Opnieuw een zeer eenvoudig glutenvrij gerecht dat zowel in de lunchbox past als ’s avonds als lichte maaltijd. De ingrediënten kunnen wel enige ‘warmte’ verdragen, zodat kinderen ze gerust mee naar school kunnen nemen. Bovendien is de combinatie van doperwten, worteltjes, ham en rijst zeer kindvriendelijk.

Hoewel we bij keukenrevolutie proberen wat minder koolhydraten te eten, is het voor vrouwen en zeker voor kinderen belangrijk er voldoende te eten. Je kan gerust een paar dagen koolhydraatarm eten, dat wil zeggen dat je die dagen geen rijst, pasta, brood en aardappelen eet, maar het is aan te raden om minstens 2 a 3 dagen bij te tanken. Dat kan door ’s avonds aardappelen, zoete aardappelen of rijst op het menu te zetten. Waarom ’s avonds? Van koolhydraten wordt je vanzelf een beetje moe, het is dus optimaal om ze ’s avonds te eten.

Vul dit slaatje aan met verschillende kleuren mini tomaatjes, dat zorgt voor extra kleur. Een beetje olijfolie is voldoende, maar je kan ook een lepeltje mayonaise door de rijst mengen.

Rijst die een nacht in de koelkast heeft gestaan en waar je een beetje vloeibare kokosolie doormengt wordt ‘resistant starch’ en zou om één of andere reden minder calorieën opleveren. Het is zetmeel dat amper wordt opgenomen door je darmen en in principe rechtstreeks naar de uitgang gaat. Door de rijst (maar ook aardappelen) te koken en dan te laten afkoelen veranderd de samenstelling van het zetmeel en nemen we er dus minder van op. Daarover later meer! Ondertussen: leve koude rijst- en aardappelslaatjes!

lunchbox-rijstsalade

 

rijstsalade-met-ham

Rijstsalade met ham
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 200 gr basmati rijst
  • 500 gr gekookte ham in blokjes
  • 400 gr doperwtjes diepvries
  • 6 wortelen in staafjes gesneden
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 2-4 eetlepels mayonaise optioneel
  • 1 eetlepel kokosolie
  • peper
  • zout
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 200 gr basmati rijst
  • 500 gr gekookte ham in blokjes
  • 400 gr doperwtjes diepvries
  • 6 wortelen in staafjes gesneden
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 2-4 eetlepels mayonaise optioneel
  • 1 eetlepel kokosolie
  • peper
  • zout
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en doe hem in een mengkom. Meng met 1 eetlepel gesmolten kokosolie. Laat afkoelen in de koelkast.
  2. Snij alle groenten in kleine stukje. Stoom of kook de erwtjes, de wortelen en de courgettes gedurende een paar minuten. Giet af en spoel met koud water. Laat afkoelen. Snij de ui heel fijn en meng onder de rest van de groenten.
  3. Meng alle groenten met de rijst en de blokjes ham. Roer er eventueel wat mayonaise door en schep op een grote schaal en in de lunchbox natuurlijk.
Deel dit Recept