Dit is een fantastisch herfstrecept. Kies uit het assortiment paddenstoelen dat nu in de winkels ligt en vul aan met paprika en pompoen. Meer herfst kan het bijna niet meer worden.

Paddenstoelen klaarmaken is helemaal niet moeilijk, en je hoeft er minder moeite voor te doen dan veel mensen denken. Op de workshops zie ik vaak dat deelnemers Parijse witte champignons eerst pellen en dan nog eens onderdompelen in water. Maar ten eerste is dat schillen overbodig werk en ten tweede is een champignon een spons en moet je hem dus ver van water vandaan houden of hij wordt helemaal week en onsmakelijk. Je kan ze dus best bakken in iets smakelijks. Dit is dus het moment om in boter te bakken. Bovendien houden champignons van look en peterselie. Voeg deze dus toe aan de pan.

Gewone witte en bruine champignons kan je heel kort spoelen onder stromend water en er dan de onderkant van de steeltjes afsnijden. Boschampignons en shii-takes kan je beter met een vochtig keukenpapier afwrijven of met een klein borsteltjes het vuil verwijderen. Meer hebben ze niet nodig.

Snij de onderkanten van de steeltjes af, maar gooi ze niet weg. Maak er een champignonbouillon van door de steeltjes een 30 minuutjes heel zachtjes te laten koken in water. Vries deze bouillon in en gebruik hem voor sausen of om andere bouillons te versterken.

Ik heb voor dit recept zowel de witte quinoa als zwarte quinoa gebruikt, dat is visueel veel leuker. Er bestaat trouwens ook nog een rode variant.

Dit recept is ook lekker met feta of gebakken haloumi.

Tips: Leg champignons een 2-tal uur in de zon, dan nemen ze vitamine D op.

Gezond want: Shiitakes verlegen de bloeddruk en geven een boost aan je immuunsysteem.

 

quinoa-salade-met-paddenstoelen-en-pompoen

quinoa-met-pompoen-en-paddenstoelen

 

Quinoa met paddenstoelen
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 200 gr quinoa
  • 200 gr shi-itakes
  • 200 gr eekhoorntjesbrood
  • 200 gr cantherellen
  • 200 gr oesterzwammen
  • 400 ml groentenbouillon
  • boter
  • 2 teentjes look
  • 1/2 bosje peterselie
  • 1 rode paprika
  • 1/2 pompoen
  • olijfolie
  • peper
  • zout
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 200 gr quinoa
  • 200 gr shi-itakes
  • 200 gr eekhoorntjesbrood
  • 200 gr cantherellen
  • 200 gr oesterzwammen
  • 400 ml groentenbouillon
  • boter
  • 2 teentjes look
  • 1/2 bosje peterselie
  • 1 rode paprika
  • 1/2 pompoen
  • olijfolie
  • peper
  • zout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Start met de paprika en de pompoen. Schil ze en snij ze in blokjes en rooster ze in de oven (200°C) met wat olijfolie. Kruid met peper en zout. Na ongeveer 20 minuten zijn ze klaar
  2. Zet dan de bouillon op en breng aan de kook. Spoel de quinoa eerst grondig met koud stromend water. Voeg toe aan de kokende bouillon en laat een 10-tal minuutjes zachtjes koken. Laat dan nog even wellen van het vuur.
  3. Ondertussen is het tijd voor de champignons. Haal het vuil weg met een borsteltje of een vochtig keukendoekje en snij de onderste stukjes weg.
  4. Doe boter in 2 pannen, laat ze bruisen en voeg de champignons en de look en peterselie toe. Eén pan voor de hardere (eekhoorntjesbrood en cantharellen) en één voor de zachtere oesterzwammen en shii-takes. Deze laatste moeten minder lang gebakken worden.
  5. Meng alle ingrediënten en proef. Kruid af met peper en zout. Serveer en eet smakelijk. Makkelijk en snel klaar.
Deel dit Recept