Quinoa is een pseudo graan oorspronkelijk afkomstig uit de Andes en rijk aan eiwitten en koolhydraten. Het is een zogenaamd superfood omdat het meer micronutriënten bevat dan andere voedingsmiddelen. Persoonlijk vind ik het vooral handig om te gebruiken omdat het snel klaar is en geen gluten bevat.

Quinoa is bovendien geweldig veelzijdig. Je kan het voor allerlei toepassingen gebruiken: als vervanger van bijvoorbeeld rijst of pasta, maar evengoed als paneermiddel, als pizzabodem, of hier als bestanddeel om een hamburger te maken.

Belangrijk is dat je quinoa voor gebruik zorgvuldig spoelt. Het graantje bevat een beschermlaagje dat de neiging geeft om een bittere nasmaak na te laten. Goed spoelen onder een koude kraan is dus de boodschap. Dat gaat best in een zeer fijn zeefje.

Maak naast burgers ook wat extra balletjes – die kan je perfect meegeven in een lunchbox. De balletjes bewaren ongeveer 3 dagen in de koelkast. Opgelet bij het bakken, want ze blijven een beetje breekbaar. Zet je vuur niet te hoog en draai ze voorzichtig om. Wacht ook tot er een korstje is alvorens ze om te draaien. Je kan ze natuurlijk 15 min in een voorverwarmde oven schuiven, dan is dat probleem opgelost.

quinoaburgers-met-boontjes- lunch-quinoaburgers

Quinoaburgers
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 20 min
Porties
burgers
Ingrediënten
Voor de burgers
  • 250 gr quinoa goed gespoeld
  • 6 lenteuitjes fijngesnipperd
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 2 eieren losgeklopt
  • 2 rode chilipepers fijngesnipperd
  • 30 gr lijnzaad
  • 2 theelepels gemalen komijn
voor de groenten
  • gemengde sla
  • 300 gr prinsesseboontjes
  • 300 gr boterboontjes
  • 1 tomaat
  • 1 botje radijzen
  • 2 courgettes
  • 4 portobello
  • ketchup optioneel
  • provencaalse kruiden
Prep Tijd 30 min
Kook Tijd 20 min
Porties
burgers
Ingrediënten
Voor de burgers
  • 250 gr quinoa goed gespoeld
  • 6 lenteuitjes fijngesnipperd
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 2 eieren losgeklopt
  • 2 rode chilipepers fijngesnipperd
  • 30 gr lijnzaad
  • 2 theelepels gemalen komijn
voor de groenten
  • gemengde sla
  • 300 gr prinsesseboontjes
  • 300 gr boterboontjes
  • 1 tomaat
  • 1 botje radijzen
  • 2 courgettes
  • 4 portobello
  • ketchup optioneel
  • provencaalse kruiden
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
de burgers
  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Kook de quinoa gaar in een kom water - ongeveer 15 minuten - giet af en spoel met koud water. Laat hem daarna goed uitlekken
  3. Meng de quinoa met alle andere ingrediënten (tot de gemengde sla) voor de burger in een grote mengkom, kruid met peper en zout.
  4. Laat dit mengsel indien mogelijk 24 uur in de koelkast staan, dat maakt het steviger, maar je kan ook direct aan de slag. Maak burgers en/of balletjes van de mengeling.
  5. Doe kokosolie in een pan en bak de burgers/balletjes op zacht vuur heel voorzichtig. Leg ze daarna op een bakplaat en laat nog 10 minuten in de oven verder bakken.
de groenten
  1. Snij de courgettes in plakken van ongeveer 2 cm. Bak ze in een pan met kokosolie en kruid met peper en zout en wat provencaalse kruiden.
  2. Smeer de paddenstoelen in met wat olijfolie en bak ze in een pan in wat olijfolie. Laat ze langs beide zijden ongeveer 4 minuten bakken.
  3. Kuis de boontjes en kook ze in 4 minuten gaar in gezouten kokend water. Giet ze af en spoel met koud water. Bak ze kort in wat vetstof, kruid met peper en zout en serveer warm.
  4. Leg wat sla in de portobello en leg hierop de burgers. Werk af met wat schijfjes tomaat en gegrilde courgette. Serveer met de gesneden radijsjes, de slag en de boontjes
Deel dit Recept