Pikante thaïse kokossoep
Porties Prep Tijd
4 personen 15 min
Kook Tijd
40 min
Porties Prep Tijd
4 personen 15 min
Kook Tijd
40 min
Ingrediënten
  • 600 gr scampi’songepeld
  • 3 eetlepels ghee
  • 1 limoenzeste en sap
  • 1kleine rode chilipeperfijngesneden
  • 2 kleine courgettesin kleine blokjes gesneden
  • 1 bakje champignonsin schijfjes gesneden
  • 3 el vissaus
  • 500 ml kokosmelk
  • zout
  • peper
  • korianderverse
  • 4 eieren
Voor de bouillon
  • 2 liter water
  • 4 teentjes lookgepeld en fijngesneden
  • 1eetlepel gembergeschild en geraspt of fijngesneden
  • 1 ui
  • 1takje selderfijngesneden
  • 2 preiwittenfijngesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 stuk citroengrasin 2 gesneden
Instructies
  1. Start met de bouillon. Als je diepvriesscampi gebruikt, laat deze dan eerst ontdooien in een kom koud water.
  2. Pel de scampi en haal het darmkanaal er uit. Dat doe je door de scampi met kop en staart naar elkaar toe te plooien (ze zijn al op natuurlijke manier naar elkaar geplooid) en snij met een mesje helemaal over de rug van de scampi. Daar loopt een zwart of soms een wit draadje, dat haal je er uit en gooi je weg.
  3. Hou de schalen apart voor de bouillon en bewaar de scampi’s in de koelkast.
  4. Snij de stelen van de koriander en bewaar de blaadjes voor de afwerking.
  5. Verhit de ghee in een soepkom en bak hierin de schalen. Bak een paar minuten en voeg dan de ui, de look en de groenten toe. Bak een 5 tal minuten zonder te laten bruinen.
  6. Zet onder water en voeg de steeltjes van de koriander en de laurier toe. Voeg ook de citroengras stengel en de gember toe.
  7. Laat nog 20 minuutjes zachtjes pruttelen, zonder dat het geheel kookt. Zeef de bouillon door een zeep in een propere kom.
  8. Kuis en snij de champignons. Was de courgette en snij ze in kleine blokjes. Bak kort in een beetje ghee of kokosolie en voeg ook het pepertje toe.
  9. Overgiet met de warme visbouillon. Voeg vissaus, kokosmelk en wat limoensap toe. Laat kort inkoken (15 minuten). Kruid met peper en zout
  10. Kook ondertussen de eieren 5 minuten en leg ze in koud water, zodat je ze kan pellen.
  11. Voeg 3 minuten voor serveren de rijstnoedels en de scampi toe en laat nog even koken. Niet langer, anders worden de scampi taai.
  12. Serveer in soepkommen en strooi er koriander en wat limoenzeste over. Leg in elke kom 1 zacht gekookt eitje.