Vanaf eind januari is Skrei verkrijgbaar. Je moet er wel snel bij zijn, want eind maart is het seizoen alweer voorbij. Skrei is kabeljauw die specifiek in Noorwegen, nabij de eilanden: De Lofoten, wordt opgevist en dit enkel in de wintermaanden. Hij is iets witter van vlees dan de kabeljauw en iets steviger, maar voor de rest is er weinig verschil op te zien. Hij wordt ook wel de liefdesvis genoemd, omdat hij dus rond valentijn beschikbaar is. Er staan strenge quota op de visvangst naar skrei en daardoor is hij vaak enkel te verkrijgen bij de betere vishandels. Kan je geen skrei vinden? Vervang hem dan door kabeljauw.

Skrei wordt meestal verkocht op vel en het is dan ook niet alleen lekker, maar ook mooi om de vis zo te bakken en te serveren. Het donkere, bijna zwarte vel contrasteert mooi met het spierwitte vlees. Vis bakken op zijn vel is een geweldige manier om smaakvolle vis op je bord te krijgen. Het vel bescherm immers het tere vlees en zorgt er voor dat je vis minder snel te droog wordt. Laat je pan (anti-aanbak is ideaal) mooi heet worden. Voeg dan een klontje boter toe (boter bij de vis, hé) en leg dan je vis met de velzijde naar beneden op je pan. Dan komt het er op an geduld te hebben! Probeer de vis niet te snel om te draaien, maar geef hem rustig de tijd om een mooi krokant vel te krijgen. Na ongeveer een 4-tal minuutjes kan je hem dan omdraaien en verder bakken in de pan.

Er is bovendien nog een makkelijker manier, want draaien houdt een beetje risico in. Zet je pan in de oven, na het aanbakken van de velzijde en zonder omdraaien, gedurende ongeveer 10 minuutjes en klaar is kees! Een makkelijke manier om te checken of je vis gaar is, is te kijken tot het moment dat er een soort witte ‘smurrie’ uit je vis komt. Dat zijn de eiwitten die gaar zijn en bijgevolg een indicatie dat ook je vis gaar is. Laat hem dan niet langer zitten, want anders wordt hij snel te droog.

Dit is een feestelijk gerecht, maar dat neemt niet weg dat je het ook midden in de week, snel op tafel kan zetten. Alles bij elkaar heb je ongeveer 40 minuutjes werk, dus dat valt best mee niet. Wil je het serveren voor een feestje of je voorbereiden voor tijdens de week? Maak de saus, de prei en de bloemkoolpuree vooraf klaar en warm daarna rustig op! De vis is klaar in 15 minuten en die hou je voor het laatst.

Skrei met prei, bloemkoolpuree en saffraansausje
Recept Afdrukken
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
De vis
  • 600 gr skreifilets in 4 stukken verdeeld
  • witte peper
  • zout
  • 1 klontje boter of olijfolie voor lactosevrij
De prei
  • 6 preien enkel het wit, fijngesneden
  • 1 klontje boter of olijfolie voor lactosevrij
  • peper
  • zout
  • 1/2 eetlepel appelciderazijn
De bloemkoolpuree
  • 1 bloemkool in roosjes gehakt
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • 1 klontje boter of kokosolie voor lactosevrij
  • 1 eetlepel MCT olie optioneel
  • 1/2 eetlepel appelciderazijn
De saus
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 1 laurier blad
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml visfond vb Lacroix, Belfond, of bij je visboer
  • 200 ml soyaroom kan je vervangen door gewone room of haverroom
  • cayennepeper
  • zout
  • 1 klontje boter of olijfolie
  • 1 potje saffraanpoeder
Prep Tijd 40 min
Porties
personen
Ingrediënten
De vis
  • 600 gr skreifilets in 4 stukken verdeeld
  • witte peper
  • zout
  • 1 klontje boter of olijfolie voor lactosevrij
De prei
  • 6 preien enkel het wit, fijngesneden
  • 1 klontje boter of olijfolie voor lactosevrij
  • peper
  • zout
  • 1/2 eetlepel appelciderazijn
De bloemkoolpuree
  • 1 bloemkool in roosjes gehakt
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • 1 klontje boter of kokosolie voor lactosevrij
  • 1 eetlepel MCT olie optioneel
  • 1/2 eetlepel appelciderazijn
De saus
  • 2 sjalotten fijngesnipperd
  • 1 laurier blad
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml visfond vb Lacroix, Belfond, of bij je visboer
  • 200 ml soyaroom kan je vervangen door gewone room of haverroom
  • cayennepeper
  • zout
  • 1 klontje boter of olijfolie
  • 1 potje saffraanpoeder
Stemmen: 1
Score: 4
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Om tijd te winnen: verwarm de oven voor op 180°C. Start met de saus, bloemkool en de prei. De vis komt op het einde. Hak je bloemkool en was je prei grondig. Snij ze in fijne ringen. Snipper je sjalotjes fijn
  2. Doe een klontje boter in een sauspannetje en laat hierin de sjalotjes zacht worden. Ongeveer een 4-tal minuutjes. Overgiet ze met de witte wijn en voeg de laurier toe. Laat de witte wijn zo goed al volledig inkoken. Voeg dan de visfond toe en laat ook die inkoken tot je 1/3 overhoudt. Meng de saffraan met de sojaroom en voeg toe. Laat zachtjes inkoken tot je een mooie dikke saus hebt. Verwijder de laurier en kruid je saus af met peper en zout. Hou warm op een laag vuur.
  3. Doe ondertussen de bloemkool roosjes in een ruime kom met water en een beetje zout. Breng aan de kook en kook ze gaar. Ongeveer 10 minuutjes van zodra je water kookt. De bloemkool mag helemaal gaar, zijn want ze wordt gepureerd. Giet ze af en doe ze in een blender (of stamp ze met een pureestamper) en voeg alle andere ingrediënten voor de puree toe. Blend en hou warm.
  4. Doe wat vetstof in een diepe pan en stoof hierin de prei tot ze zacht wordt. Voeg dan de azijn toe en laat kort inkoken en kruid met peper en zout. Hou war mop een zacht vuurtje
  5. Van zodra al deze zaken opstaan, kan je de vis beginnen. Zet een pan op het vuur en laat ze goed warm worden. Kruid je vis langs beide zijden met witte peper en zout. Leg hem met de velzijde naar beneden op de pan en wacht een 3-tal minuutjes - zet je vuur eventueel iets lager tot middel. Schuif de pan in de voorverwarmde oven en laat de vis er naargelang de dikte ongeveer 10 tot 12 minuutjes inzitten.
  6. Het groen van de prei, kan je eventueel zeer fijn snijden en in een beetje olie frituren als versiering. Smakelijk
Deel dit Recept