/Indiase visschotel

Indiase visschotel

Heerlijke Indische smaken en koolhydraatarm.

Alles in 1 pan én een ovenschotel! Plus die heerlijke smaken uit het Oosten. Dit recept sprak mij direct aan toen ik het zag staan op de cover van Delicious magazine, een tijdschrift dat ik zeker al 10 jaar elke maand trouw koop. Een perfect recept voor doordeweeks!

Ingrediënten.

Soms vind je in recepten ingrediënten die je niet in huis hebt en ook niet in de dichtstbijzijnde supermarkten vindt. Vaak laat ik die gewoon weg of probeer een vervanger te vinden. Verder maak ik mij er niet al te druk om. Het zal dan wel niet helemaal hetzelfde zijn, maar het zal wel aardig in de buurt komen.

In dit recept worden verse kerrieblaadjes gebruikt (die heb ik niet echt liggen en ook de supermarkt heeft er denk ik nog geen markt voor gevonden – wellicht kan je ze vinden bij Aziatische supermarkten in de grotere steden). Zou je ze willen vervangen dan kan dit denk ik wel door gedroogde kafir limoenblaadjes – wellicht heb je die evenmin in huis, maar ik heb ooit een potje gedroogde blaadjes gekocht en gebruik die nu af en toe. Ze geven een frisse smaak aan je gerecht. Ultiem zou ik gewoon een kneepje limoen sap en een schepje extra currypoeder toevoegen en de blaadjes gewoon vergeten.

De tamarindepasta in dit gerecht, kocht ik ooit in London. Maar opnieuw wellicht te vinden in de Oosterse supermarkt. Tamarinde is een soort peulvrucht – wij ontdekten ze voor het eerst tijdens onze reis naar Thailand en ik zag ze ook liggen bij Delhaize. Voeg een lepel van deze pasta toe om je gerechten een extra exotisch tintje te geven. Ze smaakt lichtjes zuur en is 1 van de basis ingrediënten van de befaamde Worchestershire saus. Je zou dus ook een scheut van deze legendarische smaakmaker kunnen toevoegen. Je kan de tamarindepasta ook bestellen bij Pit en Pit (een Belgische online shop) via deze link of bij AH via deze link.

Garam Masala is een Indische specerijen mengeling die een eerder kruidige en warme smaak, dan wel pikant is. Ideaal voor wie graag smaak heeft, maar niet zo voor pikant is. Hij bevat allerlei specerijen zoals komijn, koriander, maar ook anijs, karwij en fenegriek komen er vaak in voor. Elk merk heeft zijn eigen specifieke mengeling. Te verkrijgen online bij pit&pit , maar mijn eigen favoriet koop ik bij Albert Heijn: de mengelingen van Jonnie Boer (Nederlandse 3sterren chef) zijn stuk voor stuk heerlijk!

Ghee is een in feite gewoon geklaarde boter. Dat wil zeggen dat de melkeiwitten eruit verwijderd zijn, waardoor ook mensen met lactose intolerantie ze kunnen gebruiken. Een bijkomt voordeel is dat deze ‘boter’ veel minder snel verbrand wanneer ze verhit wordt. Dat is zeker positief voor de gezondheid want te hoog verwarmde vetten zijn zeer ongezond. Te koop in de supermarkt of eenvoudig zelf te maken, door gewone goeie boter te verhitten tot er 3 lagen ontstaan. De boter mag dus niet bruinen, ze zal bovenop beginnen schuimen. Dit schuim schep je er af en dan giet je de middelste laag voorzichtig in een potje. De onderste laag is ook om weg te doen. Het product is ‘afkomstig’ uit de Indische keuken, waar koelkasten niet zo vaak voorkwamen en de boter op deze manier langdurig kon bewaard worden. Te koop oa bij Bioplanet of eveneens via pit&pit. Het is een Ayurvedisch product dat valt onder de goeie vetten. Ideaal om te bakken, net iets minder om te smeren – vind ik persoonlijk. Vervang hem eventueel door goeie boter.

Dieet

Het gerecht is bovendien geschikt voor een Pascale Naessens levensstijl en voor Sana eters, maar ook voor Paleo en andere diëten. Zeer laag in koolhydraten omdat oa de puree vervangen wordt door bloemkoolpuree, die hier gekookt wordt in kokosmelk. Op die manier past het helemaal bij dit fantastisch lekker en supermakkelijk gerecht.

Gezond.

Dit recept bevat tal van gezonde ingrediënten en past perfect in een gezonde, lekkere en makkelijke gezinskeuken. Als er 1 recept is dat je deze week maakt, laat het dan dit zijn.

  • Specerijen en kruiden: komijn, venkel, kaneel, mosterdzaad, kurkuma – elk van deze ingrediënten zijn super gezond en moeten regelmatig aan je maaltijden worden toegevoegd. (en let op: ik gebruik niet vaak moeten!) Ook rode pepers bevatten interessante stoffen.
  • ghee en zalm – beide heel erg gezonde vetten. De zalm heeft al voordeel dat hij bovendien veel omega 3 bevat, wat goed is voor je hele lijf en ontstekingen helpt te voorkomen.
  • Knoflook, van oudsher aanbevolen voor bloed en verkoudheden, niet voor de adem. Ook gember is ideaal tegen verkoudheden en keelpijn.
  • Voldoende groenten voor iedereen, oa door de bloemkoolpuree, die louter uit bloemkool bestaat en door de doperwten. Is dit het enige gerecht met groenten op je menu? Voeg dan wat broccoli en eventueel wat fijngesneden gestoofde prei toe.

