Karnemelkpuree, karnemelkstampers of totjespap, vele namen voor hetzelfde kind. Het is een echte klassieker uit de Vlaamse keuken en stond vroeger, vaker dan nu, op het menu. Bij mijn oma stond het regelmatig op woensdagmiddag op het menu. Totjespap met licht gekookte eitjes, dat was het. En lekker!

Ik heb de puree hier gemaakt met bloemkool ipv aardappelen, maar je kan dus gerust aardappelen gebruiken. Asperges, daar moeten we nu zo veel mogelijk van profiteren, want het seizoen is toch al zo snel voorbij. Ze passen er prima bij. Wat de karnemelk betreft: niet iedereen lust de zurige smaak graag, maar koop in dit geval zeker geen gezoete, want die zure smaak is nu net de clou van dit gerecht.

Draai je puree bij voorkeur in de Thermomix of de blender af, zo krijg je een mooie lopende ‘brij’, want het is hier niet echt de bedoeling van een vaste puree te hebben. Try it!

Met wat afwerking maak je van dit gerecht zonder moeite een mooi voorgerecht voor een feestje. Het enige wat je nodig hebt is wat radijsjes en wat eetbare bloemen of blaadjes. Wij hebben nu in de tuin Oost-Indische kers staan, waarvan je zowel de bloemen als de blaadjes kan eten. Ook bieslook staat nu in bloei en de bloemen zijn zeer lekker. Pluk de paarse deeltjes en strooi ze over je gerecht.

 

Asperges-met-totjespap

Karnemelkpuree met asperges
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 25 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor de totjespap
  • 1 bloemkool of 800 gr bloemige aardappelen
  • 100 gr boter
  • witte peper
  • zout
  • 1 el appelciderazijn laat weg wanneer je aardappelen gebruikt
  • 400 ml karnemelk
Voor de asperges
  • 1 kg asperges witte Belgische
  • 2 el boter of kokosolie
  • witte peper
  • zeezout
voor de garnituren
  • 4 eieren
  • 1/2 botje radijsjes
  • 1/2 botje bieslook
  • blaadjes Oost-Indische kers optioneel
  • bloemen bieslook optioneel
  • 100 gr boter
Prep Tijd 25 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor de totjespap
  • 1 bloemkool of 800 gr bloemige aardappelen
  • 100 gr boter
  • witte peper
  • zout
  • 1 el appelciderazijn laat weg wanneer je aardappelen gebruikt
  • 400 ml karnemelk
Voor de asperges
  • 1 kg asperges witte Belgische
  • 2 el boter of kokosolie
  • witte peper
  • zeezout
voor de garnituren
  • 4 eieren
  • 1/2 botje radijsjes
  • 1/2 botje bieslook
  • blaadjes Oost-Indische kers optioneel
  • bloemen bieslook optioneel
  • 100 gr boter
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Maak eerst de totjespap. Kook je bloemkool of aardappelen gaar in gezouten kokend water. Verwarm de karnemelk met de boter in een kommetje. Doe alles in de Thermomix of in de blender en mix door elkaar met alle andere ingrediënten. Hou warm.
  2. Snij de radijsjes in flinterdunne schijfjes en leg ze in ijskoud water, daar worden ze knapperig van. Verwarm de boter in een pan en laat ze voorzicht bruin worden. Van zodra je een mooi bruine boter (beure noisette) krijgt (draai met je pan) zet je het vuur uit en hou je de boter warm.
  3. Terwijl de bloemkool/aardappelen koken, schil je de asperges. Werk van de kop naar de voet en neem wanneer je asperge geschild is, de asperge in je beide handen. Kraak het onderste deel af. Door het te breken, kan je direct zien of je alle draderige buitenkant goed hebt geschild.
  4. Snij de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm. Zet een grote pan op het vuur en bak de asperges in hete boter of kokosolie. Roer regelmatig, zodat ze niet aanbakken. Na een 5-tal minuutjes zijn ze klaar. Kruid met peper en zout.
  5. Kook de eitjes 5 minuutjes in kokend water. Giet ze af en spoel onder de koude kraan. Pel ze en hou ze warm.
  6. Neem een warm diep bord en doe een flinke schep puree in het bord. Schep er de asperges op en leg er een zachtgekookt eitje op. Schep er met een lepel wat van de bruine boter rond en werk af met de fijngesneden bieslook, de blaadjes van Oost-Indische kers en de bloemen van bieslook. Laat het smaken
Deel dit Recept