De Sint-Jakobsschelp is een typisch feestdier. Voor de dagdagelijkse keuken is het vaak te duur of niet bekend genoeg. Eindejaar is een prima moment om deze delicatesse te eten.

Ze is best makkelijk klaar te maken, maar in deze eenvoud schuilt meteen ook wel een gevaar, want verkeer klaargemaakt wordt ze taai en zeer onsmakelijk. Belangrijk is om mooie verse exemplaren te kopen (reserveer ze vooraf vers bij de visboer) – koop ze bij voorkeur vers in de schelp, want dikwijls krijg je anders exemplaren die uit ‘een potje’ komen en die zijn een pak minder lekker. Stel dat je ze toch uit de diepvries zou kopen, zorg er dan voor dat je ze in de koelkast laat ontdooien en droog ze zeer goed af alvorens ze te bakken. Ze zijn het lekkerst kort en hevig gebakken in lekkere echte boter en gekruid met wat zout en witte peper.

Bloemkool is ideaal qua smaak bij de schelpen en laat bloemkool nu net één van onze favoriete groenten zijn. In dit recept gebruiken we ze als puree, gebakken en tot slot rauw heel fijn geraspt.

Maak de puree en de bloemkool sneeuw vooraf, ook de olie die in dit gerecht gebruikt wordt kan je vooraf klaarmaken. Op het moment van het feest, hoef je enkel nog je coquilles te bakken en de bloemkool te roosteren.

Ook de presentatie op het bord is niet heel erg moeilijk en gaat snel. Zet voldoende diepe warme borden klaar, vul met een bodempje bloemkoolpuree, leg er 3 St Jakobs vruchten op en werk af met de rauwe en gebakken bloemkool en tot slot nog wat curry olie. Vraag een handige Harry/Henriëtte om even te helpen of dril je partner vooraf.

qoquiles-met-3-soorten-bloemkool

Sint Jakobsvruchten met bloemkool
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 40 min
Kook Tijd 20 min
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
voor de schelpen
  • 12 sint jakobs vruchten
  • 1 limoen
  • boter
voor de curry olie
  • 1 eetlepel madras curry poeder
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 1 citroengras stokje
  • 2 kaffir blaadjes supermarkt - optioneel
  • 1/2 limoen zeste en sap
Bloemkoolpuree
  • 1 bloemkool
  • 50 gr boter
  • nootmuskaat
  • 1 koffielepel appelcider azijn
bloemkool gebakken
  • 1/2 bloemkool
  • 2 eetlepels boter
extra
  • peper
  • zout
  • bieslook
Prep Tijd 40 min
Kook Tijd 20 min
Passieve Tijd 1 uur
Porties
personen
Ingrediënten
voor de schelpen
  • 12 sint jakobs vruchten
  • 1 limoen
  • boter
voor de curry olie
  • 1 eetlepel madras curry poeder
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • 1 citroengras stokje
  • 2 kaffir blaadjes supermarkt - optioneel
  • 1/2 limoen zeste en sap
Bloemkoolpuree
  • 1 bloemkool
  • 50 gr boter
  • nootmuskaat
  • 1 koffielepel appelcider azijn
bloemkool gebakken
  • 1/2 bloemkool
  • 2 eetlepels boter
extra
  • peper
  • zout
  • bieslook
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
Bloemkolen
  1. Maak eerst de rauwe bloemkool sneeuw. Ga met een rasp over de bloemkool die je zal gebruiken om puree van te maken. Vang de 'sneeuw' op en hou in een afgesloten potje in de koelkast
  2. Doe de rest van de bloemkool roosjes in een grote pot gezouten kokend water en kook ze gaar. Schep ze uit het kookvocht en doe ze in een blender. Voeg de boter en de appelciderazijn toe en mix alles tot een mooie gladde puree. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Zet de puree eventueel in een kommetje in de koelkast. Net voor gebruik warm je het voorzicht weer op op gematigd vuur onder regelmatig roeren.
  3. Voor de gebakken bloemkool snij je de onderkant van de bloemkool weg, zodat je ze mooi vlak op je snijplan kan zetten, snij dan mooie plakjes van de bloemkool - zo lijken ze wel een beetje op mini boompjes. Je kan ze max. de dag van tevoren in de koelkast bewaren en de dag zelf, net voor het eten opbakken. Doe daarvoor boter in een pan, laat de boter licht bruinen en bak dan de plakjes bloemkool langs beide kanten mooi bruin. Kruid met peper en zout
Curry olie
  1. Maak deze ruimschoots van tevoren. Zet in een kommetje de olijfolie op een zacht vuurtje. Voeg alle ingrediënten toe en warm 5 minuutjes verder. Laat dan op een warme plaats of op zeer zacht vuur trekken gedurende 1 uur. Giet de olie door een zeef en laat afkoelen.
De coquilles
  1. Zorg ervoor dat je coquilles mooi droog zijn. Neem een pan en verhit ze op het vuur. Doe een klontje boter in de pan, laat kort bruinen en bak je coquilles kort langs beide kanten tot ze mooi bruin zijn. Ongeveer 2 minuten per kant. Knijp er wat limoensap over en kruid met witte peper en zout.
Serveren
  1. Sche p2 eetlepels bloemkoolpuree in een diep bord of een kommetje. Leg er 3 coquilles op en werk af met de gebakken bloemkool en de rauwe bloemkool. Druppel er wat curry olie over en versier met wat bieslook.
Deel dit Recept