Dahl is een gerecht op basis van linzen en wordt vaak klaargemaakt in India, Nepal, Pakistan,… De linzen bevatten heel veel eiwitten en worden dus vaak gebruikt in de vegetarische keuken.

De linzen worden tot een soep of een soort brij gekookt en vaak geserveerd met rijst of platte broden. Best kan je vooraf de linzen weken, maar dat hoeft niet. Heb je echter makkelijk last van winderigheid na het eten van bonen en peulvruchten? Zet dan de linzen 8 uur van tevoren te weken in water. Giet ze dan af en spoel grondig alvorens ze te koken.

In tegenstelling tot bonen, moeten deze linzen niet zo lang koken: ongeveer 30 minuten. Het voordeel is ook dat je ze langzaam op het vuur kan laten staan en tussendoor nog iets anders kan doen. Terwijl de linzen koken, maak je makkelijk de rest van dit recept klaar, waardoor je op 30 minuten eten hebt.

Geen 30 minuten tijd ’s avonds? Kook de linzen bijvoorbeeld op zondagavond en bewaar ze in de koelkast goed afgedekt. Warm ze doordeweeks op in de rest van de groenten. Dan ben je klaar in 10 minuten.

In dit recept gebruik ik ook kurkuma en gember, 2 ingrediënten, die je regelmatig op je menu zou moeten zetten omdat ze zo verschrikkelijk goed zijn voor je gezondheid.

Ghee is geklaarde boter. Je kan dit makkelijk zelf maken of de ghee kant en klaar kopen in de biowinkel of supermarkt. Uit ghee zijn de melkeiwitten gefilterd, waardoor het rookpunt van de boter aanzienlijk hoger wordt en er minder schadelijke stoffen vrijkomen bij verhitting. Een potje ghee blijft verschillende maanden goed in de keukenkast.

Tips: Week de linzen vooraf 8 uur in water, als je er de tijd voor hebt.

Gezond want: Linzen bevatten veel eiwitten en zijn zeer voedzaam.

Gember & Kurkuma

kurkuma pasta en ghee

 

Inspiratie recept: Jamie Oliver magazine november 2015.

 

Indiase dahl van groene linzen
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 300 gr groene linzen eventueel 8 uur geweekt
  • 1 tl kurkuma vers of poeder
  • 1/2 tl zout
  • 2 teentje knoflook gepeld en fijngesneden
  • 3 cm gemberwortel geschild en geraspt
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 ui gepeld in kleine stukjes gesneden
  • 2 groene chilipepers
  • 20 kerstomaatjes in 2 gesneden
  • 1/2 tl garam masala
  • 3 el slagroom
  • ghee of boter
  • 4 eieren
  • peper
  • zout
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 300 gr groene linzen eventueel 8 uur geweekt
  • 1 tl kurkuma vers of poeder
  • 1/2 tl zout
  • 2 teentje knoflook gepeld en fijngesneden
  • 3 cm gemberwortel geschild en geraspt
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 ui gepeld in kleine stukjes gesneden
  • 2 groene chilipepers
  • 20 kerstomaatjes in 2 gesneden
  • 1/2 tl garam masala
  • 3 el slagroom
  • ghee of boter
  • 4 eieren
  • peper
  • zout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Spoel de linzen grondig. Doe de linzen in een kookpot en zet ze onder water. Breng het water aan de kook en giet de linzen onmiddellijk af, spoel. Doe op,nieuw in de pot en zet ze onder water of gebruik eventueel groentebouillon. Kook de linzen ongeveer 30 minuten (check de verpakking)
  2. Wanneer de linzen klaar zijn, laat ze nog ongeveer 10 minuutjes wellen. Je kende linzen vooraf koken als je dat wil.
  3. Doe knoflook, gember, zout en verse kurkuma in een vijzel en maak er een pasta van. Gebruik je kurkuma poeder, dan kan je dit gewoon ook toevoegen.
  4. Zet een grote koekenpan met antiaanbak laag op en middelhoog vuur. Doe er een lepel ghee (of boter) in. Voeg de komijnzaadjes toe en laat ze ongeveer 2 minuten meebakken, voeg dan de fijngesnipperde ui toe en laat 5 minuutjes bakken tot de ui bruin wordt
  5. Doe de knoflook-gember,kurkuma puree en de chilipeper bij in de pan en laat eveneens 4 minuten licht meebakken. Doe er dan de tomaten bij en laat 4 minuten meebakken. Roer 3/4 van dit mengsel onder de linzen. Of haal 1/4 er uit en roer de linzen in de pot, zodat ze goed opwarmen.
  6. Kruid met garam masala en de eetlepels room. Roer goed en kruid af met peper en zout.
  7. Bak op zacht vuur de eitjes in ghee of boter. Kruid met peper en zout
  8. Serveer in kommetjes de dahl met de eitjes. Geef er de rest van de tomatenmengeling bij als garnituur. Smakelijk
Deel dit Recept