Hier kijk ik elk jaar weer naar uit. We eten niet zo vaak aardappelen, tenminste niet zo vaak als vroeger, maar wanneer de nieuwe aardappelen er zijn, dan moet ik minstens 1 keer deze lentestoofpot klaarmaken. Het is een traditie van toen ik nog kind was. Elk jaar opnieuw kwam deze stoofpot een paar keer op tafel in de lente. Vaak werden de kotteletjes vervangen door soepvlees, want dat vond mijn vader lekker. Zelf ben ik daar niet zo wild van, vandaar de karbonades.

De aardappelen, de jonge wortelen en de sluimererwten gaan allemaal dezelfde kom in, dat zorgt voor minder afwas en tegelijk mengen alle smaken zich mooi in de saus die je op die manier verkrijgt. Let er wel op dat je de erwtjes pas op het einde toevoegt, want anders verkleuren ze en worden ze wak, de bedoeling is dat ze mooi groen en knapperig zijn.

Lust je niet graag karbonades? Varieer gerust met andere vleessoorten, hoewel ik vind dat dit lekkerst is met varkensvlees.

Opgelet van nieuwe aardappelen kan je buikpijn krijgen. Ideaal is om de aardappelen eerst een paar minuten te koken en ze dan af te gieten. De ‘schadelijke’ stoffen zitten dan in het kookwater en niet in de patatjes.

De technieken in dit recept hebben vooral te maken met het bakken van vlees. Heel veel mensen zijn bang om een pan te verhitten. Vaak zetten ze deze op het vuur, vuur halfhoog en hup daar gaat de vetstof er al in en dan onmiddellijk het vlees. Dat is een recept dat gedoemd is om te mislukken. Doe het vandaag eens als volgt:

  • zet je pan op een hoog vuur en laat ze door en door heet worden
  • doe wat vetstof in de pan (boter, ghee, kokosolie) – door de hitte smelt deze direct en wordt ze in geval van boter direct bruin
  • voeg onmiddellijk het vlees toe, zodat de vetstof niet verbrand.
  • laat je vlees lang genoeg op de ene kant liggen -> wanneer je kotelet blijft plakken aan de pan, dan is ze nog niet mooi gekorst.
  • draai het vlees om op de andere kant en kruid de eerst gebakken kant met peper en zout. Als ook de andere kant mooi aangebakken is, kan je ook die zijde kruiden. Afhankelijk van de dikte van je vlees, laat je het nog langs beide zijden wat verder garen.
  • varkensvlees mag mooi uitgebakken zijn, maar let op, laat het ook niet te droog worden (dat is meestal de reden dat mensen geen kotteletjes lusten)
  • ook de keuze van een pan is belangrijk. Zorg er voor dat je vlees mooi plat kan liggen en tegelijk dat je pan niet te groot is. Boter waar geen vlees op ligt, zal snel verbranden.
Lentestoofpot met varkenskarbonade
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 varkens karbonades liefst met been
  • 1 kg nieuwe aardappel geschild en in stukjes gesneden
  • 2 pakjes sluimererwtjes
  • 2 bundels jonge wortelen geschild en in schijfjes gesneden
  • 400 ml kalfsfond
  • 200 gr goeie boter
  • peper
  • zeezout
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 varkens karbonades liefst met been
  • 1 kg nieuwe aardappel geschild en in stukjes gesneden
  • 2 pakjes sluimererwtjes
  • 2 bundels jonge wortelen geschild en in schijfjes gesneden
  • 400 ml kalfsfond
  • 200 gr goeie boter
  • peper
  • zeezout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Zet een kom op en breng water aan de kook. Kook de aardappelen hierin 5 minuten en giet ze af.
  2. Zet een grote kom (met dikke bodem) op het vuur en smelt er een flink stuk boter in. Doe de aardappelen erbij en laat ongeveer 10 minuutjes bakken op een middelhoog vuur, zorg dat de aardappeltjes niet aanbakken.
  3. Voeg dan de in schijfjes gesneden wortels toe en laat 5 min. meebakken. Giet er dan de fond over en laat zachtjes gaar worden.
  4. Voeg 5 minuten voor je gaat eten de sluimererwtjes toe. Kruid goed met peper en zout
  5. De koteletjes bak je gewoon op hoog vuur in de boter, en je kruid ze met peper en zout.
Deel dit Recept