Een lekkere combinatie is Sint-Jakobsvruchten met bloemkool. De Sint-Jakobsvruchten komen nu in seizoen. Ze worden aangeleverd uit het Engelse kanaal van Noorwegen over Engeland over Frankrijk tot Portugal, maar 50% komt uit de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. Probeer zoveel mogelijk Europese schelpen te eten.

De schelpen worden in België voornamelijk gebruikt als feestgerecht en niet als doordeweeks gerecht. Vroeger werden ze voornamelijk geserveerd op nieuwjaar en op eetfestijnen als gegratineerd vispannetje. Nochtans zijn ze niet zoveel duurder dan gewone vis. Het probleem is misschien dat ze minder gekend en zijn en dat mensen niet goed weten hoe ze moeten klaargemaakt worden. Maar ook dat is geen enkel probleem en de schelpen zijn in feite zelfs zeer makkelijk te bereiden. Het belangrijkste is:

  • goed afgedroogde schelpen
  • een zeer hete pan

That’s it.

Het witte vlees dat we eten is de spier van de schelp. In de oranje koraal die er aanzit bevinden zich in feite de geslachtsdelen van de schelp, die tweeslachtig is. Die eet je niet mee op, maar je kan ze eventueel gebruiken om sausen mee te kleuren.

Je hebt de keuze tussen verse schelpen in de schaal (vraag de visboer om ze los te maken, want dat is een ‘gevaarlijk’ werk), verse uitgehaalde schelpen (die soms in een potje met wei/melkzuur zitten) en diepvries. Bekijk dat de schelpen niet in poeder of andere bewaarmiddelen zitten. Vooral bij die in potjes is dat vaak het geval. Geef de voorkeur aan de verse in de schelp, die hebben een licht zoete smaak met een beetje ziltheid, of eventueel diepvries. Diepgevroren zijn ze ook makkelijk verkrijgbaar. De kwaliteit en de smaak is niet echt zo goed als de verse weliswaar en ze verliezen veel van hun kwaliteiten. Bovendien worden ze zeer makkelijk taai. Laat ze zachtjes ontdooien in de koelkast en dep ze goed droog voor gebruik.

Nogmaals, lekker hoeft niet ingewikkeld te zijn! De schelpjes vragen alleen wat boter en kruiding en 3 tot 4 minuutjes op een pan. Dat is ideaal voor een snelle maaltijd, met toch een feestelijk karakter.

Jammer genoeg worden de dagen korter en dat valt ook te merken aan de foto van dit gerecht die met kunstlicht is genomen. Tja, daar moet nog wat gewerkt worden aan mijn fotografische kwaliteiten.

Tips: Sint-jakobsschelpen kan je rauw, gegrild of kort gebakken klaarmaken.

 

sintjakobs

Sint jakobsvrucht met bloemkool puree
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 20 sint-jakobsschelpen
  • 1 bloemkool
  • 2 pastinaken
  • 3 preiwitten
  • 3 wortelen
  • kokosolie
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 20 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 20 sint-jakobsschelpen
  • 1 bloemkool
  • 2 pastinaken
  • 3 preiwitten
  • 3 wortelen
  • kokosolie
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Voorbereiding: Snij de wortelen en de prei in staafjes. Zet opzij. Haal de bladeren van de bloemkool en bewaar ongeveer 1/3 van de roosjes. De rest van de bloemkool, incl de steel hak je in gelijke delen. Schil de pastinaken en snij er 2 in blokjes. De 3de hou je apart en daar snij je schijfjes uit.
  2. Kook de stukken bloemkool en de 2 pastinaken in een kom met gezouten water. Laat helemaal gaar worden. Haal uit het water en doe ze in een blender (in een kom met mixer kan eventueel ook) Voeg 2 of 3 el van het kookvocht toe, zodat je een mooie en smeuïge puree krijgt. Kruid goed met peper en zout en muskaatnoot.
  3. Laat de wortelen en de prei ondertussen zachtjes garen in een kom of een pan in de kokosolie. Kruid met peper en zout.
  4. Bak de schijfjes pastinaak en de bloemkoolroosjes in een hete pan met kokosolie. Kruid goed. Dit is optioneel en vind je het teveel werk? Laat dan gewoon vallen het maakt je gerecht gewoon mooier en geeft wat meer textuur.
  5. Droog wanneer je puree en de groentjes klaar zijn, de schelpen goed af met keukenpapier. Verhit een pan op hoog vuur tot ze gloeiend heet is. (gebruik eventueel de pan van de stukjes bloemkool en pastinaak, dat scheelt in de afwas)
  6. Wanneer je pan zeer heet is, doe een eetlepel kokosolie in de pan en bak de schelpen ongeveer 2 tot 3 minuten langs elke kant. Bedoeling is dat er een mooi korstje opkomt. Laat ze niet langer bakken, want vanbinnen moeten ze nog net een beetje rauw zijn, ze garen nog wat verder op je bord en zijn dan perfect op te eten.
Deel dit Recept