Tajines zijn altijd leuk om op tafel te zetten. Niemand weet wat er inzit tot het deksel er af gaat en alle geuren die bewaard bleven in de pot, naar buiten kunnen. Voor het verrassingseffect en omdat ze ook zo mooi zijn, is het zeker de moeite waard om een tajine aan te schaffen. Koop ze groot genoeg – volgens het aantal personen dat je wil bedienen, maar niet te groot dat ze niet meer in de oven kan – vooral als je een kleinere oven hebt.

Uiteraard, kan je deze lekker combinatie ook in een andere kom maken en hoeft het niet in de oven, maar dit zijn de voordelen van een tajine in combinatie met je oven:

  • Door het topse deksel van je tajine stijgt alle damp die in je pot ontstaat naar boven. Daar verzamelt hij in de tip, waarna hij zachtjes naar beneden druppelt en je eten lekker sappig houdt.
  • Door hem in je oven te plaatsen is de warmte rond je pot goed verdeeld, wat bijdraagt tot een betere ‘vochthuishouding’ in de pot. Gevolg, wat er in zit wordt heerlijk sappig en mals

De tajine kan 1 tot 3 dagen vooraf klaargemaakt worden en de dag zelf opnieuw opgewarmd.

Smakelijk en laat vooral weten wat je er van vond!

kiptajine

SaveSave

Kip tajine met zoete aardappel
Recept Afdrukken
Stemmen: 2
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor de kip
  • 4 kipfilets
  • 2 eetlepels ras-el-hanout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 koffielepel kurkuma
  • peper
  • zout
voor de groenten
  • 5 zoete aardappelen geschild en in blokjes
  • 2 courgettes
  • 4 wortelen in stukjes
  • 3 teentjes look fijngesneden of geperst
  • 8 medjool dadels
  • 2 uien in stukjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml gevogelte bouillon of gevogelte fond vb. Van Lacroix
  • 1/2 bot platte peterselie fijngehakt
  • 1/2 bot verse koriander fijngehakt
  • 1 eetlepel ras-el-hanout
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel honing
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
voor de kip
  • 4 kipfilets
  • 2 eetlepels ras-el-hanout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 koffielepel kurkuma
  • peper
  • zout
voor de groenten
  • 5 zoete aardappelen geschild en in blokjes
  • 2 courgettes
  • 4 wortelen in stukjes
  • 3 teentjes look fijngesneden of geperst
  • 8 medjool dadels
  • 2 uien in stukjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml gevogelte bouillon of gevogelte fond vb. Van Lacroix
  • 1/2 bot platte peterselie fijngehakt
  • 1/2 bot verse koriander fijngehakt
  • 1 eetlepel ras-el-hanout
  • peper
  • zout
  • 1 eetlepel honing
Stemmen: 2
Score: 3
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Meng de olijfolie voor de kip met de kruiden en wrijf de kipfilets hiermee in. Leg ze in een kommetje en laat ze minstens 30 minuten marineren (een ganse nacht is nog beter)
  2. Verwarm de oven voor op 160°C en zet je tajine op het vuur om te verhitten. Voeg een lepel kokosolie (of olijfolie) toe. Bak de gemarineerde kipfilets in de tajine, rondom mooi bruin.
  3. Schil en snij ondertussen de zoete aardappelen, de wortelen en de uien en snij ze allemaal in middelgrote stukken.
  4. Haal de kip uit de pan en zet opzij
  5. Stoof de uitjes en de look in de tajine gedurende een paar minuten, voeg dan de wortelen en de zoete aardappelen toe. Laat een 5-tal minuten meebakken.
  6. Voeg de tomatenpuree en de ras el hanout toe en laat nog een 3-tal minuten bakken
  7. Voeg dan de rest van de ingrediënten (behalve de dadels) toe en roer alles door elkaar. Leg tot slot de kip op de groenten, sluit je tajine en zet ze gedurende 30 minuten in de oven. Voeg de dadels toe en laat nog 10 minuten staan of tot de kip gaar is.
  8. Snij wat verse koriander fijn en strooi die tot slot over de tajine, net voor het opdienen. Smakelijk.
Deel dit Recept