Dit is een traditioneel recept met een gezonde twist. De puree van spruitjes bestaat immers alleen uit spruitjes. Er werden geen aardappelen toegevoegd.

De grootste moeilijkheid van dit recept is de spruiten op een correcte manier klaarmaken, zodat ze mooi groen op je bord belanden. Niets is minder smakelijk dan vaal groen/grijze spruiten. Een perfect spruitje is nog knapperig en ziet er frisgroen uit.

Zet steeds een grote pot met sterk gezouten water op en voeg nog wat bicarbonaat toe, dat houdt je spruitjes ( en andere groene groentjes) mooi groen. Wanneer het water kookt, voeg de spruiten toe en laat ze een paar minuten koken. Giet ze onmiddellijk af en spoel met ijskoud water. Zo krijg je groene spruitjes. Ook als je ze nu nog wat in de boter legt, zullen ze niet meer van kleur veranderen.

Mijn dochter lust geen spruiten, zo zijn er wel meer kinderen, maar broccoli puree vindt ze heel lekker, hoewel ze naar eigen zeggen ook geen broccoli lust. Dus met dit gerecht heeft ze zichzelf 4 spruiten opgediend en 2 grote scheppen (broccoli)puree, want die is toch zo lekker. Toen het achteraf gewoon spruitenpuree bleek, was ze wat ontgoocheld, maar ik denk dat ze zo stilaan wel leert om eerst te proeven en dan pas te zeggen dat ze iets niet lust. Waarschijnlijk zal ze nog een paar keer volhouden dat ze geen spruiten lust.

Tips: Kies vlees naar je eigen zin, uiteraard ook lekker met een sneetje spek

Gezond want: Spruitjes bevatten maar liefs 20 essentiële vitaminen, laat ze echter zeker niet te lang koken, want anders gaan die grotendeels verloren

spruitjes-met-worst

Puree van spruitjes met worst
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gr spruitjes
  • 100 gr spekjes
  • 4 braadworsten
  • 4 el boter
  • peper
  • zout
  • kokosolie
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gr spruitjes
  • 100 gr spekjes
  • 4 braadworsten
  • 4 el boter
  • peper
  • zout
  • kokosolie
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Breng een grote pot goed gezouten water aan de kook. Voeg een theelepeltje bicarbonaat toe, dat houdt je spruitjes mooi groen.
  2. Snij de onderkant van de spruitjes en haal eventueel lelijke blaadjes weg. Met een scherp mesje, maak je telkens een kruisje in de onderkant van elk spruitje, zo kan het water beter doordringen in de harde kern van je spruit en krijg je mooi egaal gegaarde spruitjes.
  3. Voeg de spruitjes toe, van zodra het water kookt. Laat ongeveer 4 minuten koken en giet dan af in een vergiet. Spoel onmiddellijk met ijskoud water.
  4. Doe 2 el boter in de kom van de spruitjes en laat smelten, voeg de spruitjes toe en bak ze even aan in de boter. Haal ongeveer 1/3 van de spruitjes uit de kom en hou ze warm. Pureer de rest van de spruiten met 2 el boter. Kruid met peper en zout en nootmuskaat. Als je wil, kan je wat melk of sojamelk toevoegen om het smeuïger te krijgen, maar dat is niet echt noodzakelijk.
  5. In een andere pan, bak de spekjes krokant in een antiaanbakpan, zonder vet toe te voegen. Haal van zodra ze krokant zijn de spekjes uit de pan en leg ze op een keukenpapier om uit te lekken. Doe vrijgekomen vet weg.
  6. Doe wat kokosolie in de pan en bak de worsten op middelhoog vuur tot ze mooi bruin en gaar zijn.
  7. Schep wat puree op een bord en geef er de volledige spruitjes bij. Leg op elk bord ook een worst. Voila, een lekker, gezond en vooral makkelijk doordeweeks recept.
Deel dit Recept