Op vraag van één van de deelnemers aan de workshop ‘Indisch koken’ bij Colruyt Group Academy, ben ik deze week in mijn Indiase kookboeken gedoken voor een origineel Indiaas kip tikka Masala recept.

Het is een typische gerecht wanneer je denkt aan de Indiase keuken. Misschien komt dat omdat het zowel pittig als zurig tegelijk is. De yoghurt waar de kip in gemarineerd wordt, zorgt er voor dat je mond niet in vuur en vlam staat door de pikante pepers en kruiden. Natuurlijk kan je thuis minder pikant in de saus doen, afhankelijk van de voorkeur van je gezin.

De marinade maak je met yoghurt en heel veel kruiden. Mocht je het niet zien zitten om al die kruiden in huis te halen, in veel supermarkten vind je ondertussen mengelingen Tikka Masala. Geen nood dus om er zelf aan te beginnen. Hoewel ik het wel plezant vind om net als een heks mengseltjes te maken. Hetzelfde geldt voor de garam masala die gebruikt wordt. Ik stel voor dat je een potje koopt in de supermarkt en neem mij hier nu ter plekke voor tijdens de maand augustus (de maand van meer smaak) aan de slag te gaan met al deze mengelingen. Hoe zalig lijkt het mij (nu althans) om een plank in huis te hebben met allemaal mooie potten zelf samengesteld kruidenmengsels.

Je kan de tikka masala vooraf klaarmaken, zo trekken de smaken beter in. Serveer met witte rijst of naan brood.

Tips: Kies ook voor je kruiden bio producten, die zien er niet alleen beter uit, ze hebben ook meer smaak

Gezond want: Al deze kruiden zorgen voor een opfrissing van je smaakpapillen. Het pikante (capsaïcines in pepers) zorgt bovendien dat je drang naar vette en zoete maaltijden afneemt.

Kip Tikka Masala
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 40 min
Passieve Tijd 1 nacht marineren
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 kipfilets
  • 2 uien fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 1 stuk - 2,5 cm verse gember geschild en gehakt
  • 1 tl garam massala
  • 1 tl chili poeder
  • 1 tl cayennepoeder
  • 1 blik gehakte tomaten bio (450 gr)
  • 250 ml room
  • 1 eetlepel amandelen gemalen of poeder
  • 2 eetlepels ghee of kokosolie
  • 1 potje koriander
Voor de marinade
  • 225 ml natuur yoghurt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel verse gember geperst
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen kardemon
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 el tomatenpuree
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 40 min
Passieve Tijd 1 nacht marineren
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 kipfilets
  • 2 uien fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 1 stuk - 2,5 cm verse gember geschild en gehakt
  • 1 tl garam massala
  • 1 tl chili poeder
  • 1 tl cayennepoeder
  • 1 blik gehakte tomaten bio (450 gr)
  • 250 ml room
  • 1 eetlepel amandelen gemalen of poeder
  • 2 eetlepels ghee of kokosolie
  • 1 potje koriander
Voor de marinade
  • 225 ml natuur yoghurt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel verse gember geperst
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen kardemon
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 2 el tomatenpuree
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Maak eerst en vooral de marinade door alle ingrediënten met elkaar te mengen. Maak dan met een mes oppervlakkige sneetjes in de kipfilets. Wrijf ze in met de marinade en leg ze in een glazen schaal. Doe de rest van de marinade er over en dek af met vershoudfolie. Zet bij voorkeur 1 nacht in de koelkast.
  2. Verhit je oven op 180°C op grilstand. Haal de meeste marinade van de kip af en leg ze in een ovenschaal. Kruid met peper en zout. Schuif 20 minuten onder de gril. Draai ze tussendoor een paar keer om.
  3. Verhit 2 eetlepel ghee of olie in een pan en fruit de ui lichtjes aan gedurende 3 minuten. Voeg knoflook en gember toe. Laat nog 5 minuten verder garen op zacht vuur en voeg dan de garam masala, de chili en de cayennepeper toe. Blijf nog 1 minuut verder roeren.
  4. Voeg de tomaten toe en ongeveer de helft van het blik water. Zet een deksel op de pot en laat 15 min pruttelen.
  5. Voeg de room toe en de gemalen amandelen. Roer goed en kook nog 10 minuten.
  6. Haal de kip uit de oven en snij in blokjes. Voeg ze toe aan de saus en laat nog een kleine 10 minuten mee koken.
  7. Garneer met verse koriander en serveer met rijst
Deel dit Recept