Vooraf klaarmaken?

Maak dit recept tot 2 dagen helemaal vooraf klaar. Zo heb je doordeweeks op 20 minuutjes eten. Gebruik je liever diepvriesvis? Maak dan zowel de saus als de puree vooraf klaar. Haal de vis en doperwten ’s morgens uit de diepvries en dep de vis goed droog alvorens hem in de schotel te leggen.

Tip. Maak hem de eerste keer klaar in het weekend, wanneer je niet vertrouwd ent met al deze exotische ingrediënten. Zo kan je rustig proeven, zoeken en klaarmaken.

Indiaas Oosters vispannetje. Recept op keukenrevolutie

Indiase visschotel
Recept Afdrukken
Een makkelijk en zeer smaakvol recept met heerlijke Indische smaken.
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 40 min
Passieve Tijd 20 min oven
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de curry
  • 4 el ghee
  • 1 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel mosterzaad
  • 20 verse kerrieblaadjes optioneel
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 4 teentjes look fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 4 cm gemberwortel geschild en geraspt
  • 1 bosje koriander steeltjes en blaadjes apart
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 eetlepel tamarinde pasta optioneel
  • 320 - 500 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel citroensap
  • 750 gr stevige witte vis kabeljauw, steenbolk, ...
  • 300 gr zalm zonder vel
  • 150 gr diepvrieserwten
Bloemkoolpuree
  • 1 grote bloemkool in roosjes + steel in stukjes
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel ghee
  • peper
  • zout
  • gemalen nootmuskaat
Prep Tijd 40 min
Passieve Tijd 20 min oven
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de curry
  • 4 el ghee
  • 1 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel venkelzaad
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel mosterzaad
  • 20 verse kerrieblaadjes optioneel
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 4 teentjes look fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 4 cm gemberwortel geschild en geraspt
  • 1 bosje koriander steeltjes en blaadjes apart
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 eetlepel tamarinde pasta optioneel
  • 320 - 500 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel citroensap
  • 750 gr stevige witte vis kabeljauw, steenbolk, ...
  • 300 gr zalm zonder vel
  • 150 gr diepvrieserwten
Bloemkoolpuree
  • 1 grote bloemkool in roosjes + steel in stukjes
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel ghee
  • peper
  • zout
  • gemalen nootmuskaat
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
Tip
  1. Zet eventueel de bloemkool eerst op, terwijl je de saus maakt. Roer er af en toe in. Zo is het gerecht sneller klaar.
Curry
  1. Verhit een diepe pan waarvan je een deksel hebt op matig vuur. Doe er de ghee in en voeg komijnzaad, venkelzaad, het kaneelstokje en het mosterzaad toe. Laat een 5-tal minuutjes bakken en roer tussendoor eens om. Voeg dan de kerrieblaadjes toe en laat ze 1 minuutje meebakken
  2. Volgende aan de beurt: de ui, de look de gember, rode peper en de fijngesneden steeltjes van de koriander. Laat alles een 5-tal minuutjes zachtjes meebakken.
  3. Voeg dan de kurkuma en de garam masala toe en laat weer 1 minuutje meebakken.
  4. Dan komen de tamarinde en de kokosmelk erbij. Breng dit nu aan de kook en laat een beetje inkoken. Ongeveer 10 tot 15 minuutjes zachtjes pruttelen.
  5. Haal de pan van het vuur. Mag deze pan in de oven? Gebruik ze dan verder. Anders giet over in een ovenschotel.
  6. Voeg het citroensap en de doperwten toe en roer ze er goed onder. Verdeel beide vissoorten over de schotel en roer nogmaals voorzichtig om. Strooi korianderblaadjes over je curry.
Bloemkoolpuree
  1. Doe de roosjes en de fijngesneden steel in een ruime kookpot en voeg de kokosmelk toe. Breng aan de kook. Roer regelmatig, want de bloemkool zal waarschijnlijk niet volledig onderstaan en de kokosmelk zal licht verdampen, zodat er naar het einde toe, weinig overblijft en dat is de bedoeling. Eventueel voeg je extra kokosmelk toe om de bloemkool te koken.
  2. Eenmaal de kool zacht, doe je ze in een keukenmachine, samen met de lepel ghee, een paar eetlepels van de kokosmelk die over is uit de kookpot en kruid met peper en zout en nootmuskaat. Mix goed, tot je een smeuïge puree krijgt.
  3. Schep de puree op de curry en trek er met een vork een mooi patroon in. Schep er nog een eetlepeltje ghee over.
Afwerking
  1. Zet ofwel onmiddellijk 20 minuten in de oven op 180°C. Of dek af met alufolie en zet onmiddellijk in de koelkast. Bewaar max 2 dagen en zet dan 10 minuten in de oven op 180°C met folie en ongeveer 20 minuten zonder folie
Deel dit Recept

Leave A Comment