepeltje mosterd in een mengkom en voeg het eigeel toe. Meng deze 2 goed. Voeg dan met een heel dun straaltje de olie toe toe alles begint te binden, blijf natuurlijk steeds kloppen. Eenmaal je mayo ‘pakt’ kan je iets sneller gieten. Een kneusje citroen, wat cayennepeper en zout en klaar.

Tips:

  • Voeg helemaal op het einde een lepeltje ijskoud water toe en roer het onder de mayonaise, dat geeft een frissere mayonaise.
  • Bewaar in een gesloten pot tot 1 week in de koelkast.
  • Voeg allerlei fijngesneden verse kruiden toe voor een kruidenmayonaise.

ingredienten-mayonaise

mayonaise

Huisgemaakte mayonaise
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 5 min
Kook Tijd 25 minuten
Porties
pot
Ingrediënten
  • 2 eigeel
  • 2 el mosterd
  • cayennepeper
  • zeezout
  • 1/2 citroen sap
  • 300 ml extra vierge olijfolie milde smaak of eventueel slaolie
Prep Tijd 5 min
Kook Tijd 25 minuten
Porties
pot
Ingrediënten
  • 2 eigeel
  • 2 el mosterd
  • cayennepeper
  • zeezout
  • 1/2 citroen sap
  • 300 ml extra vierge olijfolie milde smaak of eventueel slaolie
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Roer de eigelen, de mosterd en het peper en zout goed los.
  2. Roer er dan het citroensap onder. Goed kloppen met de garde.
  3. Voeg dan kleine beetjes olie toe. Niet te snel en blijf goed kloppen. De mayonaise zal dan mooi binden. Je kan dit ook doen met de kloppertjes van je handmixer.
  4. Proef en kruid verder af met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.
Deel dit Recept