In veel gezinnen komt er gedurende de werkweek wel eens brood met beleg op tafel. Of wordt er snel snel gekozen voor een afhaalmaaltijd of een lasagna uit de supermarkt. Veel beter, het is te zeggen, veel lekkerder, veel gezonder en veel voedender is deze maaltijdsoep met balletjes. Wedden dat niemand klaagt?

Je kan de soep tot een paar dagen vooraf klaarmaken en bewaren in de koelkast of invriezen. Wanneer je zelf de moeite doet om je kikkererwten te koken, doe dat dan apart, maar kook ze eventueel korter. Week eerst je kikkererwten gedurende 1 nacht. Giet en spoel ze af en breng ze aan de kook in een kom gezouten water, gedurende ongeveer 1 uur koken, laat ze dan nog verder garen in je soep. Dit proces is gezonder dan gekookte kikkererwten uit blik gebruiken, maar bij gebrek aan tijd is dat natuurlijk een oplossing.

Deze soep lijkt op tomatensoep met balletjes, alleen voegen we een Midden-Oosterse toets toe met de kruiden en het lamsgehakt. Als je gezin een beetje moeilijke eters zijn, doe dan voorzichtig met de kruiding. Het is belangrijk dat ze beetje bij beetje nieuwe smaken leren ontdekken. Deze soep is hiervoor ideaal, want bekend en toch anders.

Maak een dubbele portie om in te vriezen met balletjes en al.

Tips: Bestel je lamsgehakt op voorhand bij de slager, of kies voor gemengd gehakt.

Gezond want: Met deze soep heb je met gemak je dagelijkse dosis groenten.

kikkererwtensoep

Recept: Chef Delaey, Hotelschool Spermalie

 

Kikkererwtensoep met kefta
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 1 uur
Passieve Tijd 1 + 12 uur
Porties
personen
Ingrediënten
de soep
  • 1 ui
  • 1/2 venkel
  • 1 wortel
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 dl witte wijn
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 2 takjes oregano of gedroogd
  • 1 Bouquet garni
  • 1 liter groentenbouillon
  • 400 gr gekookte kikkererwten
  • 1 el ras-el-hanout
  • 1 el koriander vers voor erbij
  • olijfolie
de balletjes
  • 300 gr rundsgehakt
  • 300 gr lamsgehakt
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 1 el paneermeel glutenvrij
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr gember geraspt
  • 20 gr komijnpoeder
  • 2 el ras-el-hanout
  • 1 el koriander fijngehakt
  • 1 potje geitenyoghurt of Griekse yoghurt
  • 2 naan brood
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 1 uur
Passieve Tijd 1 + 12 uur
Porties
personen
Ingrediënten
de soep
  • 1 ui
  • 1/2 venkel
  • 1 wortel
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 dl witte wijn
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 2 takjes oregano of gedroogd
  • 1 Bouquet garni
  • 1 liter groentenbouillon
  • 400 gr gekookte kikkererwten
  • 1 el ras-el-hanout
  • 1 el koriander vers voor erbij
  • olijfolie
de balletjes
  • 300 gr rundsgehakt
  • 300 gr lamsgehakt
  • 1 ui
  • 2 eieren
  • 1 el paneermeel glutenvrij
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr gember geraspt
  • 20 gr komijnpoeder
  • 2 el ras-el-hanout
  • 1 el koriander fijngehakt
  • 1 potje geitenyoghurt of Griekse yoghurt
  • 2 naan brood
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
de soep
  1. Snij alle groenten in gelijke stukjes. Stoof de ui, de venkel, de wortels en de selder aan in wat olijfolie Voeg de tomatenpuree toe en laat kort mee stoven.
  2. Blus met de witte wijn en laat kort inkoken tot er 1/2 van de wijn overblijft.
  3. Voeg de tomaten, alle kruiden (oregano, bouquet garni --> bind alles samen of gebruik een theezakje) en de bouillon toe. Kook je groenten gaar.
  4. Voeg dan de helft van de gekookte kikkererwten toe en de ras-el-hanout kruiden. Haal de oregana (indien verse takjes) en de bouquet garnie uit je soep en mix ze met een staafmixer. Laat nog even doorkoken, proef en kruid af met peper en zout
  5. Voeg de rest van de kikkererwten toe en laat nog 2 minuten doorkoken.
de balletjes
  1. We maken grote balletjes en bakken deze in olijfolie in een pan, zodat ze een mooi korstje krijgen.
  2. Meng alle ingrediënten samen in een mengkom en draai er balletjes ter grootte van een golfbal van
  3. Bak ze in olijfolie en voeg ze, wanneer de soep klaar is, toe aan de soep.
  4. Dien de soep op in kommetjes met wat balletjes en een schep yoghurt. Serveer er warm Naan brood bij en versier de soep met een blaadje koriander. Smakelijk
Deel dit Recept