Griep. Verkoudheden. Kou. Noem maar op, de winter brengt vele kwaaltjes met zich mee. Onze grootouders die wisten het wel. Natuurlijke geneesmiddelen.

Want inderdaad, siroop bevat zeer veel suiker om het enigszins smakelijk te houden. Nu wil ik je niet van de geneesmiddelen afhouden. Soms zijn ze echt nodig. Maar ik geloof wel dat een grote kop kippensoep iedere zieke (en ook iedere gezonde mens) blij maakt. Serveer er lekker brood bij – ga eens langs bij een artisanale bakker in de buurt – met lekkere echte boter en je wordt perfect gelukkig.

Maak een grote pot soep, vries ze in of bewaar ze in de koelkast en geniet er een paar dagen van. Dit doet wonderen.

Kies voor een mooie, echte scharrelkip ipv de uitgemergelde karkasjes soepkippen die je in de supermarkt vindt. Dat is iets duurder, maar je wil toch alle voordelen uit je soep halen. De Engelsen en Amerikanen zijn wild van “Bone broth”, wat wij bouillon zouden noemen. Hier zijn een paar voordelen van bouillon, in het bijzonder van kippenbouillon.

1. Het gele vet uit de kippen heeft enorme positieve effecten op je immuunsysteem, waardoor je beter verkoudheden kan weerstaan.
2. Uiteraard zijn er nog producten die dit effect hebben zoals appelciderazijn, look, levertraan, … maar geef toe in vergelijking met deze producten staat kippensoep toch op nr 1 wat betreft het comfortgehalte en de smaak. Twijfel dus niet.
3. De mineralen die zich in de botten bevinden komen door het koken vrij in je bouillon. Deze mineralen worden hierdoor makkelijker opgenomen door ons lichaam.
4. Samen met een paar teentjes look, is deze soep een topper qua geneeskracht, want beide producten versterken elkaar.
5. Door ook wat appelazijn toe te voegen aan je bouillon komt de gelatine uit de beenderen beter vrij. Deze gelatine is eveneens een gezondheidsbooster.

Je ziet het dit is één van de goedkoopste en natuurlijkste superfoods, zelfs geneesmiddel.

Tips:

  1. Koop een kwaliteitskip. Bij voorkeur van op een boerenmarkt of biowinkel.
  2. Niet veel tijd? Gebruik je snelkookpan, hiermee kan je lekkere kippenbouillon maken in ongeveer 1,5 uur
  3. Nog te lang? Koop kippenvleugels en doe ze in de snelkookpan, dan ben je klaar in ongeveer 45 min.

 

Gezond want: Dit is het beste en meest natuurlijke geneesmiddel.

kippensoep-met-quinoa

Kippensoep met quinoa
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 240 min
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de bouillon
  • 1 soepkip bio, van bij de boer
  • 4 wortelen in grove stukken
  • 2 takjes selder in grove stukken
  • 4 teentjes look gepeld in grove stukken
  • 2 uien in grove stukken
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el tijm vers of gedroogd
  • 1 bundel peterseliestengels de blaadjes in voor later
  • 5 zwarte peperbolletjes
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl appelciderazijn
Voor de afwerking
  • 1 blik tomaten bio
  • 3 wortelen fijngesneden
  • 1 bundel platte peterselie de blaadjes
  • 300 gr diepvrieserwtjes
  • 100 gr quinoa gespoeld onder koud stromend water
  • 1 stengel selder fijn gesneden
  • 1 courgette fijn gesneden
  • 2 uien fijngesneden
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 240 min
Porties
personen
Ingrediënten
Voor de bouillon
  • 1 soepkip bio, van bij de boer
  • 4 wortelen in grove stukken
  • 2 takjes selder in grove stukken
  • 4 teentjes look gepeld in grove stukken
  • 2 uien in grove stukken
  • 1 laurierblaadje
  • 1 el tijm vers of gedroogd
  • 1 bundel peterseliestengels de blaadjes in voor later
  • 5 zwarte peperbolletjes
  • 1 kl kurkuma
  • 1 kl appelciderazijn
Voor de afwerking
  • 1 blik tomaten bio
  • 3 wortelen fijngesneden
  • 1 bundel platte peterselie de blaadjes
  • 300 gr diepvrieserwtjes
  • 100 gr quinoa gespoeld onder koud stromend water
  • 1 stengel selder fijn gesneden
  • 1 courgette fijn gesneden
  • 2 uien fijngesneden
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
De bouillon
  1. Maak eerst en vooral de bouillon. Dat duurt lang, want de gelatine en andere voedzame bestanddelen moeten uit de botten onttrokken worden. Heb je een snelkookpan of hoge druk pan, dan gaat het sneller. In een gewone pot laat je de kip gedurende 3 uur zacht pruttelen, in een snelkookpot slechts 45 min.
  2. Doe de kip met alle ingrediënten in een grote kom. Zet de kip onder water en breng zachtjes aan de kook. Schuim het oppervlakte een paar keer af. Er komt meestal een bruinig schuim bovendrijven dat je kan afscheppen met een lepel.
  3. Wanneer er geen schuim meer bovenkomt kan je het vuur lager zetten zodat het water net niet kookt. Laat de kip op deze manier garen. In een gewone pot kan je na ongeveer 30 min tot 1 uur (naargelang de grootte van de kip) de kip uit de pot halen en het vlees verwijderen. Doe het karkas dan weer in de bouillon en laat gedurende nog minsten 2,5 uur verder net onder het kookpunt borrelen.
  4. In een snelkookpot, die je onder druk zet, doe je na 15 tot 30 minuten de kip uit de pot. (Vergeet niet om de druk af te laten alvorens je deksel te openen). Haal het vlees van het karkas en voeg dit dan terug toe aan de bouillon. Laat dit nog 30 minuten onder hoge druk garen.
  5. Haal de kippen karkas uit de bouillon en giet de verkregen bouillon door een zeef in een propere pot. Je kan dit nu laten afkoelen om bouillon te hebben of verder afwerken als kippensoep. De overgebleven groenten en kruiden en het karkas mag je weggooien.
  6. Als je de bouillon laat afkoelen, dan kan je het vetlaagje makkelijk wegscheppen en krijg je een magerder bouillon. Maar vergeet niet dat ook het vet in dit geval veel voedzame bestanddelen bevat.
De soep
  1. Doe een lepel olijfolie in een grote kom en bak hierin de uien tot ze mooi zacht worden. Voeg de wortelen en de selder toe en laat deze kort meestoven. Voeg de tomaten en de bouillon toe en breng alles aan de kook.
  2. Voeg de goed gespoelde quinoa toe en laat ongeveer nog 12 minuten koken, tot de quinoa zo goed als klaar is. Proef en kruid met peper en zout.
  3. Voeg de courgette en de doperwten toe en laat nog 2 minuten koken. Voeg ook het in stukjes gescheurde kippenvlees toe zodat het warm wordt.
  4. Schep in kommetjes en overstrooi met fijngesneden peterselie. Dit is een volledige en voedzame maaltijd, maar indien gewenst kan je er een goed stuk brood met boter bij eten. Smakelijk
Deel dit Recept