Oude vertrouwde kip curry. Het wordt geserveerd in alle scholen en in heel wat restaurants als dagschotel. Hoewel je mij dit op restaurant niet meer zal zien eten sinds ik een aflevering zag van de Engelse voedselinspectie, maar niet terzake.

Wie al wat langer keukenrevolutie volgt weet dat ik ongelooflijk fan ben van Thaise, Indische, … van waar ook curryschotels. Ik vind ze niet alleen zalig om te eten, maar evengoed zijn het no-brainers geworden om klaar te maken. Wanneer we thuis niet echt weten wat we gaan eten, is er altijd wel iemand die curry roept. En dan ben ik direct akkoord, want het is zo makkelijk klaar te maken.

Deze versie zou in de currylanden waarschijnlijk wat minachtend bekeken worden, het is dan ook de typisch westerse interpretatie van kip met curry. Heel wat mensen weten niet hoe ze dit moeten maken, terwijl – je zal het zo meteen met mij eens zijn – echt niet moeilijk is.

Koop dus geen voorgeprepareerden currysausen uit potjes meer, die zitten vol bewaarmiddelen, verpakkingsmiddelen, kleurstoffen, zetmelen, bloem,… allemaal overbodige bestanddelen!

Je kan de curry en de bloemkoolrijst ook vooraf klaarmaken, dat is geen enkel probleem. Warm de kip daarna goed op, laat de saus een paar minuten in de kook komen. De bloemkool neem je 15 vooraf uit de koelkast en eet je gewoon koud of warm ze lichtjes op in de microgolf of beter in een diepe pan. Maar koud is prima, met de goede warme saus erbij is dit ok.

Ook nog dit: kies de groenten die je graag lust, dat is geen enkel probleem natuurlijk. Je hoeft dit recept niet op de letter te volgen. Ik maak het ook telkens anders klaar, naargelang wat ik in huis heb. Zoals deze keer zijn er zoete aardappelen in de saus, maar dat hoeft niet. Wortelen, prei, selder, courgette, aubergine, … bijna alles kan, wat je maar lekker vindt.
Je kan naar 5 minuten voor het opdienen ook appel in de saus toevoegen: bijvoorbeeld een Granny Smith, dat geeft een frisse toets aan de saus.

Koken = proberen. En met dit gerecht kan er weinig misgaan!

Tips: Vind je de bloemkoolrijst net iets teveel werk? Gebruik dan gewone basmati rijst (die moet je natuurlijk wel koken zoals aangegeven op de verpakking) en voeg na het koken de kruiden toe

Gezond want: Geen bewaarmiddelen, maar echte ingrediënten. In de rijst gaat kurkuma: één van de beste natuurlijke ontstekingsremmers.

Klassieker--Kip-curry

klassieker-kip-curry-&-bloemkoolrijst

 

 

Kip Curry en bloemkoolrijst: Kip. Ananas. Curry.
Recept Afdrukken
Stemmen: 2
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 25 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 kippenfilets
  • 2 zoete aardappelen in blokjes gesneden
  • 2 wortels in schijfjes gesneden
  • 1/2 ananas in blokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 4 el gele curry poeder
  • 500 ml kokosmelk
  • kokosolie
  • peper
  • zout
  • 1 bloemkool
  • 1 brocolli
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 handvol zonnebloempitten of andere pitten
  • 6 gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
  • 2 el kurkumapoeder
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 25 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 kippenfilets
  • 2 zoete aardappelen in blokjes gesneden
  • 2 wortels in schijfjes gesneden
  • 1/2 ananas in blokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje look fijngesneden
  • 4 el gele curry poeder
  • 500 ml kokosmelk
  • kokosolie
  • peper
  • zout
  • 1 bloemkool
  • 1 brocolli
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 handvol zonnebloempitten of andere pitten
  • 6 gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
  • 2 el kurkumapoeder
Stemmen: 2
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
de curry
  1. Start met de curry. Doe 2 el kokosolie in een diepe braadpan en bak de kippenfilets mooi dicht. Ongeveer 2 tot 3 minuten op hoog vuur. Haal ze uit de pan en zet even opzij.
  2. Doe 2 el kokosolie in een dezelfde braadpan en bak de ui lichtjes aan. Voeg dan de zoete aardappel, de wortelen, de look en de gele curry toe. Laat ongeveer 5 minuten lichtjes bakken en roer af en toe om, zodat het niet aanbakt
  3. Voeg de kip opnieuw toe en giet er de kokosmelk over. Laat zachtjes koken gedurende ongeveer 15 min. De bedoeling is dat de kip gaar is en de groentjes zacht worden. Kruid met peper en zout. Voeg dan de ananas toe en meng voorzichtig. Laat nog een paar minuten doorkoken
de rijst
  1. Hak de bloemkool en de broccoli fijn in een blender of een keukenmachine met een vlak mes (ik heb gemerkt dat dat beter werkt, omdat blenders vaak vast lopen - werk je met een blender? werk dan in verschillende stappen, kleine beetjes tegelijk)
  2. Doe 4 el kokosolie in een kom en voeg de mengeling toe. Bak dit kort, ongeveer 5 minuten, en roer regelmatig om, zodat het niet aanbakt. Voeg aan het begin ook direct de kurkuma toe en meng goed onder de groenten. Kruid met peper en zout.
  3. Doe de mengeling in een mengkom (of laat eventueel in de kookpot). Snij de abrikozen en bladpeterselie en meng onder de rijst. Strooi er de pijnboompitten op.
  4. Serveer de rijst, met de kip en de saus in diepe borden. Smakelijk!
Deel dit Recept