Ik kocht een nieuw ‘speeltje’. In mijn professionele koksopleiding aan Spermalie koken we wel vaker sous-vide of vacuum. Deze techniek zorgt er voor dat je ingrediënten een perfecte garing hebben en doordat ze op contante temperatuur garen, verkrijg je een perfect textuur. De techniek wordt dan ook in de meeste professionele keukens veelvuldig gebruikt.

Volgens onze chef is er een goedkoper alternatief dan de nogal dure professionele toestellen, die bovendien veel plaats innemen: Anova sous-vide. Het is in feite een staaf, die er voor zorgt dat je water op constante temperatuur blijft en dat het bovendien ronddraait in je pot. Je ingrediënten die moet je vacuum verpakken en dan in het water hangen (soms zelfs 48 ur lang).

Vrees niet, dit gerecht kan ook perfect op de normale manier klaargemaakt worden en ik zal het ook zo in dit recept beschrijven.

Deze eerste test was alvast heerlijk. Lekker sappige, malse kip, perfect gegaard! Ik vermeld er wel bij dat Johan zei: “Nog nooit zo lekker kip gegeten, maar wel een beetje duur, niet?” Tja, het toestel koste 199$ en dan moest ik nog een vacuumtoestel kopen ook.

Dat toestel is echter geen ijdele aankoop en past in elke goed georganiseerde keuken thuis. Door je verse ingrediënten vacuum te verpakken blijven ze immer veel langer vers en blijven ze beter wanneer ze diepgevroren worden. Het geheim? Bederf ontstaat door lucht en zuurstof. Door dit te verwijderen kunnen bacteriën minder snel groeien.

Het neemt wel wat tijd in beslag, deze kipfilets bijvoorbeeld gaarden gedurende 1 uur op 60°C in de kom, maar het resultaat is fantastisch en bovendien moet je helemaal niet bij je fornuis blijven staan. Het toestel doet zijn werk en je wordt zelfs via je smartphone verwittigd mocht er iets fout gaan. Op zo een moment denk ik: leve de technologie!

sousvidekip

Kip met mangosalade
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 kipfilets
  • 2 mango
  • 1 rode ui
  • 1 bakje rucola
  • 1 bakje sojascheuten
  • 4 el amandelschilfers
  • 1 citroen sap
  • 3 el olijfolie
  • paprika
  • kurkuma
  • gemalen komijn
  • zout
  • peper
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 kipfilets
  • 2 mango
  • 1 rode ui
  • 1 bakje rucola
  • 1 bakje sojascheuten
  • 4 el amandelschilfers
  • 1 citroen sap
  • 3 el olijfolie
  • paprika
  • kurkuma
  • gemalen komijn
  • zout
  • peper
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Meng de olijfolie met de paprika, de komijn, de kurkuma en wat zout en wrijf de kipfilets hiermee in. Plaats ze in een ovenschaal en zet gedurende 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  2. Snij ondertussen de mango en de ui in kleine stukjes en meng samen met de rucola. Maak een vinaigrette met 3 el olijfolie en 1 el citroensap. Kruid goed met peper en zout en meng onder de sla.
  3. Bak de sojascheuten kort op in een wok pan met een beetje olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de scheuten op een bord, leg hierop de kip en serveer er de sla bij. Lekker fris.
Deel dit Recept