In dit recept maken we een bijzondere en tegelijk makkelijke Thaise soep. Deze soep past perfect in het project in 30 dagen gezond leren koken, omdat we zowel een makkelijke bouillon leren maken als leren hoe we scampi’s moeten klaarmaken – of tenminste hoe je ze kan koken zonder dat ze taai worden. Ik zal het alvast verklappen: ze mogen maar een paar minuten koken!

Bouillons. Ze geven een fantastische smaak aan je gerechten en zijn bovendien supergezond. En niet te vergeten ze zijn vaak zo goed als gratis. Het excuus dat gezond koken duur is, gaat in dit geval dus zeker niet op. Enig minpuntje? Het duurt vaak lang vooraleer ze klaar zijn.

Gelukkig zijn er visbouillons. Een visbouillon trek je van de graten van vissen en wonder boven wonder, na ongeveer 30 minuten is je bouillon al klaar. Hier gebruiken we de schalen van de scampi’s. Wat je misschien altijd hebt weggegooid, gebruik je nu om helemaal gratis een fantastische smaakmaker van te maken. Koop dus scampi’s – zelfs diepvries – voor 1 keer ongepeld. Dat kost minder en je hebt er zelfs nog iets extra voor.

De rest van de soep is zo makkelijk te maken en bovendien zo verzadigend dat je ze als een volwaardige maaltijd kan beschouwen. Misschien heb je nog wat rijstnoedels over van de Buddha bowl, gooi deze gewoon op het einde bij in de soep en laat ze kort mee opwarmen.

Door toevoeging van de eieren en de noedels, krijg je in feite een ramen – de bekende Koreaanse schotel.

spicy-coconut-soup

Pikante thaïse kokossoep
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 600 gr scampi's ongepeld
  • 3 eetlepels ghee
  • 1 limoen zeste en sap
  • 1 kleine rode chilipeper fijngesneden
  • 2 kleine courgettes in kleine blokjes gesneden
  • 1 bakje champignons in schijfjes gesneden
  • 3 el vissaus
  • 500 ml kokosmelk
  • zout
  • peper
  • koriander verse
  • 4 eieren
Voor de bouillon
  • 2 liter water
  • 4 teentjes look gepeld en fijngesneden
  • 1 eetlepel gember geschild en geraspt of fijngesneden
  • 1 ui
  • 1 takje selder fijngesneden
  • 2 preiwitten fijngesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 stuk citroengras in 2 gesneden
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 600 gr scampi's ongepeld
  • 3 eetlepels ghee
  • 1 limoen zeste en sap
  • 1 kleine rode chilipeper fijngesneden
  • 2 kleine courgettes in kleine blokjes gesneden
  • 1 bakje champignons in schijfjes gesneden
  • 3 el vissaus
  • 500 ml kokosmelk
  • zout
  • peper
  • koriander verse
  • 4 eieren
Voor de bouillon
  • 2 liter water
  • 4 teentjes look gepeld en fijngesneden
  • 1 eetlepel gember geschild en geraspt of fijngesneden
  • 1 ui
  • 1 takje selder fijngesneden
  • 2 preiwitten fijngesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 stuk citroengras in 2 gesneden
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Start met de bouillon. Als je diepvriesscampi gebruikt, laat deze dan eerst ontdooien in een kom koud water.
  2. Pel de scampi en haal het darmkanaal er uit. Dat doe je door de scampi met kop en staart naar elkaar toe te plooien (ze zijn al op natuurlijke manier naar elkaar geplooid) en snij met een mesje helemaal over de rug van de scampi. Daar loopt een zwart of soms een wit draadje, dat haal je er uit en gooi je weg.
  3. Hou de schalen apart voor de bouillon en bewaar de scampi's in de koelkast.
  4. Snij de stelen van de koriander en bewaar de blaadjes voor de afwerking.
  5. Verhit de ghee in een soepkom en bak hierin de schalen. Bak een paar minuten en voeg dan de ui, de look en de groenten toe. Bak een 5 tal minuten zonder te laten bruinen.
  6. Zet onder water en voeg de steeltjes van de koriander en de laurier toe. Voeg ook de citroengras stengel en de gember toe.
  7. Laat nog 20 minuutjes zachtjes pruttelen, zonder dat het geheel kookt. Zeef de bouillon door een zeep in een propere kom.
  8. Kuis en snij de champignons. Was de courgette en snij ze in kleine blokjes. Bak kort in een beetje ghee of kokosolie en voeg ook het pepertje toe.
  9. Overgiet met de warme visbouillon. Voeg vissaus, kokosmelk en wat limoensap toe. Laat kort inkoken (15 minuten). Kruid met peper en zout
  10. Kook ondertussen de eieren 5 minuten en leg ze in koud water, zodat je ze kan pellen.
  11. Voeg 3 minuten voor serveren de rijstnoedels en de scampi toe en laat nog even koken. Niet langer, anders worden de scampi taai.
  12. Serveer in soepkommen en strooi er koriander en wat limoenzeste over. Leg in elke kom 1 zacht gekookt eitje.
Deel dit Recept